Biljarten laagdrempeliger en toegankelijker maken

Mooie clinics Cor Bleeker in Wognum voor jong en oud dragen bij aan lagere instap

18 januari 2024

Hij staat bekend om zijn inspanningen voor de jeugd in de omgeving Noord-Holland en West-Friesland: Cor Bleeker. Al jarenlang betrokken bij allerhande evenementen en jeugdinitiatieven, gaf hij in maart 2023 een goed bezochte clinic in Wognum m.b.v. de Lionsclub, de eerste clinic van een jaarlijkse traditie. – en de volgende clinic staat alweer gepland voor op 25 februari 2024. Zie hier alle informatie over deze clinic, en over de inschrijving.

De initiatiefnemer van de Lionsclub die de bedenker is van deze clinics is Eric Koopman uit Wognum. Onderstaand enkele sfeerbeelden van de eerste clinic.

  

Een paar zaken waar men aan denkt om deze clinics tot een succes te maken zijn, en die mogelijk ook voor uw clinic nuttig kunnen zijn:

  • Beschikbaar hebben van een instructieboekje maken die eenvoudig uiteenzet hoe of de biljartsport werkt. Bijvoorbeeld de laagdrempelige “Zo speel je biljart” en “Wat Doet de KNBB?” folders, gratis verkrijgbaar bij de KNBB via info@knbb.nl
  • Clinic moet juist/ook toegankelijk zijn om voor mensen die nog nooit een biljartkeu in de handen gehad hebben. Maak daar een aparte groep van die de algemene technieken kunnen zien en oefenen die door de instructeur uitgelegd worden. Iemand die zuiver als gelegenheidsbiljarter acteert heeft veel meer baat bij hoe houd ik mijn keu vast, hoe raak ik een bal, enz. Voor mensen die een laag libre gemiddelde hebben ook apart in groep plaatsen en uitleg krijgen van een instructeur of topspeler die weet van hoe of libre goed gespeeld wordt. Dit ook voor meer gevorderde libre-kader spelers die hun spel willen verbeteren.
  • Voor de driebandenspelers ook aparte groepen maken die door een topdriebander uitgelegd krijgt hoe of het driebanden gespeeld kan worden.
  • Maak een aparte tafel waar een ‘deskundige’ vragen kan beantwoorden die gesteld kunnen worden door de deelnemers over het biljarten in zijn algemeenheid.
  • Zorgen voor beschikbaarheid van instructeurs in diverse disciplines, en gericht op verschillend niveau van spelers.
  • Zorg voor niet te veel spelers aan één tafel. Bij veel aanwas, zorg dat de lokaliteit meerdere tafels beschikbaar heeft.

 

 

Cor Bleeker: “Voor wat betreft de clinic in maart 2023: Zelf was ik maar kort aanwezig, maar gezien de reacties van zowel deelnemer(st)ers alsmede diegene die ‘les’ gaven, was het zeer initiatief en toch wel vermoeiend, maar werd het wel zeer positief ontvangen. Een punt van aandacht was dat vooral de wat oudere instructeurs betreft er af en toe een rust pauze ingelast moet worden. Dat kun je bijv. opvangen door en aparte tafel te maken waar iemand uitleg kan geven over hoe de KNBB werkt met betrekking tot finales, hoe kom je daar, welke klassen enz. en wat allemaal mogelijk is. Nu was dat te vermoeiend voor sommigen. Denk bijvoorbeeld aan een districtsbestuurder.”

“Gezien de reacties van de deelneem(st)ers is de animo groot en zal de inschrijving weer vlot vol zitten. Op 25 februari is de volgende clinic alweer!”

“Het zou natuurlijk prachtig zijn als dit in veel meer districten georganiseerd zou kunnen worden. Het spreek natuurlijk voor zich dat er wel voldoende tafels aanwezig zijn, denk dus aan de wat grotere biljartclubs met voldoende tafels. Ook voor de z.g. instructeurs is het wenselijk dat het de betere biljarters zijn en uit het district zelf komen.”

“Wij hier in Wognum waren en zijn zeer positief over het idee, ook om een goed doel er aan vast te plakken, dit zullen we bij de komende clinic op 25 februari proberen.”

 

 

Meer info over hoe met succes initiatieven voor de jeugd kunnen worden ontplooid? Check dan dit KNBB-artikel Kansen voor de Jeugd.

 

Tekst & foto’s: Cor Bleeker
Bewerking: KNBB

Initiatieven Laagdrempelig Lokaal/regionaal
Volg ons online