Zundert, SIS, Prinsen en L&B in finaleronde

Vier finalisten voor de KNBB Jumbo bekerfinale, Dallinga uitgeschakeld in voorronden

01 juni 2018

OOSTERHOUT - De Nederlandse nummer één zal niet schitteren op de slotdag van de bekerfinale, want Dick Jaspers heeft andere verplichtingen. ,,Ik moet ergens een demonstratie geven, die al een half jaar vastligt. Dat is een afspraak en ik ben nog nooit een afspraak niet nagekomen.'' Het verzwakt zijn team van Prinsen, maar daar staat tegenover dat Eddy Leppens nu de kopman is en de Belg in grootse vorm verkeert. De nummer één van de wereld ontbreekt ook voor de climax op zaterdag, want Frédéric Caudron werd met zijn team uitgeschakeld voor een podiumplaats. Dallinga, de titelhouder en viervoudig winnaar van de laatste vijf edities, werd in de beslissende partij van de voorronden verslagen door SIS Schoonmaak uit Den Haag. In de halve finales van zaterdag om 11.00 uur en 13.30 speelt L&B Ledermode tegen SIS Schoonmaak en STZ Zundert tegen HCR Prinsen. De finale, in twee delen, is om 16.00 en 18.30 uur.

Jean van Erp velde in de laatste sessie van de voorronden het vonnis over de Zeeuwen van Dallinga door tegen Jean Paul de Bruijn na een eerste plaagstoot (15-12 in 9) de knock-out uit te delen met een snelle 15-3 in 4 beurten. Dat was al voldoende voor SIS Schoonmaak, omdat de Hagenaars na de eerste twee partijen met 4-0 leidden en één winstpartij kon volstaan in de tweede rondgang.

Frédéric Caudron startte voortvarend tegen Glenn Hofman met een opening van 13, won die eerste met 15-1 in 4, maar de wedstrijd was weer in balans na 15-12 voor Hofman. En toen was, door de Haagse 2-0 op de andere tafel, de laatste van de vier halve finalisten bekend. Caudron won de partij tegen Hofman met 2-1, Van Erp vloerde De Bruijn met 2-1. De basis voor het succes was voor de Hagenaars gelegd in de middagpartijen, waarin Raimond Burgman excelleerde in zijn partij tegen Steven van Acker (3-0, 2.500) en Jeffrey Jorissen een kunststukje uithaalde tegen Berry Dallinga. De Hagenaar stond in de beslissende set met 13-2 achter en ontsnapte met 15-14.

Jean van Erp, na zijn voortreffelijke winst op De Bruijn: ,,Ik stond onder druk, want ik wist dat Glenn het moeilijk zou krijgen tegen Caudron. We gingen in de eerste set redelijk gelijk op. Ik kon gelukkig toeslaan na een misser van Jean Paul en uitspelen met drie. Daarna begon ik met acht en drie en stond het 11-1 na twee beurten. Je weet dat het tegen spelers van dat niveau dan nog niet gewonnen is, maar gelukkig kon ik het goed afmaken.''

De nummers één van de poules, STZ Zundert en HCR Pronsen sloten de voorronden af met maximale overwinningen tegen W.v.d.Sanden en MCR. Eddy Leppens was uitblinker met een 3-0 tegen Emilio Sciacca en 3.214 gemiddeld. Dick Jaspers versloeg Thorsten Frings met 2-1, Raymund Swertz had een superieure start (15 in 4 en 15 en 7). Peter Ceulemans was de beste winnaar voor Zundert met 1.258.

Roland Forthomme bleef aan de kant, geplaagd door een blessure in de rug die pijn uitstraalt naar zijn been. ,,Het is niet verontrustend, dus ik kan zaterdag gewoon spelen'', verzekert de kopman van Zundert. Dinand Prinsen (Prinsen) zet daar in de halve finales Eddy Leppens als kopman tegenover. De teambaas zei over de absentie van Dick Jaspers: ,,Het is jammer, maar ik wist op voorhand dat hij er op de finaledag niet bij zou kunnen zijn. Ik weet zelf niet eens waarom hij verhinderd is. Het is belangrijker dat hij er in de play-offs wel bij is.''

De eindstanden van de twee poules:

Poule A:

1 STZ Zundert 3-6-1.206-11
2 SIS Schoonmaak 3-4-1.294-10
3 Dallinga.com 3-2-1.313-13
4 W.v.d.Sanden 3-0-0.740-6

Poule B:

1 L&B Ledermode 3-6-1.232-11
2 HCR Prinsen 3-4-1.379-10
3 La Plaza 3-2-0.841-7
4 MCR 3-0-0.801-8.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jean van Erp/Cor Trampe (Ton Smilde)

Bekerfinale Driebanden Erp, Jean van
Volg ons online