Zelden was de spanning zo groot in de eredivisie

Met 9 teams in een lange kopgroep na de 9e speelronde in de Kozoom league, de spanning stijgt met de week, omdat vrijwel alle topteams kwetsbaar zijn.

26 november 2023

UDEN – De kopgroep in de Nederlandse eredivisie driebanden is na 9 speelronden een uitgebreide verzameling van teams die serieuze kanshebbers voor de play-offs. Het was nog nooit zo spannend in de hoogste divisie, de Kozoom league, waarin SIS Schoonmaak niet meer de alleenheerser is, twee teams dichtbij bivakkeren en in totaal zelfs 9 van de 12 teams nog uitzicht hebben op hoge posities, of in elk geval in staat zijn elkaar te bestoken. Twee voorbeelden van deze zondag: SIS Schoonmaak verloor in eigen huis van Cues&Darts met 2-6, Team Eekhoorn ging met 5-3 onderuit tegen Burgmans Biljarts, dat eigenlijk maar twee punten is verwijderd van de laatste posities.

Kopmannen en kopstukken zijn geen zekerheden meer voor hun team en outsiders maken de wedstrijden attractief en onvoorspelbaar. Wat te denken, in het team van SIS Schoonmaak bijvoorbeeld, van Eddy Merckx, al weken in topvorm, die tegen een onberekenbare Robinson Morales aanloopt, de Colombiaan die deze week ook Dick Jaspers had geklopt in Frankrijk.

Hoe zeker was Jean van Erp van zijn winst na een razendsnelle start tegen Glenn Hofman en een grote voorsprong bij de pauze. Maar wat gebeurt: de Brabander valt stil, de Hagenaar vecht zich terug en wint de partij nog. En minstens zo bizar: Martien van der Spoel maakt een 10 aan het begin van zijn partij tegen Jef Philipoom, de zaken lopen feilloos, maar draaien halverwege om en de Belg wint onverwacht nog met 40-37.

Wie verzint het allemaal. Anno de Kleine, een man van ups en downs, speelt Peter Ceulemans naar een kansloos verlies met 40-19 in 17 beurten, de op één na beste partij van dit weekend. Gerwin Valentijn, een speler die nota bene zijn afscheid al had aangekondigd, gaat tekeer als een jonge hond tegen Sam van Etten en wint met 40-20 in 29.

Dion Nelin heeft vuurwerk in zijn keu en verslaat Erwin Kivits met 40-14 in 16, Jack Wijnen is voor DKM Tools ook een voortreffelijke winnaar tegen Frits Broeders. Therese Klompenhouwer en Joey de Kok helpen J&F Auto’s aan een gedeelde winst met overwinningen op de routiniers Ronny Brants en Dirk Weeremans. En wie verwacht nu dat Jeffrey Jorissen voor Bousema de enige verliezer is in de uitwedstrijd tegen Dallinga, omdat Martin Horn, Stefan Galla en Paul Bruijstens de winst over de streep trekken in uitstekende partijen (22, 23 en 22 beurten voor 40 caramboles.).

Waar heeft dat in de 9e speelronde toe geleid?

X SIS Schoonmaak blijft ondanks de 2-6 thuis tegen Cues&Darts aan kop met 14 punten uit 9.

X Cues&Darts klimt door die winst mee naar de tweede positie, die het team deelt met Team Eekhoorn, de verliezer met 5-3 tegen Burgmans Biljarts.

X Topbiljart Zundert en APSprundel delen de winst met 4-4, Dekker dankt dat puntje vooral aan Blauwblomme, die Forton verslaat met 40-39.

X Bousema en Burgmans doen mee in de bovenste helft na de winst respectievelijk tegen Dallinga en Team Eekhoorn.

X DKM Tools drukt Team Nachtwacht iets vaster op de laatste plaats door de 6-2 winst met de voortreffelijke Dion Nelin als teamcaptain.

En tenslotte: zijn er nog hoge series gemaakt in dit speelweekend? Dat valt mee. Anno de Kleine 14, Sergio Jimenez en Dion Nelin 11, Paul Bruijstens en Martien van der Spoel 10.

Dus op naar de 10e en 11e ronde die het jaar afsluiten en die de ranglijst nog verder zullen opschudden.

Tekst: Frits Bakker

Foto Gerwin Valentijn.

 

Driebanden Kozoom League
Volg ons online