World Cups in Nederland: de handtekeningen zijn gezet!

Nu ook formele overeenstemming voor historische overeenkomst

20 februari 2019

Enkele maanden geleden kon een ongekend succes voor het vaderlandse driebanden worden gemeld: de World Cup keerde na jaren afwezigheid terug binnen onze landsgrenzen! Bekendgemaakt werd dat voor liefst drie jaar (2019, 2020 en 2021) in Cultuur Haven Veghel de World Cup Driebanden zal gaan plaatsvinden.

De trots en vreugde hierover was groot binnen het Nederlandse driebanden. Het was een mooi bericht in een sowieso geweldig jaar voor Nederland, dat werd afgesloten met de wereldkampioen en nummer één van de wereld bij zowel de dames (Therese Klompenhouwer) als de heren (Dick Jaspers).

Inmiddels zijn de handtekeningen gezet! Op woensdag 13 februari 2019 waren op het Bondsbureau van de KNBB aanwezig KNBB-voorzitter Garmt Kolhorn, namens KNBB Sectie Driebanden Hans de Bruin, Paul Brekelmans en Bennie Deegens, namens Stichting BEN Ad Smout en Harry Mathijssen.

 

 

Driebanden neemt vlucht

Het driebanden heeft internationaal een geweldige vlucht genomen! Steeds mondialer, nieuwe creatievere toernooien, en allemaal met veel hogere prijzengelden dan vroeger. Ook de Nederlandse media hebben dit opgepikt, en de aandacht voor driebanden is de laatste jaren stevig in de lift. Vandaar dat het zo belangrijk is dat juist nu zo’n groot evenement binnen onze landsgrenzen komt!

KNBB-voorzitter Garmt Kolhorn: “De beste spelers van de wereld zullen in Veghel zijn, en gezien de breedte van de internationale top en de steeds maar hoger wordende moyennes zijn wedstrijden op het allerhoogste niveau gegarandeerd. Dat deze World Cups zijn binnengehaald bewijst eens te meer de nog altijd vooraanstaande rol die Nederland heeft in het mondiale driebanden.”

De World Cup Veghel zal een thema meekrijgen, vertaald in side events. Hierover later meer.

 

Over de World Cup cyclus

De World Cup cyclus telt jaarlijks vier tot zes toernooien met de volledige wereldtop in het driebanden. Dit jaar staan Antalya (Turkije, net afgerond), Ho Chi Minh (Vietnam), Porto (Portugal) en Hurghada (Egypte) op de kalender en een toernooi in Zuid-Korea kan nog worden toegevoegd. In Blankenberge (België) is vorig jaar een World cup gespeeld, daar volgen nu nog twee edities. De Nederlandse World Cup is al verzekerd van drie jaar en heeft die overeenkomst met de wereldbond gesloten. Veghel neemt de plaats in van La Baule (Frankrijk).

Dick Jaspers, regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld: ”Deze overeenkomst is geweldig nieuws voor het biljarten, de World Cups weer op Nederlandse bodem. De organisatoren hebben al een grote reputatie en bevestigen dit nu met deze World Cups.''

 

Over de organisatie: Stichting BEN

De Stichting BEN (Biljart Evenementen Nederland) tekent voor de organisatie van de World Cup Veghel. Het laatste wereldbekertoernooi in Nederland werd in 2009 gespeeld in Sluiskil.

Harry Mathijssen en Ad Smout van de Stichting BEN zijn al bekend als organisatoren van de Masters (zes keer), de Bekerfinale (twee jaar) en de Vijfkamp. Harry Mathijssen: ,,We wilden nog een stap hoger en liepen al langer met de plannen rond om de World Cup terug naar Nederland te halen. Met de supermarktketen Jumbo hebben we een geweldige sponsor, dus het wordt de UMB Jumbo World Cup. De keuze is op de Cultuur Haven Veghel gevallen als locatie, omdat het hoofdkantoor van Jumbo daar is gevestigd.”

Ad Smout van Stichting BEN: “Als je ziet hoe driebanden leeft in Nederland, dan is dit niets meer dan een logische volgende stap. Bij de KNBB Masters Driebanden zitten de tribunes al jaren bomvol, en is door de enthousiasme van het publiek het driebanden steeds meer een beleving geworden. Niet meer braaf knippen met de vingers na een punt, maar gewoon juichen – en opkomen met muziek en met een lichtshow. Het spelniveau van driebanden wordt steeds hoger, zeker ook internationaal. Er is de laatste jaren een mooie ontwikkeling gaande voor driebanden in Nederland. Met het binnenhalen van de World Cups is een prachtige vervolgstap gezet!”

 

Over de locatie: uniek

Voor biljartliefhebbers is Veghel een bekende naam, omdat hier vroeger de Masters werden gehouden.

Harry Mathijssen: “De Cultuur Haven Veghel is een mooi, groot en oud industrieel complex waar supermarktketen Jumbo zeer actief is. De World Cup zal plaatsvinden in de locatie Koekbouw, waar oude elementen zijn gecombineerd met het comfort van nu. De fraaie lichtinval, grove muren en authentieke fabriekslampen zorgen voor een rauwe uitstraling van de ruimte. Er zal plaats zijn voor een kleine 600 toeschouwers.”
 

Over de sponsor: betrokken

Met Jumbo is een belangrijke partij genoemd die heeft bijgedragen aan het succes dat de World Cup op deze grootse wijze kan terugkeren in Nederland. De supermarktketen is momenteel al naamgever van twee grote driebanden evenementen in Nederland, de KNBB Jumbo Masters en de KNBB Jumbo Bekerfinale. Met deze World Cups versterkt Jumbo zijn jarenlange betrokkenheid bij het biljarten.

 

Over de prijzengelden: alsmaar hoger!

Het binnenhalen van de World Cups voor minimaal drie jaar is een verdere impuls voor het driebanden in Nederland. Driebanden is internationaal bezig aan een grote opmars. Dit blijkt ook uit de prijzengelden voor de World Cups: die zijn begin dit jaar verhoogd naar ruim €100.000 per World Cup!
 

Over Nederland als biljartland: nu en in de toekomst

Driebanden is internationaal volop in ontwikkeling. Steeds hogere moyennes, stijgende prijzengelden, nieuwe toernooien, vernieuwende structuren, en alles steeds mondialer. Ondanks de ongekende luxe voor Nederland van de nummer één positie van de wereld bij de dames en de heren, door de globalisering van de sport en de toenemende concurrentie uit vooral Azië (Zuid-Korea, Vietnam) wordt het voor Nederland steeds lastiger zijn internationaal toonaangevende positie te handhaven. Met het binnenhalen van deze World Cups is een belangrijk signaal afgegeven dat Nederland er internationaal nog steeds toe doet, en draagt bij om het talentprogramma een impuls te geven.

Paul Brekelmans van KNBB Sectie Driebanden is bijzonder ingenomen met het nieuwe project. ,,We hebben ook al drie keer een WK voor junioren en dames in de komende jaren. Daarmee komt Nederland als biljartland helemaal terug op de kaart. Ik hoop dat de jeugd erdoor geïnspireerd raakt, want heel belangrijk is natuurlijk dat we de hele wereldtop aan het werk kunnen zien.''

Driebanden Initiatieven World Cup
Volg ons online