World Cup Porto: Caudron-Heo, Choi-Tasdemir

De halve finales voor de World Cup in Porto tussen twee Europeanen en twee Koreanen.

07 juli 2018

PORTO - De keu zwaaide twee keer door de lucht en de vuist balde zich naar de tribunes van de World Cup in Porto. Het waren niet de minste spelers, die Tayfun Tasdemir op weg naar de finaleronden had geëlimineerd. Dick Jaspers als eerste, toen Lütfi Cenet en op zaterdagavond Eddy Merckx. De 42-jarige Turkse stylist, door vormverlies en een schouderkwetsuur afgezakt naar de 23e plaats op de wereldranglijst, is in een inhaalrace op de weg terug. Morgen, op de finaledag, staat Tasdemir in de halve finale tegenover Sung-Won Choi. Frédéric Caudron speelt tegen Jung-Han Heo in de andere halve finale.

Het is een honger naar succes, die Tayfun Tasdemir deelt met Semih Sayginer, de andere Turkse goochelaar. En eigenlijk ook met Sung-Won Choi, die na zijn wereldtitel van 2014 alleen nog twee keer het WK voor landen met Zuid Korea won. De derde kandidaat voor het podium, Jung-Han Heo, leunt op zijn enige World Cup zege in Hurghada, Tayfun Tasdemir op zijn ene World Cup in Ho Chi Minh en van het viertal finalisten is Frédéric Caudron met grote voorsprong natuurlijk de meest gelouterde speler. De Belgische wereldkampioen houdt de eer van zijn land hoog, nadat Eddy Merckx op de vroege zaterdagavond werd verslagen door Tasdemir.

Twee keer kwam het in de kwartfinales op een eindsprint aan, tussen Tasdemir en Merckx en tussen Heo en Sayginer. De aanval van Tasdemir (met 12 naar 31-20 en met 5 naar 36-24) brak het verzet van Merckx, maar de nooit opgevende Belg vocht zich met 4 en 6 nog terug naar 36-36. Toen haalde Tasdemir de trekker over met vier en 40-36 in 21. Semih Sayginer en Jung-Han Heo liepen gelijk op tot de pauze. Toen liep de Turk eerst uit naar 31-22, sloeg Heo terug met acht en nam hij twee beurten later de leiding op 36-34. De Koreaan scoorde de winnende vier punten, waar Sayginer bleef staan 40-37 in 17. De 53-jarige Turkse come-back kid was na zijn finaleplaats in de vorige World Cup (Blankenberge tegen Jaspers) weer goed op weg, maar werd in Porto in het zicht van de finish gevloerd. In de Portugese stad, waar Sayginer in 1999 zijn enige Europese titel haalde, ontbreekt hij zondag op het eindpodium.

Frédéric Caudron liet zich geen moment bedreigen door Chi Yeon Cho: met tussenstanden van 20-11 en 31-16 liep de Belg naar 40-28 in 26 beurten. Sung-Won Choi overrompelde de andere Choi in de eindstrijd, Wan Young Choi, met 40-23 in 25 beurten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Tayfun Tasdemir, Kozoom

 

Driebanden Internationaal
Volg ons online