World Cup gelanceerd voor drie finaledagen

De World Cup in Veghel gaat vandaag, donderdag de finalefase in met 32 spelers van de wereldtop driebanden. Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer zijn de bekendste spelers voor Nederland. De belangrijkste wedstrijden zijn vanaf vandaag op Ziggo Sport te zien. De organisatie aan de Noordkade in Veghel verwacht voor de komende zalen volle tribunes om de beste spelers van de wereld aan het werk te zien.

11 november 2021

VEGHEL – Het hoofdtoernooi van de World Cup in Veghel, in de arena van de Noordkade in de Brabantse biljartenclave, wordt vandaag, donderdag, geopend met de eerste partijen van Torbjörn Blomdahl, de wereldkampioen, Dick Jaspers, de nummer één van de wereldranglijst, Therese Klompenhouwer, de wereldkampioene bij de dames en alle andere geplaatste spelers voor de eindfase van de World Cup.

Het is de echte start van het toernooi na vijf dagen van voorronden, waarvan uiteindelijk vijftien spelers zich hebben gekwalificeerd. Voor deze eerste dag zijn de 32 spelers ingedeeld in acht poules van vier spelers, die in groepsverband tegen elkaar spelen. Dat wil zeggen: zes wedstrijden in elke poule van vier. De nummers één en twee plaatsen zich voor de knock-out fase vanaf vrijdag met nog zestien spelers over. Vandaag zijn de partijen nog naar 40 punten, vanaf de knock-out wordt voor het eerst weer naar 50 punten gespeeld.

Dick Jaspers start het toernooi tegen Ja In Kang, een Koreaan die nog eredivisie heeft gespeeld in Amsterdam. Therese Klompenhouwer opent tegen Roland Forthomme, de onbetwiste sterspeler van de laatste kwalificatiedag. De jonge Noord-Hollander Sam van Etten, de andere wildcard, gaat van start tegen Sung-Won Choi, de enige Koreaanse ex-wereldkampioen.

Twee keer twee Turken treffen elkaar: Lütfi Cenet tegen Omer Karakurt en Semih Sayginer tegen Can Capak. Ook twee Koreaanse Kim’s staan tegenover elkaar: Haeng Jik Kim, de titelverdediger in Veghel en Jun Tae Kim.

De Nederlanders Jeffrey Jorissen, Raimond Burgman en Jean van Erp spelen hun eerste partijen tegen Murat Naci Coklu, Jérémy Bury en Martin Horn. Eddy Merckx, de enige Belg die hoog op de ranglijst speelt, start tegen Jose Maria Mas, de Spanjaard die twee keer als beste runner-up naar de volgende ronde promoveerde.

Vandaag zijn de zes sessies van acht partijen, verdeeld over twee speelzalen, om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur. De partijen op de tv-tafel worden elke ronde op Ziggo Sport uitgezonden met interviews na afloop met de spelers in die wedstrijd.

De groepen en de eerste wedstrijden voor donderdag vanaf 10.00 uur:

Poule A:

Dick Jaspers, Dion Nelin, Pedro Gonzalez, Ja In Kang

De eerste wedstrijden:

10.00: Jaspers-Kang en Nelin-Gonzalez

Poule B:

Marco Zanetti, Roland Forthomme, Therese Klompenhouwer, Nikos Polychronopoulos

De eerste wedstrijden:

10.00: Polychronopoulos-Zanetti, Forthomme-Klompenhouwer

Poule C:

Eddy Merckx, Sung-Won Choi, Sam van Etten, Jose Maria Mas

De eerste wedstrijden:

10.00: Merckx-Mas, Choi-Van Etten

Poule D:

Tayfun Tasdemir, Lütfi Cenet, Omer Karakurt, Jung-Han Heo

Eerste wedstrijden:

10.00: Tasdemir-Heo, Cenet-Karakurt

Poule E:

Torbjörn Blomdahl, Jérémy Bury, Raimond Burgman, Ji-hoon Ahn

Eerste wedstrijden:

12.00: Blomdahl-Ahn, Bury-Burgman

Poule F:

Dani Sánchez, Martin Horn, Jean van Erp, Michael Nilsson

Eerste wedstrijden:

12.00: Sánchez-Nilsson, Horn-Van Erp

Poule G:

HaengJik Kim, Murat Naci Coklu, Jun Tae Kim, Jeffrey Jorissen

Eerste wedstrijden:

12.00: HJ Kim-JT Kim, Jorissen-Coklu

Poule H:

Sameh Sidhom, Semih Sayginer, Robinson Morales, Can Capak

Eerste wedstrijden:

12.00: Sidhom-Morales, Sayginer-Capak

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jean van Erp, de plaatselijke topfavoriet (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

Driebanden Erp, Jean van World Cup
Volg ons online