World Cup in Egypte: wereldtop en lonkende stranden

De tweede World Cup van het nieuwe seizoen staat weer al snel op de kalender nadat de World Cup in Veghel vorige week is afgesloten met een overwinning van de Spanjaard Dani Sánchez. De Egyptische World Cup in Sharm El Sheikh, die zondag 28 november tot zaterdag 4 december wordt gespeeld, trekt 149 spelers, veel arbiters, fans en toeristen naar het resort aan de Rode Zee.

24 november 2021

SHARM EL SHEIKH - De 150 biljarters, een tiental arbiters, fans en toeristen strijken vanaf zondag in het Egyptische resort in Sharm El Sheikh neer. De badplaats op de zuidpunt van het Sinaï-schiereiland aan de kuststrook langs de Rode Zee is de tweede locatie voor een World Cup in het nieuwe seizoen. De biljartarena opent zijn deuren voor de wereldtop en veel spelers die de World Cup combineren met een vakantie. De prachtige zandstranden, het heldere water en de koraalriffen lonken: de verwachte temperaturen zijn in elk geval zeer aangenaam: 30 graden overdag.

 

 

De 187e World Cup in de geschiedenis van het driebanden, de 2e van het jaar 2021, wordt van zondag 28 november tot en met zaterdag 4 december gespeeld in Sharm el Sheikh. Het toernooi gaat vooraf aan het Wereldkampioenschap, dat van 7 tot 11 december op dezelfde locatie wordt gespeeld. De laatste editie van de World Cup in Sharm el Sheikh dateert van 2019. Marco Zanetti realiseerde toen het beste toernooigemiddelde in een World Cup (7-wedstrijden schema) met 2.718. Vooral de laatste vier partijen naar 40 punten waren indrukwekkend: in 13, 13, 13 en 14 beurten!

Op de deelnemerslijst van de World Cup in de Egyptische badplaats staan 149 namen, op de voorlopige reservelijst 9 namen. De Turkse aanmeldingen zijn het hoogst: 24 spelers en 4 reserves. Daarna volgen Egypte met 22, Korea met 13, Duitsland en Spanje met 10, Nederland met 9 en België met 8. De andere landen in het totale veld: Frankrijk 6, Tsjechië 5, Colombia, Oostenrijk, Jordanië, Denemarken, USA 4, Portugal, Zweden 3, Griekenland, Italië, Libanon, Ecuador 2, Costa Rica 1.

De 17 geplaatste spelers voor Sharm El Sheikh zijn de top 14 van de UMB ranking: Dick Jaspers, Marco Zanetti, Eddy Merckx, Tayfun Tasdemir, Torbjörn Blomdahl, Dani Sánchez, Haeng-Jik Kim, Sameh Sidhom, Semih Sayginer, Murat Naci Coklu, Martin Horn, Jérémy Bury, Lütfi Cenet en Sung-won Choil De afwezigen zijn Quyet Chien Tran (7e), Myung-woo Cho (10e) en Duc Ahn Chien Nguyen (16e). De drie wildcards (2 van de organisatie, 1 UMB) zijn uitgedeeld aan de Costa Ricaan Erick Tellez en de Egyptenaren Youssef Ossama en Riad Nady.

De Vietnamese spelers zijn nog altijd afwezig bij UMB-wedstrijden vanwege de drastische sanitaire omstandigheden in hun land. Zij worden in de UMB-ranglijst beschermd door het behoud van de vorige rankingpunten: de punten van Antalya 2019 voor hun niet-deelname aan Veghel 2021 en die van Ho Chi Minh 2019 voor het afzeggen voor de World Cup in Sharm el Sheikh 2021.

Het Nederlandse en Belgische gezelschap bestaat in deze tweede World Cup uit de volgende spelers:

Voor Nederland: Dick Jaspers, Barry van Beers, Therese Klompenhouwer, Jeffrey Jorissen, Jordi de Kruijf, Wilco Meusen, Herman van Daalen, Karina Jetten en Ludo Kools.

Voor België: Eddy Merckx, Roland Forthomme, Peter De Backer, Peter Ceulemans, Francis Forton, Alain Saeijs, Christian Leten, Eric de Busser.

Volkan Cetin staat voor Nederland op de reservelijst. ,,Ik hoop dat er nog wat plaatsen vrij komen, dan ga ik zeker meedoen’’, aldus Cetin, die de meeste World Cups in andere landen speelt.

Vanuit Europa reizen ook nogal wat arbiters af, zoals Paul Brekelmans en Willem Hofman (Nederland), Hervé Lacombe (Frankrijk), Stefan Andres en Dirk Roos (Duitsland).

De PBA speler Frédéric Caudron, die al zijn banden met de UMB heeft verbroken, verliest in theorie de 80 punten die hij door zijn overwinning in de World Cup van Ho Chi Minh in 2019 kreeg en komt nu in principe ergens rond de 70e plaats op de ranglijst terecht. Roland Forthomme raakt de 54 punten kwijt van dat Vietnamese toernooi. Zijn plaats in de top 20 loopt gevaar als de Belg niet tot een hoge klassering komt in Sharm El Sheikh.

Het organiserende land Egypte ligt één uur voor op West Europa, dus moet er één uur worden afgetrokken van de plaatselijke tijd om bijvoorbeeld de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse tijd te krijgen. De eerste drie dagen van de kwalificatie, van zondag tot dinsdag, worden de wedstrijden gespeeld vanaf 11 uur plaatselijke tijd in Egypte. Vanaf de laatste kwalificatiedag (woensdag) begint het toernooi om 10 uur plaatselijke tijd.

De wedstrijden worden live uitgezonden op YouTube van Five&Six.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Sharm El Sheikh stranden

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online