WK Driebanden 2018 op prachtige, historische locatie

Een vooruitblik met Paul Brekelmans, Dick Jaspers en Harrie van de Ven

24 september 2018

Van 2 t/m 6 oktober vindt in het Marriott Mena House in Caïro het WK driebanden plaats. Namens Nederland zijn actief nationaal kampioen Dick Jaspers en de runner up bij de Masters, Harrie van de Ven. Ook Willem Hofman zal als arbiter actief zijn.

 

 

Paul Brekelmans van KNBB Sectie Driebanden: “Het is een toernooi waar we erg naar uitkijken. Harrie van de Ven heeft met Quoc Nguyen en Jeremy Bury een zware poule geloot maar zal er alles aan doen om voor een verrassing te zorgen. Dick Jaspers heeft met Dustin Jaschke en Robinson Morales tegenstanders geloot waarbij plaatsing voor de volgende ronde goed mogelijk moet zijn. Stiekem hopen we dan ook dat beide spelers zich weten te plaatsen bij de laatste 32. Vanaf dan zal het k.o. systeem gaan gelden en weet je het nooit.”

“Titelverdediger Frederic Caudron is de te kloppen man, maar er zijn nog zeker enkele andere favorieten voor de titel. Daar mag Dick Jaspers ook zeker toe gerekend worden.”

Voor Dick Jaspers is een WK in het buitenland niets bijzonders, zou je denken. Toch is dit WK voor Jaspers wel degelijk zeer bijzonder.

Jaspers: “Ik ben er weer trots op om de KNBB te vertegenwoordigen op een WK, en dit zal ik doen met grote inzet. Ik voel mij geen topfavoriet, dit komt door het feit dat er zoveel meer concurrentie is. Dit WK is voor mij extra speciaal omdat ik mijn derde EK in 1992 in hetzelfde hotel Mena House heb gespeeld; destijds haalde ik de kwartfinale. Dus na 26 jaar weer terug op deze locatie, die echt prachtig is. Samen met Harrie die ik ook veel succes wens is het mooi om daar te zijn – en hopelijk kunnen we een mooie prestatie neerzetten.”

 

 

Een nieuwe en toch bekende naam die meedoet namens Nederland is Harrie van de Ven. Door zijn verrassende tweede plaats bij de KNBB Jumbo Masters 2018 (gewonnen door Jaspers) is Van de Ven weer terug op het hoogste podium. Door een schorsing vanwege medicijngebruik stond Van de Ven lang aan de zijkant, hield zijn spel op peil door te trainen op zijn eigen biljarttafel, en zette hij zich in voor preventie van (onbewuste) doping. Zijn schorsing had Van de Ven flink geraakt (“Dat gun je niemand”), en de vreugde dat hij nog steeds op het hoogste niveau in Nederland mee kon was dan ook enorm.

 

 

Van de Ven: “Ik kijk enorm uit naar dit WK, pas het tweede WK in mijn carrière. Mijn poule is zwaar;  Quoc Nguyen en Jeremy Bury zijn spelers die gewoon ieder WK meedoen. Maar zoals we in Brabant zeggen: “Het balleke is rond.” Ik kan iedereen verrassen, en ben voor niemand bang.”

“Mijn eerste wedstrijd is dinsdagavond om 18:00. De avond ervoor gaan mijn vrouw en ik een beetje cultuur opsnuiven: de piramides van Gizeh liggen recht tegenover het vijfsterrenhotel waar gespeeld wordt. Ik ben benieuwd hoe ik ga reageren op de spanning, en ga mijn huid zo duur mogelijk verkopen. Mijn doel is de laatste 16 halen - als dat mij lukt, ben ik tevreden.”

 

Informatiepagina/wedstrijdschema WK Driebanden in Caïro

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Driebanden
Archiefoto's KNBB Jumbo Masters 2018 ©Ton Smilde

Driebanden WK
Volg ons online