Willem Hofman koestert avontuur in New York

Nederlandse arbiter voelt zich als een vis in het water: het is geweldig om deel uit te maken van dit historische toernooi

10 augustus 2018

NEW YORK - Twee dagen voor het einde van het McCreery toernooi gaat de wereldkampioen aan kop en sluit de kampioen van alle tijden de ranglijst in New York. De laatste twee ronden op donderdag in de man-tegen-man competitie hebben een schifting gemaakt, maar nog niet definitief bepaald welke vier spelers de finaleronden op zaterdag spelen. Willem Hofman, de Nederlandse arbiter, durft zich niet aan een voorspelling te wagen. Zijn avontuur in New York loopt ook naar het einde. ,,Het is een geweldige ervaring’’, is zijn conclusie na vijf dagen. ,,We spelen mee op het hoogste podium dat is te bedenken, hebben een prachtig team van arbiters en ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken. Ik vind het nu al onvergetelijk.’’

 

 

De Belgen Frédéric Caudron en Eddy Merckx zullen vrijwel zeker naar de apotheose gaan, Dick Jaspers en Semih Sayginer zijn de andere belangrijkste kanshebbers voor een top-vier positie. Het gevecht in de laatste twee ronden voelt als een knock-out. HaengJik Kim en Marco Zanetti hebben nog een kans om met een niet meer verwachte inhaalrace de finales te halen. Dani Sánchez, Sung-Won Choi en Pedro Piedrabuena hebben al een klein wonder nodig om nog mee te doen om de podiumplaatsen.

In de voorposten van het twaalf-koppige veld werd het klassement opgemaakt in het voordeel van de twee Belgische wereldtoppers. Frédéric Caudron versloeg eerst Piedrabuena met 40-31 in 21 en later op de dag Dani Sánchez met 40-19 in 17. Eddy Merckx stootte Semih Sayginer van de hoogste troon in een wedstrijd waarin hij de hoogste serie (19) van het toernooi tot nu toe maakte: 40-34 in 21. Ook tegen Piedrabuena schitterde Merckx in een flitsende partij: 40-31 in 14.

Semih Sayginer was de knock-out van Merckx snel te boven: na drie verliespartijen op rij was de Turkse stuntman weer op zijn best tegen Dick Jaspers (40-37 in 21) en houdt hij de kansen in eigen hand. Caudron heeft met 2.000 het beste gemiddelde over negen partijen (2.000) voor Jaspers (1.913), Semih Sayginer (1.739) en Eddy Merckx (1.700). Merckx leidt het klassement van hoogste series met 19 voor Caudron (18), Jaspers (16), Patiño (15) en Blomdahl (14).

De Round Robin (man-tegen-man met twaalf) gaat naar de apotheose met enerverende partijen, waarin Zanetti en Kim nog een bedreiging kunnen vormen voor de huidige top vier. De Italiaan en de Koreaan hebben een feilloos parkoers nodig in de laatste ronden. De onderlinge botsing (Zanetti-Kim, 17.00 uur) kan beslissend zijn voor de ontknoping. Zanetti speelt eerst nog tegen Choi, Kim in de eerste sessie tegen Ceulemans.

De top vier kruist de degens in een ongetwijfeld hoogstaande kamp. De nummers één en twee hebben elkaar al ontmoet: Merckx won van Caudron.

Het verdere traject van de top vier:

X Frédéric Caudron speelt nog tegen Semih Sayginer en Dick Jaspers
X Eddy Merckx treft eerst Dick Jaspers en daarna Dani Sánchez
X Dick Jaspers speelt tegen Eddy Merckx en Frédéric Caudron
X Semih Sayginer start tegen Frédéric Caudron en sluit af tegen Pedro Piedrabuena

Wat kan er binnen de top vier nog gebeuren in de laatste twee ronden:

Frédéric Caudron is met zijn 14 matchpunten en het hoogste gemiddelde (2.000) welhaast onkwetsbaar. Hij kan zijn top vier positie alleen verspelen als hij wordt ingehaald door Zanetti of Kim (allebei 10 matchpunten en een slechter moyenne).

Eddy Merckx heeft ook 14 matchpunten, een minder sterk gemiddelde (1.700), maar lijkt ook buiten schot voor Zanetti en Kim.

Dick Jaspers heeft twaalf matchpunten en 1.913. De Nederlander staat nog voor twee zware missies, tegen Caudron en Merckx. Twee keer verliezen maakt hem kwetsbaar, maar Jaspers is op zijn best naar het einde toe.

Semih Sayginer, ook twaalf matchpunten, met 1.739, heeft een kleine inzinking overleefd en gaat met veel zelfvertrouwen de slotronden tegemoet. Het eerste obstakel heet Caudron, de laatste tegenstander is Piedrabuena.

Het onderste deel van de ranglijst wordt aangevoerd door Dani Sánchez, die zijn kansen in rook zag opgaan door verlies tegen Caudron en Jaspers. Sung-Won Choi en Pedro Piedrabuena hebben ook acht matchpunten. De Amerikaan viel door verlies tegen Caudron en Merckx weg uit de top van de ranglijst.

De messen worden geslepen voor de laatste gevechten in de drie arena's van het toernooi: the McCreery room, the Club en the Salon. Twaalf spelers, onder leiding van zes arbiters, gaan het slotfestijn in. De zes arbiters hebben hun grote kwaliteiten bewezen: Jiwon Riu uit Zuid-Korea, Nabil Salama uit Egypte, Willem Hofman uit Nederland, Hervé Lacombe uit Frankrijk, Stefan Andres uit Duitsland en Martin Spoormans uit België.

De stand na negen van de elf ronden:

1 Frédéric Caudron 14-2.000-18
2 Eddy Merckx 14-1.700-19
3 Dick Jaspers 12-1.913-16
4 Semih Sayginer 12-1.739-13
5 HaengJik Kim 10-1.562-11
6 Marco Zanetti 10-1.442-12
7 Dani Sánchez 8-1.703-12
8 Sung-Won Choi 8-1.697-12
9 Pedro Piedrabuena 8-1.697-12
10 Hugo Patiño 6-1.385-15
11 Torbjörn Blomdahl 4-1.488-14
12 Raymond Ceulemans 2-1.064-7

De wedstrijden voor vandaag, vrijdag:

10.00:
Torbjörn Blomdahl-Hugo Patiño
Frédéric Caudron-Semih Sayginer
HaengJik Kim-Raymond Ceulemans

12.00:
Marco Zanetti-Sung-Won Choi
Eddy Merckx-Dick Jaspers
Dani Sánchez-Pedro Piedrabuena

15.00:
Eddy Merckx-Dani Sánchez
Semih Sayginer-Pedro Piedrabuena
Torbjörn Blomdahl-Raymond Ceulemans

17.00:
Sung-Won Choi-Hugo Patiño
Frédéric Caudron-Dick Jaspers
Marco Zanetti-HaengJik Kim.

Tekst: Frits Bakker

Foto: arbiters in New York (McCreery)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online