Wie grijpt de winnaarskroon op de KNBB Jumbo Masters

Vier finalisten ziijn over voor de finaledag van de KNBB Jumbo Masters in het Beneluxtheater in Berlicum op zondagmiddag: Jean van Erp (die spectaculair titelhouder én topfavoriet Dick Jaspers versloeg), Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn en Sam van Etten. De wedstrijden: 10.00 uur: Jean van Erp-Glenn Hofman, 12.30: Jean Paul de Bruijn-Sam van Etten.

20 januari 2024

BERLICUM – De kampioen aller tijden mist het slotgala van de Jumbo Masters, zondag in het Beneluxtheater in Berlicum. De nieuwe laureaat als Nederlands kampioen en opvolger van Dick Jaspers in het driebanden komt zondag uit het viertal met Jean van Erp, Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn en Sam van Etten van wie twee spelers ooit eerder al op het hoogste podium stonden. Voor Dick Jaspers eindigden de Masters zaterdagmiddag in een grillig gevecht met Jean van Erp. De Noord-Hollander Sam van Etten en de Hagenaar Glenn Hofman doen een eerste gooi naar goud. Het opvallende van dit NK is ook dat Dick Jaspers zich voor het eerst in jaren niet heeft geplaatst voor het WK landenteams in Viersen. Jeffrey Jorissen, die werd uitgeschakeld door Glenn Hofman, is wel al geselecteerd. De kandidaat voor tweede man van oranje komt uit Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn.

 

 

Glenn Hofman en Sam van Etten, van een jongere generatie, schaarden zich in Berlicum onder de groten in de Jumbo Masters. Glenn Hofman was daarin een sensatie, hoewel hij zijn eerste partij tegen Joey de Kok verspeelde. De Hagenaar, dikwijls in staat tot stuntwerk, kwam uit 2023 met een imposante boost, toen hij op het eind van het jaar het podium haalde in de World Cup van Sharm El Sheikh.

Sam van Etten krijgt al een tijdje te horen dat zijn grote doorbraak op het grote podium de overwinning tegen Marco Zanetti was in de laatste World Cup van Veghel. Het talent van de jonge, 1.99 meter lange speler, was evenwel al langer bekend door zijn palmares als klassieke speler.

Jean Paul de Bruijn was de laatste op zaterdagavond die meeglipte naar de beste vier. Voor de Hulstenaar wordt het zijn derde finaledag in vier jaar, twee keer stond hij zelf in de finale. Twee jaar geleden won hij zelf, vorig jaar won Dick Jaspers.

In zijn gevecht met Barry van Beers liep het zaterdagavond allemaal niet zoals verwacht. De Brabander in die partij schitterde met een paar sterke optredens, maar raakte nu volkomen de weg kwijt tegen De Bruijn nadat hij met een aardige zes was gestart. Jean Paul de Bruijn ging daarna solide, zonder grote series een voorsprong opbouwen, hoewel hij zelf later toegaf dat het niet al te hoogstaand was. Barry van Beers raakte op de dool met zo’n 16 nullen in 20 beurten, had nog een redelijk slot, maar kwam niet meer in de buurt van De Bruijn: 40-29 in 29.

Jean van Erp zegevierde zaterdag in de Brabantse clash tegen Jaspers met 40-38. Dat was de grootste sensatie van deze dag. De partij werd korte tijd onderbroken en verstoord door een rondfladderende vlinder die op het biljart landde. Jean van Erp zei later: ,,Het was zo storend dat ik de partij wilde stoppen, maar Dick speelde verder.’’ Het duurde tien minuten voordat de vlinder werd gevangen. De partij kon verder naar een prachtige apotheose. Jean van Erp kwam als eerste op 38, Dick Jaspers kwam terug tot 38-38, maar miste een rondspeelbal die met tegeneffect moest caramboleren. Jean van Erp profiteerde, maakte de partij uit met twee en werd hartstochtelijk toegejuicht door de Brabantse fans.

Jean van Erp was nog zo diep in zijn focus toen hij na de partij in het interview met Kozoom haast geen reactie kon geven. ,,Ik ben in mijn carriere heel vaak tegen een veel betere Jaspers aangelopen’’, bracht hij er nog wel uit. ,,Het is mooi dat ik het voor eigen publiek heb kunnen doen.’’ Dick Jaspers, die nog heel dicht bij was, stond er ook wat somber bij en wilde best nog even natreuren over de voorlaatste bal die hij niet goed had ingeschat.

Glenn Hofman had in de Haagse derby met Jeffrey Jorissen voortdurend en vanaf de start het initiatief. Zonder hoge scores liep Glenn naar 17-2 en ondanks een iets mindere fase, kon Jeffrey niet de mentale sterkte vinden voor een come-back. Hofman scoorde nog twee keer een 4 en een 5 op weg naar de finish, Jorissen eindigde met drie en zes voor 40-30 in 26/24. Het was niet wat Jorissen zich had voorgesteld van het verkapte Haags kampioenschap.

De Hagenaar, die met Kim Bongers en hun kinderen naar Beuningen zijn verhuisd, heeft grote ambities met een eigen trainingszaal, maar kon die op deze Masters niet waarmaken. Het feilloze gevoel dat Jorissen zo vaak tevoorschijn kan ’toveren’, bleef achterwege. Het zal voor een andere keer zijn op de Masters. De stoïcijnse Glenn Hofman daarentegen lijkt te groeien in het toernooi en gaf na de partij toe dat de laatste World Cup in Egypte, waar hij op het podium, zo’n prettige boost had gegeven.

Hoe hij zijn kansen ziet op deze Masters, nu Dick Jaspers is uitgeschakeld en er een grote concurrent wegviel? Glenn: ,,Ik heb er nog geen moment aan gedacht, want alle tegenstanders op deze Masters zijn grote rivalen.’’

Sam van Etten en Joey de Kok, als jongste spelers, stonden strak van de zenuwen in hun partij, waarin de Noord-Hollander de beste start had met 2 en 9, leidde met 20-10 in 9 beurten, maar daarna enigszins het spoor kwijt waren. Joey kwam met 4, 4, 2 en 2 na die fase op 30-29, daarna werd de Zeeuw met vier nullen afgetroefd met 40-32 in 29.

 

Relevante links
Koop tickets voor KNBB Jumbo Masters (Biljartevenementen)
Informatiepagina KNBB Jumbo Masters (KNBB)
Alle uitslagen, schema's en standen KNBB Jumbo Masters (Driebanden)
Alle artikelen over de KNBB Jumbo Masters (KNBB)
Livestream KNBB Jumbo Masters (Kozoom, gratis na inlog)

 

Kaarten:
Wilt u komen kijken in het Beneluxtheater, dat kan! Kaartjes voor de KNBB Jumbo Masters zijn hier te verkrijgen.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: collage finalisten Ton Smilde

 

 

Driebanden NK Masters Driebanden
Volg ons online