Westend zet Amigio op afstand in titelstrijd

Topdag koploper Westend Zaandam en thuisnederlaag achtervolger/titelverdediger Amigio Maassluis lijken titelrace in KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019 in beslissende plooi te hebben gelegd

15 april 2019

Een topdag voor koploper Westend Zaandam en een thuisnederlaag voor achtervolger en titelverdediger Amigio Maassluis lijken de titelrace in de KNBB eredivisie snooker 2018/2019 in een beslissende plooi te hebben gelegd. Na de 16e speelronde op zaterdag 13 april leidt Westend met 9 punten voorsprong, maar er volgen nog twee zware wedstrijden.

Westend peurde thuis de maximale 9 punten uit de ontmoeting met Final Touch Amsterdam. Ton Berkhout won al zijn partijen tegen Karma Dabla, Kevin Oei en Frans Veling met 3-0. Voormalig NK-winnaar Richard van Leeuwen won ook drie keer, al moest hij Veling en Dabla ieder een frame toestaan. Pooltopper Nick van den Berg bleef ook aan de snookertafel ongeslagen, met een 3-0 tegen Dabla, 3-1 tegen Veling en 3-2 tegen Kevin Oei. Met de 9-0 neemt Westend een serieus voorschot op zijn eerste landstitel in de eredivisie.

 

 

Amigio Maassluis, dat een kloof van 13 punten op Westend gedurende het seizoen reduceerde tot 2 punten en na vijftien speelronde op 3 punten volgde, leed thuis een 3-6 nederlaag tegen nummer drie Sportcentrum Utrecht. Amigio-kopman René van Rijsbergen verloor met 0-3 van Florian Moederscheim en legde met 2-3 het loodje tegen regerend landskampioen Roy Stolk. Wel won Van Rijsbergen van Martin Brinks, evenals Ameer Baksh. Amar Chedoe pakte het derde punt voor de thuisploeg tegen Moederscheim, die wel Baksh versloeg. Stolk bleef, in aanloop naar de verdediging van zijn nationale titel, zonder nederlaag.

Amigio staat nu 9 punten achter op Westend, maar treft op 20 april thuis nummer negen, Snooker Society Doetinchem. Westend moet dan juist op bezoek bij SC Utrecht. Vermoedelijk valt de beslissing dus pas op 4 mei in de slotronde, wanneer Westend thuis Amigio ontvangt. Vorig seizoen pakte de Zuid-Hollandse formatie de titel op de valreep, ten koste van Westend.

InterConnect De Dieze Den Bosch handhaafde zich op de vierde plaats door thuis met 7-2 te winnen van Mediacaster Cue Action Groningen. Zowel Joris Maas als Nick Tielemans bleef ongeslagen tegen het noordelijke trio Don Ruiter, Dennis van der Zee en Ronald Rennen. Wel wisten Van der Zee en Rennen te winnen van Remko Boselie, die zelf een wedstrijdpunt pakte tegen Ruiter. De Groningse formatie staat nu zevende.

Snookerij Leiden houdt uitzicht op plaats vier, het volgt nog altijd op één puntje van De Dieze na een 7-2 zege op bezoek bij HOB Nijmegen. Xander van Rossem en Wim Monfils haalden beiden drie overwinningen binnen tegen Freek Bettonviel, Marcel School en Peter Phoelich. Remco Bonnet pakte het zevende Leidse punt tegen School. Behalve de partijen tegen School, eindigden de overige zes wedstrijden stuk voor stuk in 3-2. Vier keer viel het kwartje naar Leidse zijde, dankzij Van Rossem en Monfils. De twee Nijmeegse overwinningen van Bettonviel en Phoelich op Bonnet, eindigden ook allebei in 3-2. Met nog twee speelronden te gaan, staat HOB Nijmegen zesde.

In de kelder van de eredivisie troffen Snooker Society Doetinchem en Pompadour Breda elkaar. De Gelderse ploeg is rekenkundig nog niet definitief gedegradeerd, maar een scenario waarbij de nummer negen alsnog de veilige achtste plaats zou bereiken, is weinig realistisch. De Brabanders weten zich al verzekerd van terugkeer naar de eerste divisie. Vooral een prestigestrijd dus, die door de Doetinchemse gastheren met 7-2 werd gewonnen. Martijn Woonings bleef zonder verliespartij tegen Janice van Gastel, de Zeeuwse invaller Danny Cheuk-A-Lam en de Dongense stand-in Juriaan van den Nieuwenhuizen. Ook Pieter Kodde en debutant Sietse Oukes wonnen van Cheuk-A-Lam en Van Gastel. Van den Nieuwenhuizen liet de Bredase equipe echter niet met lege handen naar huis gaan: hij vloerde Oukes met 3-0 en Kodde met 3-1.

 

 

16e speelronde KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019, zaterdag 13 april 2019

Snooker Society Doetinchem - Pompadour Breda 7-2

HOB Nijmegen - Snookerij Leiden 2-7

InterConnect De Dieze Den Bosch - Mediacaster Cue Action Groningen 7-2

Westend Zaandam - Final Touch Amsterdam 9-0

Amigio Maassluis - Sportcentrum Utrecht 3-6

 

Stand

1. Westend Zaandam 16-114

2. Amigio Maassluis 16-105

3. Sportcentrum Utrecht 16-84

4. InterConnect De Dieze Den Bosch 16-77

5. Snookerij Leiden 16-76

6. HOB Nijmegen 16-67

7. Mediacaster Cue Action Groningen 16-64

8. Final Touch Amsterdam 16-64

9. Snooker Society Doetinchem 16-50

10. Pompadour Breda 16-19

 

Tekst: Peter de Brie
Foto Roy Stolk ©Jan Rosmulder

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online