Westend Zaandam kan titel bijna niet meer ontgaan

Amigio Maassluis moet slotmatch met 9-0 winnen om kampioen te blijven

23 april 2019

Voor Westend Zaandam gloort de eerste landstitel ooit in de KNBB eredivisie snooker. Na de 17e speelronde op zaterdag 20 april leidt de ploeg nog altijd met negen punten voorsprong. Titelverdediger Amigio Maassluis moet op de slotdag met 9-0 winnen op bezoek bij Westend om alsnog zijn heerschappij te prolongeren.

Amigio ontving thuis in Maassluis nummer negen Snooker Society Doetichem dat al vrijwel zeker was van degradatie. Dat laatste werd een feit met de 9-0 zege van Amigio, dat speelde met René van Rijsbergen, Arya Sohrabi en Amar Chedoe. De bezoekers hadden met Pieter Kodde, Pascal Sars en Jan Sachtleven weinig in te brengen. Drie partijen gingen met 3-1 naar Amigio, de andere zes met 3-0. Kodde kreeg tegen Van Rijsbergen een 111-break te verduren en Sohrabi trakteerde hem op een 97-break.

 

 

Westend Zaandam had op papier een beduidend zwaardere klus, uit bij nummer drie Sportcentrum Utrecht, dat in de vorige speelronde nog met 6-3 van Amigio had gewonnen. De thuisploeg speelde dit keer zonder kopman Roy Stolk, maar wel met Feylin Janssen, Martin Brinks en Jerom Meeus, die echter geen van allen opgewassen bleken tegen het titelhongerige trio Sebastiaan Kan, Richard van Leeuwen en Jack Bruins, die een afgetekende 9-0 op het bord zetten. Bruins maakte tegen Meeus een 106 clearance. 

Door deze zege blijft Westend negen punten voor op Amigio, precies het aantal dat op 4 mei in de 18e en laatste speelronde te behalen is. Dan komt Amigio op bezoek in Zaandam. Lukt het de ploeg uit Maassluis om met 9-0 te winnen, dan behouden zij de titel. Immers, beide teams zouden dan op 123 punten komen, waarna het onderlinge resultaat doorslaggevend zou worden. 

Amigio won eerder dit seizoen al de thuiswedstrijd met 6-3, een maximale zege in Zaandam zou dus volstaan voor het kampioenschap. Westend heeft echter thuis al aan één gewonnen partij genoeg voor een historische eerste titel. Overigens won Amigio vorig seizoen de titel op de slotdag door ook in een rechtstreekse confrontatie te winnen van Westend met... 9-0.

Snookerij Leiden hees zich op gelijke hoogte met Sportcentrum Utrecht op de derde plaats dankzij een 8-1 zege op hekkensluiter Pompadour Breda. Xander van Rossem en Remco Bonnet wonnen beiden hun drie partijen tegen Janice van Gastel, Jurgen Gruson en Richard Vernimmen, al had Bonnet tegen Gruson alle vijf de frames nodig: 3-2. Wim Monfils won ook van Gruson en Van Gastel, maar verloor met 0-3 van Vernimmen, die zo het enige Bredase punt veroverde.

Final Touch haalde thuis in Amsterdam snoeihard uit tegen InterConnect De Dieze uit Den Bosch: 8-1 voor het thuistrio Frans Veling, Shahzeb Kamal en Patrick Matthiessen. Kamal moest wel tot 3-2 knokken om van Berry Franssen en Ivo Kraus te winnen. Sander Tierolf bleef net als Franssen zonder zege, Kraus redde de Bossche meubelen nog een beetje door met 3-0 Matthiessen te vloeren. InterConnect De Dieze staat nu vijfde, Final Touch zesde.

De wedstrijd tussen Mediacaster Cue Action Groningen en HOB Nijmegen is verplaatst naar 11 mei. De Gelderse gasten waren per trein op weg naar het hoge noorden toen ze door een stroomstoring stil kwamen te staan voor station Olst en terug moesten. Deze match volgt door dit geval van overmacht een week na de reguliere slotronde op 4 mei.

 

 

17e speelronde KNBB eredivisie snooker 2018/2019, zaterdag 20 april 2019

Amigio Maassluis - Snooker Society Doetinchem 9-0

Sportcentrum Utrecht - Westend Zaandam 0-9

Final Touch Amsterdam - InterConnect De Dieze Den Bosch 8-1

Snookerij Leiden - Pompadour Breda 8-1

Mediacaster Cue Action Groningen - HOB Nijmegen uitgesteld

 

Stand na 17 speelronden

1. Westend Zaandam 17-123

2. Amigio Maassluis 17-114

3. Sportcentrum Utrecht 17-84

4. Snookerij Leiden 17-84

5. InterConnect De Dieze Den Bosch 17-78

6. Final Touch Amsterdam 17-72

7. HOB Nijmegen 16-67

8. Mediacaster Cue Action Groningen 16-64

9. Snooker Society Doetinchem 17-50 (gedegradeerd)

10. Pompadour Breda (gedegradeerd)

 

18e speelronde KNBB eredivisie snooker 2018/2019, zaterdag 4 mei

Westend Zaandam - Amigio Maassluis

Snooker Society Doetinchem - Snookerij Leiden

Pompadour Breda - Mediacaster Cue Action Groningen

HOB Nijmegen - Final Touch Amsterdam

InterConnect De Dieze Den Bosch - Sportcentrum Utrecht

 

17e speelronde (inhaalwedstrijd), zaterdag 11 mei

Mediacaster Cue Action Groningen - HOB Nijmegen 

 

Tekst: Peter de Brie

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online