Westend en Final Touch sluipen dichter naar koploper Amigio in JJBL Eredivisie Snooker

Snooker Utrecht verzet zich hevig in degradatiestrijd

19 februari 2023

Koploper Amigio Maassluis heeft de naaste concurrenten Westend Zaandam en Final Touch Amsterdam op zaterdag 18 februari iets dichterbij zien sluipen in de dertiende speelronde van de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB. Hekkensluiter Snooker Utrecht krijgt dankzij een 6-3 zege op InterConnect De Dieze Den Bosch de overige degradatiekandidaten beter in zicht.

 

Final Touch Amsterdam deed de beste zaken door met 8-1 te gaan winnen bij Hogewoerd in Leiden. De Brit Steven McGuinness bleek weer eens van goudwaarde voor Final Touch door zijn drie partijen tegen Xander van Rossem, Wim Monfils en Martijn Verzaal te winnen, maar ook Frans Veling legde een foutloos parcours af. Beiden moesten wel diep gaan om Van Rossem met 3-2 te verslaan. Joeri Reisig won van Verzaal en Monfils, maar moest wel met 3-1 buigen tegen Van Rossem, die zo de Leidse eer redde. Hogewoerd staat nu negende en voorlaatste, Final Touch deelt nu de tweede plaats met Westend Zaandam, op vier punten van leider Amigio Maassluis.

Westend Zaandam deelde zelf thuis een 7-2 tik uit aan DSA Rijen, de Brabantse formatie die nu de achtste plaats bekleedt in de stand. De Fries Dennis van der Zee en Shahzeb Kamal bleven namens de thuisploeg ongeslagen tegen Jean-Pierre Nelemans, Gijs van Westenbrugge en de Ier David O'Halloran van DSA. Als had Van der Zee de volle vijf frames nodig tegen Nelemans en Kamal tegen O'Halloran. Jack Bruins, nummer twee van het jongste NK, won met 3-2 tegen Van Westenbrugge, maar verloor van Nelemans (1-3) en O'Halloran (2-3). Westend nadert Amigio tot op vier punten, maar ziet Final Touch gelijk komen, met 73 punten. De Zaandammers hebben wel een winstpartij meer geboekt dan de Amsterdammers.

Amigio Maassluis ging uit met 6-3 winnen bij SC Hippo in Hilversum, waar kopman Roy Stolk de Zuid-Hollandse titelkandidaat knap dwars zat door slechts één frame prijs te geven. Stolk versloeg die andere meervoudig NK-winnaar René van Rijsbergen (3-1), Ameer Baksh (3-0) en Jelle Kijlstra (3-0). De bezoekers rekenden dan wel weer overtuigend af met Eddy de Boer en Martin Brinks om zo aan de leiding te blijven, met nog vijf speelronden te gaan. SC Hippo staat in het rechterrijtje op plaats zes, maar heeft nog wel een buffer ten opzichte van de gevarenzone vanaf plaats acht.

 

 

Vlaardingen nestelde zich nog wat vaster op een veilige vijfde plaats door met 5-4 te gaan winnen in het hoge noorden bij Mediacaster Cue Action Groningen. Jerom Meeus liet namens de gasten geen enkele stekken vallen tegen Johan Koops, Ronald Rennen en Jules Dijcks. Maurice le Duc pakte een Vlaardings punt tegen Rennen, Bram Hofland haalde het tegen Dijcks. Die won wel van Le Duc, terwijl Rennen Hofland vloerde. Koops bevestigde zijn goede seizoen met winst op zowel Le Duc als Hofland. De Groningers staan nu zevende, twee puntjes onder SC Hippo en twee puntjes boven DSA, dat als nummer acht de eerste degradatieplek inneemt.

Snooker Utrecht wist als nummer tien de kloof met plaats negen een aardig eindje te dichten door met 6-3 te gaan zegevieren bij InterConnect De Dieze in Den Bosch. Jasha Kiers, Eddie Bongers en Hugo van Houten lieten ieder twee overwinningen noteren om tot de nuttige buit van zes punten te komen. Namens de thuisploeg won Nick Tielemans van zowel Kiers als Van Houten, maar verloor met 2-3 van Bongers. Ivo Kraus won in een vijf-framer juist van Bongers. Remko Boselie bleef puntloos aan Bossche zijde. De Dieze staat nog vierde, maar het gat met het toptrio valt normalerwijs niet meer te overbruggen. Snooker Utrecht nadert Hogewoerd nu tot op twee punten en DSA tot op vier punten.

 

 

De JJBL Eredivisie Snooker wordt op zaterdag 25 februari voortgezet met de veertiende van de achttien speelronden.

 

13e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 18 februari 2023

Hogewoerd (Leiden) - Final Touch (Amsterdam) 1-8

Westend (Zaandam) - DSA (Rijen) 7-2

SC Hippo (Hilversum) - Amigio (Maassluis) 3-6

Mediacaster CAG (Groningen) - Vlaardingen (Vlaardingen) 4-5

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Snooker Utrecht (Vleuten) 3-6

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 13 van de 18 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 13-77

2. Westend (Zaandam) 13-73

3. Final Touch (Amsterdam) 13-73

4. InterConnect De Dieze (Den Bosch) 13-60

5. Vlaardingen (Vlaardingen) 13-57

6. SC Hippo (Hilversum) 13-53

7. Mediacaster CAG (Groningen) 13-51

8. DSA (Rijen) 13-49

9. Hogewoerd (Leiden) 13-47

10. Snooker Utrecht (Vleuten) 13-45

 

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online