Weekend loopt met SISser af in eredivisie

Dubbel weekend Buffalo League goed voor Hagenaars van SIS Schoonmaak: streven HCR Prinsen voorbij en zijn officieus 'winterkampioen'

17 december 2017

DEN HAAG/ZUNDERT - De koploper in de Nederlandse eredivisie viel net voor de winterstop van zijn troon. Het dubbele weekend liep met een 'SISser' af, want de Schoonmakers uit Den Haag zijn, voor wat het waard is, de winterkampioen in de Buffalo League. HCR Prinsen verloor twee keer in één weekend, SIS Schoonmaak was de grote winnaar van de dubbel. De Hagenaars versloegen L&B Ledermode zaterdag in een uitwedstrijd (2-6) en gingen in eigen huis zondagmiddag naar de winst (7-1) tegen MCR.

De dubbelslag, waarin Dave Christiani (L&B) met een serie van 18 voor een van de hoogtepunten zorgde, eindigde in een treurmars voor het tot zaterdag nog ongeslagen HCR Prinsen. De Haarloërs van Dinand Prinsen liepen tegen twee Barabantse opdoffers aan. Ze werden zonder Dick Jaspers (actief in Duitsland) twee keer afgetroefd, eerst met 6-2 door De Eekhoorn, een dag later door Zundert met 6-2. De invaller-kopman Eddy Leppens verloor één keer met riante cijfers (tegen Roland Forthomme, 40-24 in 21) en één keer op de streep van Frans van Kuyk (40-38 in 29). Anno de Kleine kwam ook niet tot scoren (verlies tegen Kurt Ceulemans en Barry van Beers). Raymund Swertz was zaterdag de enige winnaar tegen Jerry Hermans, met een openingsserie van 9. Jelle Pijl won zondag van Rik van Beers.

,,Dat geeft aan hoe de kracht is van de eredivisie en hoe klein het verschil is bij de bovenste ploegen'', concludeerde Jeffrey Jorissen zondagavond in Den Haag, waar de winterkampioen uiteraard een klein feestje vierde in het eigen thuishonk. ,,Het zegt natuurlijk nog niets'', voegde Cor Trampe, de teamleider eraan toe. ,,Maar het is wel leuk om zo het nieuwe jaar in te gaan.'' Dinand Prinsen van de onttroonde koploper: ,,We hadden ons dit weekend heel anders voorgesteld, maar op beslissende momenten, waren we net niet sterk genoeg.''

 

 

SIS Schoonmaak speelde zaterdag bij L&B Ledermode in de sterkste opstelling, zondag tegen MCR, het zwakke broertje in de eredivisie, had Jean van Erp een vrije dag gekregen (Duitse competitie) en mocht Herman van Daalen invallen. De opening van zaterdag in Hoeven gaf wat reden voor lichte vrees. ,,Ik denk dat we bij de pauze met 4-0 achter staan'', was Glenn Hofman wat voorbarig.

Toch stond het gewoon 4-0 voor de Hagenaars in de pauze, omdat Jeffrey Jorissen won van John Tijssens (40-32 in 32) en Jean van Erp na een valse start riant won van Dave Christiani (40-19 in 17). De ene winstpartij na de pauze kwam van Raimond Burgman tegen Gerwin Valentijn (40-31 in 22). Daardoor stond de winst al vast. Eddy Merckx, net als Jean van Erp één van de beste winnaars van het weekend, versloeg Glenn Hofman nog wel met 40-28 in 17).

Zondag was het een walk-over voor het Haagse team: MCR werd met 7-1 verslagen. Glenn Hofman trof een opvallend tamme Thorsten Frings tegenover zich (40-15 in 28), Herman van Daalen liep keurig in de pas, alleen Jeffrey Jorissen moest de winst delen met Bert Hoefnagels (40-40 in 28).

De dubbele winst van De Veemarkt, dat nog altijd in de onderste regionen bivakkeert, was ook bijzonder. Zaterdag werd het 8-0 tegen MCR, de zekere degradant. Het thuispubliek werd zondagmiddag getrakteerd op een mooie overwinning tegen 't Hartje/Van Wanrooy, dat met 7-1 terug naar Brabant werd gestuurd. Tayfun Tasdemir was de beste winnaar tegen Peter De Backer (40-17 in 23), Tolgahan Kiraz won de Turkse botsing tegen Hakan Incekara met 40-35 in 28. Dustin Jäschke versloeg Davy van Havere met 40-30 in 38 en Huub Wilkowski speelde een remise tegen Frank Martens.

A1 Biljarts en DPC, allebei met een driepunter in de dubbel, willen zeker meedoen voor de top-drie plaatsen. A1 Biljarts haalde de volle winst zaterdag binnen dankzij de remise van Kay de Zwart tegen Ad Broeders. Michael Nilsson versloeg Hakan Incekara met 40-35 in 25, Martien van der Spoel won van Davy van Havere met 40-24 in 28 beurten. Zondag, voor eigen publiek, deelde A1 Biljarts de punten met Dallinga.com.

Frédéric Caudron sleepte het belangrijke puntje voor zijn team binnen tegen Michael Nilsson (40-22 in 20). De Belg, die vrijdagavond ook een Grand Prix in eigen land won in een finale tegen Eddy Leppens, voerde zijn team zaterdag in Sluiskil aan tegen STZ Zundert. De Brabanders waren verrassend kansloos met 8-0. Caudron versloeg in die thuiswedstrijd Forthomme met 40-20 in 18 beurten.

DPC is de nummer vier van de ranglijst na de riante winst op Team Eekhoorn (8-0 op de camping) en de remise op zaterdag tegen Bousema Lochem. Nikos Polychronopoulos won zijn twee partijen, op zaterdag tegen Murat Naci Coklu (40-27 in 19), een dag later tegen Frans van Kuyk (40-38 in 17). De Griek was daarmee over twee ronden de beste speler van het weekend. De uitwedstrijd tegen De Eekhoorn gaf vier spannende partijen te zien. Danny Molier rekende na afloop uit: ,,We winnen met 8-0, maar Eekhoorn komt maar 13 punten tekort.'' Zaterdag werd het ene puntje tegen Bousema vooral verspeeld in de partij tussen Birol Uymaz en Gökhan Salman. Uymaz kreeg 8 beurten voor zijn laatste vijf punten, maar struikelde over het laatste punt: 40-39 in 29 beurten. Frans van Schaik won in zijn vroegere clubhuis de beladen wedstrijd tegen Richard Bitalis.

Bousema Lochem speelde twee keer gelijk, zaterdag tegen DPC, zondag tegen L&B Ledermode. Murat Naci Coklu won het toptreffen tegen Eddy Merckx met 40-29 in 18. Dave Christiani was de beste man van de dag tegen Stefan Galla (40-21 in 19) met zijn serie van 18 in de derde beurt. De Limburger was er heel blij mee. ,,Ik heb een mindere periode achter de rug, omdat ik heel veel les moest geven en vaak dagen onderweg was. Daardoor bleef er niet veel tijd over om te trainen. Zaterdag was ik zo slecht in de partij tegen Jean van Erp, dat ik daarna vier uur ben gaan trainen. Dat heeft zich met die vroege serie gelukkig uitbetaald. Ik ben aan het kijken naar een woning, waar ik een eigen tafel kan zetten. Dan wordt het een stuk gemakkelijker.''

Zijn team L&B miste de aansluiting met slechts één puntje uit twee wedstrijden. ,,Het was een mooie kans om naar de top te kruipen, maar helaas is dat niet gelukt.''

De stand bij het ingaan van de winterstop na 11 wedstrijden:

1 SIS Schoonmaak 19 punten
2 HCR Prinsen 18
3 A1 Biljarts 13
4 DPC 12
5 L&B Ledermode 11
6 Team Eekhoorn 11
7 STZ Zundert 11
8 Dallinga.com 10
9 Bousema Lochem 9
10 't Hartje/Van Wanrooy 9
11 De Veemarkt 8
12 MCR 1.

De eerstvolgende speelronde is op zondag 7 januari.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto ©Jorissen

Buffalo League Competitie Driebanden
Volg ons online