"We moeten het samen doen"

Hij glom van trots de afgelopen weken. En volkomen terecht - want wat heeft de EPBF met het grootste EK Pool ooit (en de aansluitende Eurotour) een ongekende prestatie geleverd!

In gesprek met EPBF-voorzitter Gre Leenders over het Dynamic Billard EC 2018

 

09 augustus 2018

 

Gre, we hebben tussen 19 en 31 juli kunnen genieten van een jubileum-editie van het EK. Kunt u aangeven wat er allemaal anders is dan bij een ‘gewoon’ EK?

Het grote verschil met een gewoon EK is het feit dat alle categorieën en disciplines samen gespeeld worden. Bij een normaal EK (3 x per jaar) praat je over maximaal 3 categorieën. Het Jubileum EK heeft alle 9 categorieën in een locatie, van U17 t/m Senioren en Ladies (42+ jaar). Dit resulteert dan meteen naar een verdrievoudiging van het aantal deelnemers dat aan een normaal EK deelneemt. Normaal circa 200 deelnemers – Jubileum EK dus circa 600.

Het aantal tafels dat nodig is voor een jubileum EK van deze orde ligt natuurlijk ook beduidend hoger. Normaal EK heeft 20-24 tafels en het Jubileum EK heeft 60 tafels nodig om e.e.a. soepel te laten verlopen.

Uiteraard spreekt het voor zich dat tijdens een Jubileum-EK iets meer de nadruk ligt op de presentatie van het EK. Een spectaculaire opening en afsluiting, in het midden van het evenement een super players party, zijn dan deel van de planning.

 

 

In 2005 was een voor Nederland historisch EK in Veldhoven, en daarom was het zo bijzonder voor ons dat het jubileum-EK wederom op deze plek is gehouden. Waarom heeft de EPBF wederom voor Veldhoven gekozen?

Op de eerste plaats moet gezegd worden dat er geen speciale reden was op dit evenement in Veldhoven te organiseren. Het is niet zo makkelijk om een locatie te vinden met de ruimtes die wij nodig hebben voor een dergelijk event. De combinatie van de hallen en ruimtes die we nodig hebben en daarbij het aantal van 450 hotelkamers maakt NH Koningshof een unieke locatie om een dergelijk groot jubileum Evenement te organiseren. Het is natuurlijk een prettige bijkomstigheid dat in 2005 het allemaal begonnen is in Veldhoven. Samen met de KNBB heeft de EPBF in 2005 een bepaalde standaard gezet en deze is dan gestaag uitgebouwd. Om dan samen met weer de KNBB het Jubileum Evenement 13 jaar later te mogen organiseren maakt het natuurlijk wel af.

Zowel de KNBB alsook de EPBF hebben in ieder geval weer een standaard gezet waar hopelijk de andere bonden in de toekomst zich aan vast kunnen klampen. Hopelijk volgen zij het voorbeeld.

 

"Zowel de KNBB alsook de EPBF hebben in ieder geval weer een standaard gezet waar hopelijk de andere bonden in de toekomst zich aan vast kunnen klampen. Hopelijk volgen zij het voorbeeld"

 

Waar bent u het meest trots op wat betreft dit EK?

Wow - moeilijke vraag. Er zijn zoveel zaken om trots op te zijn als voorzitter van de EPBF. Als ik dan toch moet kiezen dan ben ik zeer trots op het gehele EPBF team. Wat deze mensen gerealiseerd hebben, is enorm. Het begint altijd met een plan, zeg maar droom in dit geval. Als je dan achteraf terug kijkt naar de afloop van begin tot einde dan mag je als voorzitter alleen maar trots zijn. Ook iets om trots op te zijn, is de samenwerking met de KNBB en dit zeg ik nu niet omdat dit interview op de KNBB website geplaatst wordt. Deze samenwerking met de KNBB is zeker niet vanzelfsprekend. We maken dit zelden mee. Toen het traject werd ingezet was de KNBB meteen enthousiast en is er gesproken over de invulling. De ideeën van beide organisaties onder een noemer te krijgen is evenmin makkelijk. Dit is niet alleen gelukt want ook naar buiten uit is de samenwerking tussen KNBB en EPBF uitgedragen met als ultiem resultaat het SmartPool project. Er zijn veel bonden die gevraagd hebben naar de opzet en samen met de KNBB zullen we trachten dit side event te blijven ondersteunen. Hopelijk komen er ook resultaten naar voren bij anderen aangesloten bonden. Dit zou de ultieme ‘beloning’ zijn voor onze samenwerking.

 

"Deze samenwerking met de KNBB is zeker niet vanzelfsprekend. We maken dit zelden mee"

 

Natuurlijk is de ondersteuning van het Ministerie van VWS en het NOC*NSF ook iets om zeer trots op te zijn en ik ben blij dat we deze organisaties niet teleur hebben gesteld. Via Ziggo Sport en vele andere landen die onze newsclips, prijsuitreikingen en fragmenten van de wedstrijden hebben uitgezonden, is gebleken dat wij als sport gegroeid zijn.

 

"Via Ziggo Sport en vele andere landen die onze newsclips, prijsuitreikingen en fragmenten van de wedstrijden hebben uitgezonden, is gebleken dat wij als sport gegroeid zijn"

 

 

Waar bent u het meest trots op wat betreft uw tijd bij de EPBF?

Weer een moeilijke vraag. Ook hier zijn er veel ontwikkelingen waarop ik trots kan zijn gedurende mijn 16-jarige periode als voorzitter. Om er toch iets uit te tillen kan ik wel zeggen dat ik erg trots ben op de ontwikkeling van de poolbiljartsport in Europa. Bij aantreden in 2002 was het organisatieniveau, het spelniveau en ook het bestuurlijk niveau aan de magere kant, dit overigens zonder enig disrespect voor alle mensen toentertijd die zich ingespannen hebben. Dit kwam deels door de ‘politieke problemen’ tussen de verschillende biljartdisciplines. Men had destijds weinig tijd om te kijken naar de organisatie en sport zelf. Het ging alleen maar over overleven. Het geluk dat wij hadden in 2002 was het feit dat deze problemen ophielden te bestaan. Wij als nieuw bestuur hadden de handen vrij om te plannen op langere termijn, hetgeen enorm geholpen heeft. Nu, 16 jaar later, kunnen we gerust zeggen dat de EPBF waarschijnlijk de best georganiseerde continentale bond in de poolbiljartwereld is. Het spelniveau is enorm gestegen door de stabiliteit van de EPBF events zoals de Eurotour. De Europese spelers worden wereldwijd gerespecteerd om hun professionalisme en hun niveau. Resultaten liegen er niet om. Ik ben trots om hieraan meegewerkt te hebben, en dat wij als EPBF hiervoor de basis hebben kunnen leggen samen met de EPBF leden.

 

 

U noemde net het SmartPool project, dat als doel heeft het poolen naar de scholen te brengen via mobiele pooltafels, en met lespakketten waarbij poolen en wiskunde met elkaar worden verbonden. U heeft bij het Sondervick College in Veldhoven hiervoor de opening verricht. Wat vindt u van dit project?

Het SmartPool project heeft de potentie in zich om als basis te dienen voor de ledenaanwas van de gehele poolbiljartwereld. Het begint immers bij de ledenwerving op scholen! Dit project combineert wiskunde met onze sport. Een basis die veelbelovend is. Het is nu aan de EPBF aangesloten bonden om dit project verder uit te vouwen in Europa. De KNBB heeft toegezegd hierbij te willen helpen door een Engelse versie van de documenten te vervaardigen en ter beschikking te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat deze eerste aanzet van SmartPool in meerdere landen succesvol kan zijn. De KNBB kan hier trots op zijn!

 

"Het SmartPool project heeft de potentie in zich om als basis te dienen voor de ledenaanwas van de gehele poolbiljartwereld"

 

 

Als er iets is in het Europese pool dat u graag nog zou willen veranderen of verbeteren, wat zou dat zijn?

Het klinkt misschien een beetje arrogant maar zo 1,2, 3 valt me niks in. Ik ben ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn. Misschien een puntje voor verbetering is de communicatie met onze leden. Bij sommige landen is dat nog erg moeizaam. Dit komt uiteraard door de verschillende omstandigheden waarin de bonden moeten werken. Er zijn landen in Europa die helaas andere vooruitzichten hebben dan andere landen. Met name de voorzieningen spelen hierbij een rol. Goede ondersteuning vanuit de overheid is niet altijd gegeven. Het is de taak van de EPBF ook deze landen volledig te ondersteunen en te voorzien van de best mogelijke service. Dat is vaak wat moeilijk maar ook daar zetten we onze schouders onder.

 

"Er zijn landen in Europa die helaas andere vooruitzichten hebben dan andere landen. Met name de voorzieningen spelen hierbij een rol. Goede ondersteuning vanuit de overheid is niet altijd gegeven. Het is de taak van de EPBF ook deze landen volledig te ondersteunen en te voorzien van de best mogelijke service"

 

 

"De manier waarop het KNBB Holland House wordt benaderd en omarmd straalt respect uit voor het idee en de officials. Maar ook het besef dat de tribunes vol moeten zitten en de prijsuitreikingen goed bezocht moeten zijn, geeft hoop voor de toekomst"

 

De sfeer bij dit EK was ongekend. Niet alleen bij de Nederlanders of in het KNBB Holland House, maar zeker ook op de tribunes. Zeker bij de halve finales en finales zaten de tribunes bomvol. Wat is volgens u de reden hiervoor?

Het klopt inderdaad dat de sfeer geweldig was. Wat wij als EPBF altijd geprobeerd hebben is om tussen de leden en atleten te staan en niet als de ‘koning van de berg’  te fungeren. Zoals ik bij de openingsceremonie had gezegd: we moeten het samen doen. Bestuurders moeten respect opbrengen voor de atleten en de atleten moeten respect hebben voor het werk van de officials. Alleen zo kunnen we met z’n allen het doel, deelname aan de Olympische Spelen, bereiken. Als ik zie hoe dit in ieder geval door de atleten wordt omarmd ben ik zeer hoopvol. De manier waarop het KNBB Holland House wordt benaderd en omarmd straalt respect uit voor het idee en de officials. Maar ook het besef dat de tribunes vol moeten zitten en de prijsuitreikingen goed bezocht moeten zijn, geeft hoop voor de toekomst.

 

 

 

Nog iets wat we niet hebben behandeld, en wat u nog wilt toevoegen?

Ik hoop dat ik met mijn antwoorden een kleine blik intern heb kunnen geven hoe er binnen de EPBF wordt gekeken naar dit evenement.

Als afsluiting wil ik nogmaals mijn welgemeende dank uitspreken aan de KNBB voor de geweldige ondersteuning die ons ten deel is gevallen tijdens dit EPBF 40 Years Jubilee Event Dynamic Billard EC 2018. Dank hiervoor!

 

"Zoals ik bij de openingsceremonie had gezegd: we moeten het samen doen. Bestuurders moeten respect opbrengen voor de atleten en de atleten moeten respect hebben voor het werk van de officials. Alleen zo kunnen we met z’n allen het doel, deelname aan de Olympische Spelen, bereiken"

 

Tekst: KNBB
Foto's ©EPBF, foto Holland House/SmartPool KNBB

 

EK EPBF Jubileum
Volg ons online