Wat een heerlijk bandstoten weekend - en wat een finale!

Open NK Bandstoten Groot in Rosmalen: Gert-Jan Veldhuizen pas na barrage door in kwartfinale door tegen Jos Bongers, en vervolgens als een stoomwals naar titel.

8-120 winst in de finale in slechts drie (!) beurten tegen klassiek fenomeen Raymund Swertz

14 maart 2023

ROSMALEN - Het was een memorabel weekend in Sportfoyer de Hazelaar in Rosmalen, waar het Open NK Bandstoten Groot plaatsvond. Weliswaar zonder bandstoten expert Jean Paul de Bruijn, die op zo’n anderhalf uur rijden in Viersen samen met Dick Jaspers brons binnenhaalde op het WK Driebanden Teams. Maar, met nog steeds een deelnemersveld om je vingers bij af te likken!

  

Terwijl veel van de aandacht uitging naar de kroning tot Bondsridder van arbiter Henry Thijssen (die ondanks het arbitreren en het Bondsridderschap nog gewoon tijd vond deze prachtige foto’s te maken!) begon in de K.O. fase het echte werk. Drie spelers hadden er in de poulefase bovenuit gestoken (klassiek fenomeen Raymund Swertz, Gert-Jan Veldhuizen en veelwinnaar in de Ereklasse Michel van Silfhout, allen met een moyenne boven de 10), en leken het met elkaar voor de titel te moeten gaan uitvechten.

 

 

Maar Gert-Jan Veldhuizen had met voormalig wereldkampioen bandstoten Jos Bongers een uiterst lastige loting voor de kwartfinale, en die overleefde GJ slechts met hakken over de sloot in de barrage (20-19 in 4, na een uiterst moeizame partij). En Michel van Silfhout overleefde de kwartfinales zelfs helemaal niet, na een verassende nederlaag in 12 beurten tegen Harrie van den Boogaard. De enige die fluitend door het toernooi liep, was Raymund Swertz, en die speelde zo sterk dat hij in de finale ook echt de favoriet was.

  

Maar Gert-Jan Veldhuizen, gedurende het toernooi vergezeld van zijn prachtige hond, had het beste voor het laatst bewaard. In een memorabele finale versloeg hij Raymund Swertz met bizarre cijfers: 8-120 in slechts drie beurten, en gestart met de hoogste serie van het toernooi: 79!

  

De geweldige en (zoals altijd) sportieve reactie van Raymund Swertz was geweldig, nadat hij zijn sterke jonge opponent op imponerende wijze had zien pieken in de finale van het toernooi. Het was een ongekende climax van een weekend vol hoogtepunten, en met ook prachtig brons voor Eric Dericks.

Gert-Jan Veldhuizen na afloop in gesprek met de KNBB: “Wat ik heel erg heb toegepast dit toernooi is vertrouwen hebben in je keuze. Maak de keuze voordat je gaat aanleggen en voer dan alleen de keuze uit. Ik ben normaliter een twijfelkont. Dat heb ik dit toernooi losgelaten. Keuze maken en spelen. Heb tevens veel getraind op losband en dubbele plaatsing. Kwam allemaal mooi tot uiting.” ;)

 

"Maak de keuze voordat je gaat aanleggen en voer dan alleen de keuze uit. Ik ben normaliter een twijfelkont. Dat heb ik dit toernooi losgelaten. Keuze maken en spelen"
Gert-Jan Veldhuizen

 

“Ben ontzettend blij met deze titel. Het is een discipline waarin je echt moet kunnen biljarten wil je goed spelen. En heb nu aan mijzelf laten zien dat ik veel hoger en beter kan presteren dan dat ik soms denk... Sinds de Vijfkamp mijn motivatie weer gevonden om vol in het spel te duiken. Heb er weer een hoop lol in!”

Infopagina NK Bandstoten Groot
Eindstand

  

Tekst: KNBB
Foto’s: Henry Thijssen
Foto met Henry Thijssen: KNBB

 

Bandstoten NK Veldhuizen, Gert-Jan
Volg ons online