Voorronden beker naar boeiend slot in Oosterhout

SIS Schoonmaak tegen Dallinga.com op het scherp van de snede: winnaar naar halve finales. STZ Zundert al zeker bij de beste vier

31 mei 2018

OOSTERHOUT - De toppartij aan het eind van de avond bracht twee van s' werelds beste biljarters in de arena van de Nederlandse bekerfinale. Eddy Merckx deelde een eerste tik uit aan Dick Jaspers, toen de Nederlander in de openingsset door de klok ging en Merckx de vooral defensieve partij won met 15-9 in 13. Jaspers was ook in de tweede rondgang niet op zijn best en werd door een slotserietje van Merckx (5) definitief verslagen. En omdat Gerwin Valentijn op dat moment met 2-0 leidde tegen Anno de Kleine (15-9 in 7, 15-8 in 9) had L&B Ledermode de poulewinst al veiliggesteld en HCR Prinsen virtueel naar de tweede plaats verwezen, maar moet nog wel winnen van La Plaza.

Dick Jaspers keek lang tegen een voor zijn doen miserabel moyenne van 0.6/0.7. Hij trok het in de derde, die hij won met 15-4 in 8, nog iets op naar 0.933 en bekende later dat hij nog altijd zijn ritme niet heeft gevonden. ,,Het is blijven werken en hopen op een betere periode.'' Eddy Merckx bekende: ,,Ik had al een partij gespeeld, Dick nog niet, dus ik voelde me al wat beter thuis op het biljart.'' Op het goede nieuws van de World Cups in Nederland reageerde de Belg: ,,De toekomst gaat er steeds beter uitzien. Betere prijzengelden, meer en grotere toernooien en nu ook nog World Cups in België in Nederland. Ik ben klaar voor de nieuwe uitdagingen.''

In de andere poule van de Jumbo bekerstrijd is STZ Zundert al zeker van een plaats in de halve finale en vechten SIS Schoonmaak en Dallinga.com het uit voor de tweede finaleplaats, de verliezer ligt eruit. De Zeeuwen van Dallinga hebben aan een remise genoeg, SIS moet winnen om door te gaan. Morgen, vrijdag, worden de voorronden afgerond en blijven vier teams over voor de slotdag op zaterdag.

Peter Ceulemans (Zundert) maakte in de eerste twee dagen een sterke indruk. De Belg in dienst van Zundert won zijn partijen van Jean Paul de Bruijn (2-1) en Jean van Erp (3-0) en wil met zijn team de prijs binnenhalen die overblijft. ,,We hebben jammer genoeg de play-offs gemist, maar zijn er op gebrand dat hier in de bekerstrijd goed te maken.'' Zelf heeft Ceulemans een grootse vorm laten zien, vooral in zijn partij tegen Jean Paul de Bruijn op woensdag. Jean van Erp was niet echt opgewassen tegen de scoringsdrang van Ceulemans (3-0, 1.500/0.892).

De Brabanders wonnen ook de totale wedstrijd tegen SIS Schoonmaak: Roland Forthomme versloeg Glenn Hofman met (2-1) na een sterke start van de Nederlander met 15-2 in 4 beurten. Roland Uijtdewillegen bedwong Jeffrey Jorissen (3-0, 1.071/0.875 en en alleen Raimond Burgmans won met 2-1 van Barry van Beers met 2-1 en 1.429 gemiddeld. La Plaza won de ontmoeting met MCR met 6-2 door overwinningen van Roy Zielemans (2-1 tegen Thorsten Frings, 1.222/1.269) Matthy Monnissen en Alain Clabots. Randy Loenen haalde de enige winstpartij voor MCR.

Dallinga won in Poule A zijn tweede wedstrijd tegen W.v.d. Sanden met 8-0. Frédéric Caudron was het snelst aan de finish en versloeg Jack van Peer met 15-4 (3 beurten), 15-5 (9) en 15-8 (8), goed voor een gemiddelde van 2.250. Volkan Cetin miste een vijftal setballen tegen Jean Paul de Bruijn en werd ervoor gestraft met 3-0 verlies. Berry Dallinga was de laatste winnaar voor zijn team, ook met de maximale 3-0 tegen Charles Mekes.

De laatste voorrondes op vrijdag vanaf 13.00:
SIS Schoonmaak-Dallinga.com
HCR Prinsen-MCR
STZ-W.v.d.Sanden
L&B Ledermode-La Plaza.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ton Smilde

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online