Voor Nederlandse eredivisie is Europa geen beloning

Vier van de vijf Nederlandse teams bovenin de eredivisie mogen door schorsingen niet naar de Europacup aan het eind van het seizoen. Vijfde team, SIS Schoonmaak, heeft geen interesse. De Nederlandse eredivisie gaat dit seizoen alleen om het kampioenschap zonder vervolg.

06 oktober 2019

SLUISKIL/DEN HAAG - De Nederlandse teams in de eredivisie driebanden spelen dit jaar om het kampioenschap en niet om een Europees vervolg. De vijf teams die na vijf speelronden op kop gaan, spelen op één uitzondering na allemaal met teams waarvan spelers door de wereldbond geschorst zijn. Die vier teams mogen derhalve niet in de Europacup uitkomen, op SIS Schoonmaak na. Maar de Hagenaars hebben al besloten dat ze om andere reden ook geen Europacup zullen spelen. Dallinga.com is na vijf ronden en na de riante 8-0 overwinning van deze zondag op de onttroonde koploper 't Hartje de nieuwe leider, maar door de inzet van Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn, allebei geschorst door de UMB als deelnemers aan een Koreaanse competitie, hebben de Zeeuwen geen recht op deelname aan de Europacup. Dat geldt ook voor HCR Prinsen (met Eddy Leppens), 't Hartje van Oosterhout (met Glenn Hofman), 't Ivoor (David Martinez en A1 Biljarts (met Javier Palazón).

 

 

Zoals in de voetbalcompetities maanden voor het einde van de eredivisie wordt gespeeld om deelname aan Europese competities, zo gaat dat in biljarten niet op. Daar komt nog bij dat veel spelers, die in de eredivisie in Nederland spelen, tot voor kort ook in het buitenland voor een team speelden. Die andere landen conformeren zich wel aan de schorsingen van de UMB, zodat geschorste spelers niet meer in de teamcompetities mogen spelen. De uitzondering vormen Nederland en België, de twee landen die zich tegen de schorsingen verzetten, maar alleen spelers mogen opstellen in de teamcompetitie, bijvoorbeeld niet in Grand Prix toernooien. De Europese voortzetting speelt trouwens ook in de Belgische competitie, waar BC Deurne (met Caudron) en Op de Meir (met Leppens) aan kop gaan en uiteindelijk niet worden toegelaten tot de Europacup.

Cor Trampe, teamleider van SIS Schoonmaak, één van de grote kanshebbers op het kampioenschap dit jaar, heeft geen bezwaar tegen de regels die voor de eredivisie worden gehanteerd. ,,Ik vind het niet erg dat bijvoorbeeld Caudron, Leppens en andere geschorste spelers tegen ons meedoen. Voor mijn part hadden ze niemand geschorst. Als wij met SIS derde worden in de competitie achter twee teams met geschorste spelers, vind ik dat helemaal niet erg. We willen natuurlijk wel kampioen worden, maar niet Europees spelen. Het is niet aantrekkelijk voor ons, omdat we dit jaar hebben meegedaan en de sfeer heel erg tegenviel. Voor onze meegereisde supporters kon je zelfs nergens een drankje krijgen. Het is een sfeerloze zaal daar in Porto.''

Een andere reden is dat Eddy Merckx, de kopman, voor zijn overgang naar SIS al had toegezegd om voor het Franse team van La Baule aan de Europacup mee te doen. ,,We zouden zonder Merckx kunnen spelen, maar dat is niet aantrekkelijk.'' Bovendien, zegt Trampe, wilden we snel beslissen en weet niemand wat er verder gaat gebeuren. De UMB kan ook nog beslissen dat Nederlandse teams in een besmette competitie spelen vanwege die geschorste spelers. En dat ze daardoor helemaal niet in Europees verband mogen spelen.''

De strijd om de titel blijft dus over en heeft na vijf speelronden nog lang geen afscheiding gebracht. De top vijf wisselt voortdurend, zoals vandaag in de wedstrijd tussen de nummers één en twee: 't Hartje van Oosterhout, de koploper van vorige week, werd afgetroefd door Dallinga, de nummer twee, met de maximale score: 8-0. Jean Paul de Bruijn had een beter eindschot dan Glenn Hofman en won met 40-38 in 24 beurten. Raymond Ceulemans was de stuntman van deze speelmiddag door Frank Martens, die ruim voor stond, in de laatste beurt te verslaan met een serie van vijf (40-38 in 31). Peter De Backer en Steven van Acker wonnen in 27 en 25 beurten van Davy van Havere en Harrie van de Ven.

De uitblinkers van deze speelronde waren de Spanjaard Javier Palazón met winst in 15 beurten, Eddy Merckx en Johan Loncelle in 18 en Roland Uijtdewillegen in 19. SIS Schoonmaak won ook door de zege van Jean van Erp op Peter Ceulemans (40-27 in 20) met 6-2 van Team Eekhoorn. Merckx won van Van Kuyk met 40-27 (18).

HCR Prinsen stuurde de bezoekers van STZ Zundert met zware cijfers terug naar Brabant: 8-0. De apotheose was de partij tussen Dick Jaspers en Roland Forthomme, die een adembenemend slot kreeg. Jaspers leidde halverwege met 25-12. De mindere fase die volgde, stelde Forthomme in staat om terug te komen en uiteindelijk zelfs de beste kansen kreeg. De Belg miste zijn laatste carambole, waarna Jaspers de winst toch nog kon opeisen met 40-39 in 20 beurten. Torbjörn Blomdahl maakte zijn rentree in het team van HCR Prinsen met een overwinning op Barry van Beers: 40-23 in 23.
 

Tekst: Frits Bakker
Foto Torbjörn Blomdahl (Ton Smilde)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online