Vlaardingen eerste koploper KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020

Raymon Fabrie maakt 99-break tegen Snooker Utrecht

09 september 2019

Vlaardingen is dankzij een 8-1 uitoverwinning op Snooker Utrecht de eerste leider in de KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020, die zaterdag 8 september haar openingsronde beleefde. Veelvoudig NK-winnaar Raymon Fabrie maakte daarbij een 99-break. Titelverdediger Westend Zaandam won thuis met 6-3 de Noord-Hollandse derby van Final Touch Amsterdam.

In de jaren 80 en 90, de beginnende decennia van snooker in Nederland, veroverde Snookercafé Vlaardingen meerdere landstitels en bekers. De laatste jaren jojode het team vaak tussen de 1e en de eredivisie. Promotie werd vaak al na één seizoen gevolgd door degradatie. Op bezoek bij Snooker Utrecht, dat medio 2018 samen met Vlaardingen van het hoogste niveau werd verdrongen maar daar nu weer terugkeert, beleefden de Vlaardingers een droomstart.

Oud-prof Raymon Fabrie uit Rotterdam stond geen enkele frame af in Utrecht: 3 keer 3-0 tegen Mark Koppert, Jasha Kiers en Michel de Sain. Deze laatste werd door 'Faab' getrakteerd op een 99-break. Ook Marko Reijers scoorde drie op drie voor de Vlaardingen. Jerom Meeus pakte twee partijen, maar moest wel met 3-1 zijn meerdere erkennen in Kiers, die de Utrechtse eer wist te redden.

 

 

Westend Zaandam, dat vorig seizoen zijn eerste landstitel opeiste, begon thuis met een 6-3 zege op Final Touch Amsterdam. Sebastiaan Kan bleef ongeslagen door telkens met 3-1 te winnen van Joeri Reisig, Shazeb Kamal en Karma Dabla. Jack Bruins won eveneens van Kamal en Dabla, Eddy de Boer voegde tegen Dabla het zesde punt toe aan de eindscore van de thuisploeg. Reisig won dus wel van Bruins en De Boer, Kamal versloeg De Boer eveneens, al was dat beide keren met 2-3.

Mediacaster Cue Action Groningen kende een sterke start door thuis met 7-2 te winnen van InterConnect De Dieze Den Bosch. De Friese topper Dennis van der Zee won niet alleen van Berry Franssen en Remko Boselie, maar vloerde zelf regerend Nederlands kampioen Joris Maas met 3-1. Maas wist wel te winnen van Ronald Rennen en Rik van Winsum en zorgde zo voor de enige twee Brabantse punten. Franssen en Boselie moesten immers ook beiden Rennen en Van Winsum feliciteren na hun onderlinge treffen.

Snookerij Leiden deelt de tweede plaats met de Groningse formatie na een 7-2 thuiszege op bekerwinnaar Sportcentrum Utrecht, dat was afgereisd zonder kopman Roy Stolk. Remco Bonnet bleef drie keer aan de winnende kant, Martijn Verzaal en Wim Monfils wonnen elk twee keer. Verzaal verloor echter van René Dikstra met 2-3 en Monfils met dezelfde cijfers van Martin Brinks.

Amigio Maassluis, meervoudig eredivisiewinnaar en vorig seizoen tweede achter Westend Zaandam, won uit bij HOB Nijmegen met 5-4. De Bredase Amigio-kopman René van Rijsbergen bleef ongeslagen tegen Freek Bettonviel, David O'Halloran en Peter Phoelich. Tegen Bettonviel liet Van Rijsbergen een 80-break noteren, tegen O'Halloran een 70. Tonnie Kok en Amar Chedoe wonnen namens de bezoekers allebei van Peter Phoelich, maar verloren van Bettonviel en O'Halloran.

 

 

1e speelronde KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020, zaterdag 7 september 2019

Snooker Utrecht - Vlaardingen 1-8 *

Mediacaster Cue Action Groningen - InterConnect De Dieze Den Bosch 7-2

Snookerij Leiden - Sportcentrum Utrecht 7-2

Westend Zaandam - Final Touch Amsterdam 6-3

HOB Nijmegen - Amigio Maassluis 4-5 **

 

* Raymon Fabrie (Vlaardingen) maakt een 99-break tegen Michel de Sain (Snooker Utrecht)

** René van Rijsbergen (Amigio Maassluis) maakt een 80-break tegen Freek Bettonviel (HOB Nijmegen).

 

Stand KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020

1. Vlaardingen 1-8

2. Mediacaster Cue Action Groningen 1-7

3. Snookerij Leiden 1-7

4. Westend Zaandam 1-6

5. Amigio Maassluis 1-5

6. HOB Nijmegen 1-4

7. Final Touch Amsterdam 1-3

8. Sportcentrum Utrecht 1-2

9. InterConnect De Dieze Den Bosch 1-2

10. Snooker Utrecht 1-1

 

Tekst: Peter de Brie
Archieffoto's Fabrie & Van Rijsbergen ©Corné Kuijpers

 

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online