Vijf Nederlanders naar derde dag World Cup

09 november 2021

VEGHEL – De jonge Nederlander Joey de Kok (24) was de laatste van de avond met een glimlach van geluk, de nog jongere Fransman Maxime Panaia (20) verdween met een sombere blik als laatste uit de arena van de World Cup in Veghel. Zo dicht lagen een beetje geluk en veel pech bij elkaar op die tweede dag. De Fransman speelde na een prachtige serie van tien toch nog twee beurtjes te veel in die laatste wedstrijd van de dag en was uitgeschakeld. De Nederlander, afhankelijk van die partij, was de onverwachte poulewinnaar met een minimale voorsprong in moyenne.

Joey de Kok gaat door naar de derde dag, Maxima Panaia mag naar huis. Zo meedogenloos is het systeem in de voorronden. Voor twee andere Nederlanders ging het ook op het allerlaatste moment mis. Frans van Schaik, die zijn eerste partij won tegen Raymund Swertz, sneuvelde op één carambole tegen de Turk Ilbay Dagdelen. En Paul Bruijstens, die zijn eerste partij won tegen Dave Christiani, werd gevloerd door de Oostenrijker Kostistanski, een toevallige invaller. Zodat Dave Christiani toch nog meeging naar de volgende ronde.

Twee Turkse broers, Omer en Berkay Karakurt (29 en 27), waren de beste dagwinnaars op de tweede dag met precies hetzelfde gemiddelde van 1.304 (60 in 46 beurten). Bart Ceulemans, de jongste biljartende kleinzoon van de legende Raymon Ceulemans, werd derde in het dagklassement voor de Turk Savas Gungo en de Spanjaard Faraco Jaime Sanchez.

De Koreaan Ji Hun Ahn werd uit de World Cup gespeeld met het beste gemiddelde van alle spelers op de tweede dag: 1.384. Andere bekende spelers die het veld moesten verlaten zijn Jean Reverchon, Gerhard Kostistanski, Maxime Panaia, Raymund Swertz, William Oh, de talentvolle Koreaanse jongedame Ji-eun  Han, Nikolaus Kogelbauer, Ronny Brants en Tom Löwe.

Vijf Nederlanders finishten bij de top zestien en keren vandaag, dinsdag, terug in het toernooi (Huub Wilkowski, Kay de Zwart, Jeffrey Jorissen, Joey de Kok en Dave Christiani) net als twee Belgen: Bart Ceulemans en Francis Forton. Voor het thuisland werden Wil Janssen, Joris van ’t Zelfden, Raymund Swertz, Jack van Peer, Paul Bruijstens, Harrie van de Ven en Frans van Schaik uitgeschakeld, voor België waren dat Ronny Brants en Philip Coenen.

De komst van veel bekende spelers voor de nieuwe sessie, op de derde dag, verhoogt de status van de voorronden. Joey de Kok had al een flitsende start tegen de Duitser Lukas Stamm (22 in 11). Jean van Erp is de onbetwiste favoriet van het Brabantse thuisfront, Raymon Groot, overgekomen uit New York, startte tegen Jeffrey Jorissen. Ludo Kools, de zo verrassende Nederlandse kampioen, gaat zijn internationale debuut tegemoet, Gülsen Degener, die in Istanbul een prachtige biljartclub heeft geopend, maakt haar entree in de World Cup, Ja in Kang (voorheen In-won Kang) is een opvallende Aziaat in het veld, Robinson Morales speelt voor het eerst weer een World Cup na zijn terugkeer van de PBA, Raymond Burgman, de Karakurt broers, Jef Philipoom, Peter De Backer, Dave Christiani, Ronny Lindemann, David Pennör, Mikael Devogelaere, Jose Maria Mas en Ahmet Alp zijn stuk voor stuk gerenommeerde toernooivechters.

De eindstand van de zestien winnaars op tweede dag was:

1 Omer Karakurt 4-1.304-6

2 Berkay Karakurt 4-1.304-6

3 Bart Ceulemans 4-1.224-9

4 Savas Gungor 4-1.200-6

5 Faraco Jaime Sanchez 4-1.200-5

6 Huub Wilkowski 4-1.176-9

7 Ilbay Dagdelen 4-1.153-10

8 Kay de Zwart 4-1.153-9

9 Francis Forton 4-1.052-7

10 Murat Gökman 4-1.034-7

11 Hakan Celik 4-0.789-4

12 Manuel Sousa 4-0.731-6

13 Jeffrey Jorissen 3-1.132-5

14 Marcel Dirn 3-1.052-6

15 Joey de Kok 2-1.217-8

16 Dave Christiani 2-1.177-6

De eerste reserve Ji Hun Ahn mocht vandaag invallen in het toernooi. Frans van Schaik en Harrie van de Ven keren niet terug in het toernooi als nummers twee en drie van de runners-up met twee matchpunten en 1.229 en 1.212 gemiddeld.

Tekst: Frits Bakker

Foto Joey de Kok (Ton Smilde)

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online