Vier van zes Nederlanders naar volgende ronde World Cup Ankara

De Zweed David Pennör was de dagwinnaar op de derde dag van de World Cup in Ankara voor de Duitser Lukas Stamm. Jeffrey Jorissen eindigde voor Nederland in de top vijf, ook Volkan Cetin, Jean van Erp en Barry van Beers wisten zich te plaatsen voor de laatste kwalificatieronde. Huub Wilkowski en Therese Klompenhouwer, beide met één overwinning en één verliespartij, werden uitgeschakeld.

23 februari 2022

ANKARA - Aan kop van de ranglijst staat de naam van David Pennör, een 50-jarige Zweedse buschauffeur, die nog nooit hoog is geëindigd in een World Cup. De nummer twee is de 29-jarige Lukas Stamm, een Duitse lesgever op een kleuterschool, ook een volstrekte outsider in dit veld. De World Cup in Ankara gaat morgen (donderdag) de laatste dag van de kwalificaties in met 36 spelers in 12 poules van 3 van wie er 15 naar het hoofdtoernooi gaan. Een dag van de waarheid, met wereldtoppers als Myung Woo Cho, Sung-won Choi, Robinson Morales, Duc Anh Chien Nguyen, Dion Nelin, Nguyen Quoc Nguyen en Choong Bok Lee.

Vier van de zes Nederlanders wisten door te dringen tot de laatste kwalificatie als winnaars van hun poule deze woensdag. Jeffrey Jorissen, Barry van Beers, Jean van Erp en Volkan Cetin bleven ongeslagen, de Hagenaar Jorissen eindigde met zijn moyenne in de top vijf van de dagranglijst.

Therese Klompenhouwer (door een verliespartij tegen Volkan Cetin) en Huub Wilkowsky werden uitgeschakeld voor een plaats in de volgende ronde.

David Pennör en Lukas Stamm, met opvallende scores en gemiddeldes (1.764 en 1.714) hebben zich in de galerij van topspelers gemeld en doen een gooi naar de zo fel begeerde kwalificatie. De Zweed uit Helsingborg, met een Zweedse vader en Engelse moeder, staat tegenover twee Spanjaarden: Ruben Legazpi en Antonio Montes. Hij zegt met een laconieke ondertoon: ,,Als ik één Spanjaard kan verslaan (Jose Maria Mas vandaag, kan ik ook van twee volgende winnen...''

Hij komt uit een voorronde op deze woensdag met twee sterke tegenstanders. David: ,,De eerste Spanjaard heb ik al kunnen verslaan: Jose Mas, die heel 'tricky' is en een speler om niet te onderschatten. En Omar Karakurt, het Turkse talent, is heel sterk, met al heel veel internationale successen. Met die overwinningen heb ik vertrouwen gekregen. Ik kan nu meer relaxed de laatste kwalificatie ingaan.''

Lukas Stamm, een vriendelijke jongeman uit Berlijn, stond twee keer op het podium van een Duits kampioenschap, maar is in het mondiale biljarten vrij onbekend. Op het Europees kampioenschap voor landen debuteerde hij vorige week met Tom Löwe als Duitsland 2. Met zijn optreden op deze derde dag van de World Cup verbaasde hij met twee winstpartijen tegen Ji Hun Ahn, de Koreaan die zich snel ontwikkelt: scores 30-23 in 18. Jacob Haack Sörensen startte als een wervelwind tegen Ji Hun Ahn met 30-14 in 12, maar de Deen werd in zijn tweede partij uitgeschakeld door... Lukas Stamm met 30-27 in 17.

David Pennör won eerst, min of meer verrassend, van Omer Karakurt met 30-20 in 15, de Turk en de Spanjaard Mas speelden daarna gelijk en de Zweed versloeg in de laatste dagsessie Mas met 30-24 in 19 beurten.

Op weg naar de laatste kwalificaties gingen vier van de zes Nederlanders door: Jeffrey Jorissen, in de top vijf geëindigd, als beste met vier matchpunten en 1.500. Barry van Beers met 4 punten en 1.276, Volkan Cetin als vierde met 1.250 en Jean van Erp met 3 punten en 1.463. De Belg Bart Ceulemans demonstreerde voor de tweede dag op rij dat hij over het sterke wapen van de eindsprint beschikt. In de partij tegen Jan Alés kwam Ceulemans terug met twee slotseries van 4. Met één van de gevreesde Nguyens uit Vietnam als tegenstander, toverde de kleine Ceulemans na de partij zijn aanstekelijke glimlach. Hij won met een riante score: 30-17 in 23.

Jeffrey Jorissen kwam voor Nederland als winnaar uit de poule met Jordi Garriga uit Spanje en Cetin Behzat uit Zwitserland. Barry van Beers overwon Ahmed Emam en Murat Gökmen, Jean van Erp was vooral erg sterk in zijn tweede partij tegen Myeong Jong Cha, de Koreaan die favoriet was, omdat Jean van Erp en Cengiz Karaka gelijk hadden gespeeld. Maar de Nederlander versloeg de Koreaan met 30-27 in 17.

Volkan Cetin, de vierde van de Nederlanders, moest een illustere landgenote verslaan om de weg naar plaatsing in te slaan. Hij versloeg Therese Klompenhouwer, die een te povere start had en kansloos achterbleef met 30-17 in 30. Beide 'Hollanders' hadden daarna geen moeite met Ragay Henry, de aimabele Egyptische veteraan. Cetin won zelfs met 30-7 in 18.

Bij de beste winnaars waren verder onder andere Robinson Morales, met een soevereine winst tegen de jonge Oostenrijker Kogelbauer (30-19 in 20), gevolgd door een remise tegen Ja In Kang in slechts 15 beurten. Kostas Kokkoris was een brug te ver voor Pierre Soumagne (30-18 in 20). En Ismail Yasin won de groep met drie Turken voor Gökhan Salman en Mehmet Goren. Ronny Lindemann was de laatste die doorging naar het volgende traject met één overwinning tegen Murat Celik in de cruciale laatste fase en één verliespartij. Daarmee eindigde hij nog net achter Bart Ceulemans, die met 3 matchpunten en precies 1 gemiddeld voor het eerst zo ver is doorgedrongen in een World Cup.

Twee opvallende spelers eindigden in de top vijf van de ranking met runners-up. Jacob Haack Sörensen eindigde met 1.965 gemiddeld, maar was uitgeschakeld door Lukas Stamm. Myeong Jong Cha had het tweede hoogste daggemiddelde: 1.838, maar werd uitgeschakeld door Jean van Erp.

De ranking op woensdag:

1 David Pennör 4-1.764-8
2 Lukas Stamm 4-1.714-7
3 Sung Il Jeong 4-1.621-8
4 Jeffrey Jorissen 4-1.500-10
5 Hong Chiem Thai 4-1.428-7
6 Ismail Yasin 4-1.428-7
7 Barry van Beers 4-1.276-6
8 Volkan Cetin 4-1.250-5
9 Tolgahan Kiraz 4-1.090-7
10 Robinson Morales 3-1.714-6
11 Jun Hyuk Son 3-1.538-8
12 Jean van Erp 3-1.463-6
13 Kostas Kokkoris 3-1.395-10
14 Jose Miguel Soares 3-1.016-7
15 Bart Ceulemans 3-1.000-6
16 Ronny Lindemann 2-1.325-5

De poules voor donderdag:
Poule A: Kostas Kokkoris, Jean van Erp, Sung-Won Choi
Poule B: Myung Woo Cho, Jun Hyuk Son, Jose Miguel Soares
Poule C: Bart Ceulemans, Robinson Morales, Duc Anh Chien Nguyen
Poule D: Ronny Lindemann, Tolgahan Kiraz, Jun Tae Kim
Poule E: Choong Bok Lee, Dion Nelin, Volkan Cetin
Poule F: Rui Costa, Barry van Beers, Nguyen Quoc Nguyen
Poule G: Arnim Kahofer, Nikos Polychronopoulos, Yasin Ismail
Poule H: Trung Hau Do Nguyen, Hong Chiem Thai, Michael Nilsson
Poule I: Roland Forthomme, Jeffrey Jorissen, Erick Tellez
Poule J: Wan Young Choi, Peter Ceulemans, Sung Il Jeong
Poule K: Riad Nady, Lukas Stamm, Chan Hoon Seo
Poule L: Antonio Montes, Ruben Legazpi, David Pennör.

Tekst: Frits Bakker

Foto Volkan Cetin (Melis Kantarci)

 

Driebanden World Cup
Volg ons online