Vier disciplines, vier kampioenen

Het NK Pool Dames 2023: Goud voor de jongste Nederlands kampioene ooit Jolien Schuurman (17 jaar, 9-ball), Mirjam Alfons (10-ball), Daria Cheprasova (8-ball) en Caroline van Steenbergen (14.1 straightpool)

Verslagen vanuit het fraaie CUES & DARTS (Tilburg)

07 november 2023

Alle uitslagen NK Pool Dames 9-ball (kampioen: Jolien Schuurman)
Alle uitslagen NK Pool Dames 10-ball (kampioen: Mirjam Alfons)
Alle uitslagen NK Pool Dames 8-ball (kampioen: Daria Cheprasova)
Alle uitslagen NK Pool Dames 14.1 Straightpool (kampioen: Caroline van Steenbergen)

NK Pool Dames 2023: 14.1 Straightpool

Op zaterdag 28 oktober werd de eerste discipline van het NK Pool Dames 2023 gespeeld in CUES & DARTS Tilburg.

Tien dames kwamen op deze ochtend naar het mooie poolcentrum van Dennis Mast om 14.1 straightpool te spelen. Ze speelden in twee poules van ieder vijf speelsters. Van elke poule gingen de nummers 1 en 2 door naar de halve finales.

Uit poule 1 gingen Daria Cheprasova en Jum Zwijnenburg als de twee sterksten door. Vanuit poule 2 waren het Caroline van Steenbergen en Mirjam Alfons die verder mochten.

Daria nam het tegen Mirjam op, die de wedstrijd naar zich toe trok met 43-50.

In de andere halve finale stonden Jum en Caroline tegenover elkaar. Deze strijd ging lang gelijk op, maar het was Caroline die de finale mocht spelen.

Laat op de avond verliep het scoreverloop in de finale langzaam. De dames waren gebrand om te winnen en sprokkelden punt voor punt bij elkaar.

Uiteindelijk was het Caroline die als eerste de finish haalde en daarmee de Nederlandse Kampioen 14.1 straightpool 2023 is!

NK Pool Dames 2023: 8-ball

De dag erna kwamen maar liefst 22 deelneemsters naar Tilburg. Dit keer werd er 8-ball gespeeld. De dames kwamen vanuit het hele land, de een wat meer ervaren dan de ander. Maar onderling was er een gezellige sfeer.

Via de winnaarskant plaatsten zich: Daria Cheprasova, Caroline van Steenbergen, Jolien Schuurman en Tara Verharen.

Een iets langere weg hadden: Mirjam Alfons, Jum Zwijnenburg, Shanna Bloemberg en Jeanette van den Eijkel.

In de kwartfinales kon Shanna helaas geen vuist maken tegen Daria. Maar ondanks dat, een mooi resultaat over de hele dag voor Shanna. Jeanette had een behoorlijke kluif aan Caroline, maar uiteindelijk maakte zij het af met een winst van 5-2 op Caroline.

Jolien, bronzen medaille winnares op het WK 10-ball Jeugd, boekte op haar beurt een zege op Mirjam.

De laatste halve finalist kwam uit de wedstrijd tussen Tara en Jum. Hier boekte Jum een nette overwinning en daarmee een plek in de halve finale.

In die halve finales waren Daria en Jolien allebei te sterk voor hun tegenstanders, respectievelijk Jeanette (die haar eerste medaille op de NK Dames pakte!!) en Jum, die nog niet zo lang geleden in actie kwam op de EK Senioren in Slovenië.

In de "vissenkom" stonden Daria en Jolien aan tafel om uit te maken wie de titel zou meenemen. Maartje, de moeder van Jolien, zag het allemaal op afstand om haar dochter niet af te leiden. De strijd ging gelijk op en de toeschouwers in het poolcentrum en de livestream voelden het al aankomen, het werd hill-hill!!

In het laatste beslissende rack kregen ze allebei kansen. Na een misser van Jolien potte Daria 4 moeilijke ballen achter elkaar om haar eerste Nederlandse titel binnen te slepen.

Alle medaille winnaressen en kampioenen gefeliciteerd!

NK Pool Dames 2023: 10-ball (een verslag door wedstrijdleider Michael de Schepper)

Het was stil in Cues & Darts. Je hoorde Dennis Mast stofzuigen en Jimmy was de livestream op aan het zetten.

Ik heb de tablets in orde gemaakt en de ballen klaar gelegd.

De Dames komen strijdbaar en gespannen naar binnen.

Om 10:45 uur de loting gedaan en 11:00 uur hoorde je de eerste breaks galmen door het lokaal.

Meteen in de eerste ronde kwam je erachter dat ondanks de spanning het er ook sportief aan toe ging. Linda Romero riep tegen Laura die was aan het leggen op de 10 voor de winst: “Jje hebt de 9 nog liggen.”

En zo begon de dag vorderingen te maken.

Tara, Jum, Jeanette, Shanna, Mirjam, Jolien, Caroline en Daria begonnen goed aan het NK, en vlogen de winnaars kwalificatie ronde in.

In de verliezersronde maakte Iris Eijmberts en Janice van Gastel het spannend maar de winst ging met 4-3 naar Janice.

We namen ook al afscheid van Linda en Tamara.

In de verliezersronde 3 waren bijna alle partijen op hill-hill. Het niveau lag dicht bij elkaar. Janice won wederom 4-3 vanuit een achterstand.

Kwalificatie winnaarskant: Jum, Mirjam, Caroline en Daria rechtstreeks naar de kwartfinales. Jeanette, Shanna, Jolien en Tara naar de kwalificatie verliezersronde. Irina won van Shanna en Jeanette won van Laura. Er waren 2 hill-hill wedstrijden

Karin won van Tara (de tarantula bleef rustig). ;) Jolien had een mooie start tegen Janice 3-1 voor. Maar ze liet niet los en Janice won uiteindelijk met 4-3 van Jolien.

De kwartfinales konden gaan beginnen vanaf nu was verliezen ook uit het toernooi. Ĵum, Caroline en Janice gingen redelijk makkelijk naar de halve finales. Mirjam tegen Jeanette was spannender. Uiteindelijk werd het 5-3 voor Mirjam.

De halve finales waren nu bekend. Mirjam en Caroline pakten beiden een mooie voorsprong. Ĵum en Janice begonnen terug te vechten. Bij Jum hield het op tot 3-4 en verloor met 5-3 van Mirjam. Jum was hierdoor derde net als bij 14-1 en 8-ball. Waarschijnlijk vind ze brons een mooie kleur. :)

Janice in de andere halve finale had vechtlust genoeg en won met 5-4 van Caroline. Caroline mocht ook de bronzen medaille en bloemen mee naar huis nemen.

De finale werd zo een thuisfinale: twee speelsters van CUES & DARTS, Mirjam Alfons tegen Janice van Gastel.

Mirjam kwam 0-2 voor, maar Janice sloot aan 2-2. Mirjam gaf extra gas en stond op de hill 4-2. Janice die al de hele dag vechtlust toonde was in de finale ook niet uit gestreden en kwam terug tot 4-4.

Een mooie climax, dus: één pot 10-ball bepaalde wie Nederlands kampioen zou worden!

Tot aan bal 8 kon het beide kanten op. Maar Mirjam pakte dat laatste beetje energie en schoot de tafel leeg.

Voor Janice de zilveren medaille en bloemen: zeer verdiend na al haar strijdlust en zeer verdienstelijk tweede.

Maar er kan maar 1 de winnaar zijn.

MIRJAM ALFONS Gefeliciteerd met de beker, gouden medaille en bloemen.

Knbb Nederlands kampioen 10-ball: Mirjam Alfons.

Bedankt voor de sportieve strijd. Het was een eer om de wedstrijdleiding te mogen doen bij dit evenement!

NK Pool Dames 2023: 9-ball (een verslag door KNBB)

En dan was er het koningsnummer van het NK Pool Dames 2023, het NK 9-ball, de afsluiting van twee weekends top dames poolbiljart. Een lekker vol veld, en met een zeer overtuigende winnares – en wederom één die bij de eerdere events nog geen goud had behaald. Vier disciplines, vier kampioenen!

Jolien Schuurman bewees in het afsluitende event haar ongekende progressie van de laatste tijd. Vanaf ronde 1 won zij al haar wedstrijden met grote voorsprong.

En waar tegen Janice van Gastel een spannende finale werd verwacht omdat Janice zowel gisteren als vandaag grote indruk had gemaakt met wedstrijden nipt naar zich toe te trekken en keer op keer terug te komen uit achterstand, in de finale was Jolien wederom een klasse apart.

Met 6-1 trok zij deze finale naar zich toe - en kroonde zich hiermee (op 17-jarige leeftijd!) tot de jongste Nederlands kampioene ooit.

Een geweldig slotakkoord van een zeer succesvol NK Pool Dames 2023.