Verslag NK Rolstoelbiljart Libre 2019-2020

Een verslag door Karel Swarts. Plus een 30 minuten video van RTV Lage Landen met live beelden - en interview met winnaar Frans van Buel!

19 november 2019

Het is altijd weer erg leuk om de rolstoelbiljarters te mogen ontvangen in ons biljartcentrum. Na hartelijke begroetingen over en weer, gingen stipt om 10:30 uur de wedstrijden van start. Een druk programma met 4 ronden op zaterdag en 3 ronden op zondag voor de boeg.

 
 

De eerste ronde ging direct van start met een verliespartij van meervoudig Nederlands kampioen Jean Mailleur. Rudy Roussau schoot daarentegen als een komeet uit de startblokken met een winstpartij in 12 beurten (hs 20) tegen Ivo Smits. Ook in de 2e ronde liet Rudy een hoog niveau zien met winst in 18 beurten. Ook René van Welde en John Bax slaagden er  ook in hun 2e partij te winnen. Door winst in de 3e ronde van John Bax en verliespartijen van Jean Mailleur, Rudy Roussau én René van Welde steeg John van de 3e naar de 1e plaats. Na de 3e ronde leek de strijd om het kampioenschap te gaan tussen John Bax, Rudy Roussau en René van Welde. Door een verliespartij van John in de 4e ronde was de strijd echter weer volledig open, met maar liefst 7 kanshebbers voor de titel (6, 5, 5, 4, 4, 4 en 4 punten voor de nummers 1 t/m7!). Mooier kan een NK bijna niet verlopen.

 
 

Na 2 verliespartijen en een 7e plaat op zaterdag, liet Frans van Buel op zondag zien dat hij wel degelijk in de race was voor het kampioenschap. Na de 5e ronde waren er nog steeds 4 kanshebbers voor de titel, waarbij Frans van Buel inmiddels opgeklommen was naar de 4e plaats. Door verlies in de 6e ronde van koploper John Bax tegen René van Welde, winst van Frans van Buel op de nummer 2 Murat Gercek en winst van Jean Mailleur op Ivo Smits was de strijd nog volledig open. Door winst in de 5e ronde steeg Jean Mailleur van de 3e naar de 1e plaats (8 pnt), Frans van Buel van de 4e naar de 2e plaats (8 pnt), terwijl John Bax door zijn verliespartij zakte van de 1e naar de 3e plaats (8 pnt) en Murat Gercek van de 2e naar de 4e plaats (7 pnt). In de 5e ronde liet Rudy Roussau weer eens wat van zijn kunsten zien, door zijn partij tegen Thom Heijmans te winnen in slechts 11 beurten. Een puike partij met 5,81 moyenne en series van 17, 11 en 10!

 


 

In de 7e ronde wist John Bax als eerste zijn partij tegen Thom Heijman winnend af te sluiten. Door zijn verliespartij in de 4e ronde op zaterdag tegen Frans van Buel, waarin hij slechts 10 caramboles wist te maken, had John echter een slechter carambole percentage dan de overige kanshebbers en daarmee afhankelijk van de resultaten van Frans van Buel en Jean Mailleur. Nadat Frans van Buel zijn partij tegen Ivo mits moeizaam had gewonnen in 25 beurten, was het wachten op de afloop van de partij van Jean Mailleur tegen Murat Gercek. Bij winst zou Jean Mailleur voor de 3e keer op rij Nederlands kampioen zijn. Na een eenzijdige start van de partij, leidde Murat Gercek na 10 beurten met 31-10 en leek de partij een gelopen race. Totdat Jeanne Mailleur ondanks de spanning in de 11e beurt een serie van maar liefst 23 wist te noteren. Uiteindelijk werd de partij toch nog door Murat Gercek gewonnen in 15 beurten, met als gevolg dat Jean Mailleur van de 1e naar de 4e plaats zakte.  

 


   

Na een mooie enerverende kampioenschap met veel spanning en emotie kon Frans van Buel uitgeroepen worden tot Nederlands kampioen Rolstoelbiljart Libre seizoen 2019-2020.

 


 

Deelnemers, toeschouwers, allen van harte dank voor het gezellig weekeinde vol spanning en emotie. Arbiter en vrijwilligers hartelijk dank voor jullie steun. Zonder jullie hulp zouden we dit soort mooie evenementen niet kunnen organiseren. Nogmaals hartelijk dank voor jullie inzet.

 
 

 

Op zondag werden we vereerd met ene bezoek van RTV Lage Landen. Zij hebben in de middag onder andere de partij in de 7e ronde van de uiteindelijke kampioen Frans van Buel tegen Ivo Smits en de prijsuitreiking gefilmd. Op het eind nog een leuk interview met Frans van Buel. Alles bij elkaar ruim 30 minuten beeldmateriaal, te zien op https://youtu.be/cwdaLTTCSEE.

 

Tekst: Karel Swarts
Foto nummer 1/2/3 bij elkaar en alle deelnemers bij elkaar: Karel Swarts
Foto medaille: Frans van Buel
Overige foto's: KNBB

Carambole/libre Gehandicapten/VG/Parkinson NK
Volg ons online