Verslag Nederlands Kampioenschap Extra Klasse Libre 2017

Magistrale laatste beurt Roy Manders van 175 caramboles beslist kampioenschap

30 oktober 2017

Het Nederlands Kampioenschap Extra Klasse Libre 2017 is gespeeld in het weekend van 13 / 14 / 15 oktober in de biljartzaal van De Draaikolk; dat is de clublocatie van BV Turnlust uit Den Helder.

Het was voor de vereniging een grote eer en een bijzonder genoegen om dit mooie kampioenschap in huis te hebben. De aanwezigen hebben kunnen genieten van hoogstaand spel dat in deze omgeving zelden vertoond wordt en daarvoor zijn we allen die dit mogelijk gemaakt hebben bijzonder dankbaar.

 


 

De voorzitter van BV Turnlust opende met een gloedvol betoog over zijn zienswijze hoe het biljarten  te promoten en het ledenaantal op peil te houden; iets waar het organiseren van zo’n kampioenschap heel goed in past. Daarna hield de voorzitter van het district NHN, dhr Onnekink, een mooie speech en verklaarde het kampioenschap voor geopend.

Deelnemers waren Hans Koolen (Hoofddorp), Carlo van der Doelen (Den Bosch), Jordi de Kruijf (Apeldoorn), Willem Snijders (Eijsden), Tonny van Meeuwen (Beesd), Roy Manders (Neeritter), Rene Franken (Bergen op Zoom) en Rob Kremer (Purmerend).

Het aantal te maken caramboles is 225 in deze klasse.

In de eerste ronde speelde Roy Donders een prachtige partij; in vijf beurten uit met een hoogste serie van 177 die tevens de hoogste van het kampioenschap zou blijken. Hans Koolen en Rob Kremer hadden wat meer moeite met aanpassing aan de omstandigheden en hadden 30 beurten nodig om de benodigde 225 caramboles te maken in een partij die bijna 2½ duurde.

In de tweede ronde was het weer Roy Manders die zich liet gelden. Slechts vier beurten had hij nodig om de partij winnend af te sluiten. Ook Tonny van Meeuwen en Rene Franken hadden zowel de eerste als de tweede partij gewonnen.


 

De derde ronde stond geprogrammeerd op zaterdag 11.00 u. Roy Manders is blijkbaar ’s morgens niet op zijn best want het ging wat stroef in zijn partij tegen Willem Snijders die hij dan ook in 20 beurten verloor. Ook de andere koplopers verspeelde punten: Rene Franken verloor in acht beurten van Rob Kremer en Tonny van Meeuwen speelde in 19 beurten gelijk tegen Hans Koolen.

Na de lunchpauze werd de vierde ronde in gang gezet. Hans Koolen maakte in de tweede beurt 122 caramboles maar zijn tegenstander, Rene Franken, antwoordde met 170 caramboles en won de partij in vijf beurten. Roy Manders had zich herpakt en won in 9 beurten van Rob Kremer. Jordi de Kruijf speelde niet heel compact maar dat ruimere spel is leuk om te zien; tegen Willem Snijders won hij in 16 beurten.  In de tussenstand kwam enige tekening: de leider (Tonny van Meeuwen) had 7 punten, daarna 3 spelers met 6 punten (Roy Manders, Rene Franken en Jordi de Kruijf). Carlo van der Doelen was nog puntloos.

In ronde vijf ging Rene Franken voortvarend van start en won zijn partij tegen Tonny van Meeuwen in drie beurten; een nieuw record tijdens dit kampioenschap.

De zaterdag werd besloten met Franken en Manders aan kop met acht punten en van Meeuwen met zeven. Dat beloofde nog veel spanning voor de t opwee partijen op zondag.

In de voorlaatste ronde was de partij tussen de nummer twee (Roy Manders) en drie (Tonny van Meeuwen) van dat moment de blikvanger.  Tonny van Meeuwen won in acht beurten mede door een mooie serie van 123.  Rene Franken wist in de nastoot een punt te redden tegen Jordi de Kruijf. Bij aanvang van de laatste partij waren Franken en van Leeuwen leiders met negen punten, Manders had er acht en ook de Kruijf met zeven punten kwam nog in aanmerking voor een ereplaats.

De laatste ronde had de partijen tussen Franken en Manders op het programma staan en tussen van Leeuwen en de Kruijf. Wie zou de zenuwen het best in bedwang hebben?

Met een magistrale (laatste) beurt van 175 caramboles besliste Roy Manders zijn partij tegen Rene Franken. Met nog twee caramboles te gaan moest hij enkele keren diep ademhalen om zijn emoties de baas te blijven maar het lukte. Omdat Tonny van Meeuwen verloor van Jordi de Kruijf ging Roy Manders over de koplopers heen en was de fiere Nederlandse Kampioen.


 

Drie spelers eindigden met negen punten. Rene Franken had het hoogste moyenne en werd daardoor tweede gevolgd door Tonny van Meeuwen. Jordi de Kruijf bleef, ondanks de winst in deze laatste partij, op de vierde plaats steken.

De prijsuitreiking werd gedaan door de wedstrijdleider, Aad Noordover, samen met de afgevaardigde van de KNBB, dhr. Klomp. Het spelen van het Wilhelmus is altijd een hoogtepuntje. En na het uitwisselen van complimenten voor alle vrijwilligers kwam dit geslaagde kampioenschap tot een eind.

 

Uitslagen en eindstand

Tekst: Andre van Tillo
Foto's ©Jo van Bilzen/Neeritter, foto nieuwsartikel ©Jan Rosmulder/www.debiljartballen.nl

 

Carambole/libre NK
Volg ons online