Veel grote plannen rond koploper SIS Schoonmaak

Carl Verhoeven wil team van SIS zo veel mogelijk bij elkaar houden en maakt haast met de plannen voor de nieuwe locatie

26 januari 2020

SLUISKIL/DEN HAAG - Drie van de vier koplopers in de eredivisie driebanden hebben de competitie zondagmiddag hervat met overwinningen. De Hagenaars van SIS Schoonmaak haalden de meest comfortabele score (8-0 tegen 't Ivoor), HCR Prinsen nestelde zich vaster op de tweede plaats door de winst in de uitwedstrijd tegen Dallinga (2-6). De Zweedse wereldkampioen Torbjörn Blomdahl, vaak specialist van de spectaculaire nabeurten, was weer dicht bij een stunt tegen Peter De Backer, moest zeven keer scoren voor een remise, maar strandde op één carambole door een gemiste, zware piqué: 40-39 in 19.

Het avontuur van Carl Verhoeven, die als sponsor met SIS Schoonmaak vertrekt bij het Biljartcafé van Henk Jorissen in Den Haag, gaf na de wedstrijd zondag meer informatie over de onderhandelingen die hij voerde met spelers van het huidige team, de coach Cor Trampe en verdere ontwikkelingen met de bouw en verbouwing van zijn nieuwe biljartcentrum in Uden. ,,Met alle spelers heb ik een akkoord dat ze meegaan'', verzekerde Verhoeven. ,,Met de enige die bedenktijd heeft gevraagd, Jeffrey Jorissen ben ik in gesprek. Ik sluit niet uit dat hij bij ons een verbintenis van drie jaar tekent, maar dat zullen de komende weken uitwijzen. De realisatie van de plannen zijn in gang gezet. We zijn in gesprek met de gemeente, met een architect over de interne en externe verbouwingen. Op het sportieve vlak heb ik gesproken met Tonnie Carlsen voor een offerte van zijn lessysteem en ook met Koreanen over hun digitale lessystemen. Kortom, we zijn op vele terreinen opgestart.''

De prioriteit ligt onder andere bij Aardexpress, het thuisteam in Uden, dat dit weekend moeizaam won en koploper blijft in de eerste divisie. ,,Vanaf volgende week gaat de Spaanse versterking Antonio Montes (dit weekend tweede in het Spaans kampioenschap achter Dani Sánchez) meespelen.'' Over het huidige team van SIS in de Buffalo league zijn geen zorgen, zoals zondag bleek: de 8-0 overwinning kwam slechts op één tafel in gevaar. Raimond Burgman won op één punt van Dustin Jäschke na een slotserie van vijf (40-39 in 33). Jeffrey Jorissen en Martien van der Spoel wonnen onbedreigd van Marc Roofthooft en Jack van Peer. Eddy Merckx kwam wat laat op gang tegen Huub Wilkowski: het stond 15-13 in 15 beurten, tien beurten later, met twee spelers die elkaar goed in evenwicht hielden, eindigde de partij met 40-37 in 25.

Dallinga-Prinsen, met de tweede plaats op de ranglijst als inzet, ging de pauze in met een 4-0 voorsprong voor de Haarloërs. Jelle Pijl was sterk op dreef tegen Koen Saver 40-17 in 24. Berry Dallinga kwam nog terug tegen Raymund Swertz (34-34), maar verloor de controle op de partij in de slotbeurten (40-34 in 41). De spanning verdween al snel na de stop, omdat Anno de Kleine veel beter scoorde dan Steven van Acker (40-20 in 32). Het slot van De Backer-Blomdahl was attractief, maar kon de eindscore niet veranderen. De Zweed keek snel tegen een 9-0 achterstand aan, kwam terug en nam onder andere door een serie van 9 een voorsprong. De Belg, die veel sterker is geworden door een eigen ontwerp shaft (topeind) en een speciaal voor hem gemaakte biljartbril, nam het initiatief tegen het eind weer over en finishte op 40-33 in 19. Blomdahl bleef stoïcijns in de nabeurt, ging vlot naar zes, maar was ongelukkig met de positie voor de laatste. Hij miste de zware piqué-stoot over de lengte van de matchtafel. Het laconieke commentaar: ,,Ik heb vooral genoten van de spanning die ik zag bij de supporters toen ik nog bijna gelijk kon maken.''

De beste dagpartij in de 12e speelronde kwam van Ad Koorevaar, die Peter Ceulemans versloeg met 40-37 in 18 na de serie van 13 die Koorevaar in de tiende beurt gelijk bracht met zijn tegenstander op 29-28. Dat was in de thuiswedstrijd van Team Eekhoorn tegen Dekker Keukens. Jacob Haack Sörensen tegen Frans van Kuyk (40-26 in 24) en Gerwin Valentijn tegen Kurt Ceulemans (40-36 in 40) waren de twee andere winnaars voor Dekker. John Tijssens en Jerry Hermans speelden gelijk in 39 beurten, waardoor Dekker de winst greep met 7-1 en Eekhoorn niet uit de gevarenzône kon klimmen.

't Hartje handhaafde zich in de top van de ranglijst door de thuisoverwinning op 's Lands Welvaren met 6-2. Ronny Brants was de enige winnaar voor de Zeeuwse debutant. Johan Loncelle won opvallend riant van Christian Rudolph met 40-20 in 19 en Ronny Lindemann van Stefan Galla met 40-21 in 21. Bousema Lochem bleef met 5-3 baas over A1 Biljarts. Frans van Schaik kreeg van Addy Wienk tien beurten voorsprong (de A1 speler begon met tien missers) en won met 40-11 in 34.

Twee overwinningen voor de Van Beers broers tegen Jack Wijnen en Eddy Willems legden de basis voor de 6-2 winst van STZ Zundert tegen DKM Tools. De laatste winst kwam van Roland Forthomme tegen Roland Uijtdewillegen: 40-38 in 27. De jongste spelers van de eredivisie speelden tegen elkaar: Joey de Kok, de Zeeuw die een mooie progressie toont de laatste maanden, versloeg Sam van Etten met 40-35 in 39.

SIS Schoonmaak voert de ranglijst aan na 12 speelronden met 20 punten voor HCR Prinsen met 19, 't Hartje met 16 en Dallinga met 15. Daarna voert Zundert de middenmoot aan met Bousema, Dekker Keukens en 't Ivoor. Team Eekhoorn, A1 en 's Lands Welvaren staan in de onderste regionen, DKM Tools heeft slechts 1 matchpunt uit 12 wedstrijden.

Tekst: Frits Bakker

Foto Carl Verhoeven (Ton Smilde)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online