Veel grote namen in Nederlandse eredivisie 23/24

De Nederlandse eredivisie driebanden, die in de komende weken een nieuwe (sponsor)naam krijgt, gaat een prachtig seizoen tegemoet met veel sterke teams en grote nationale en internationale namen. De competitiestart is op zondag 24 september, het schema loopt af met een dubbel speelweekend op 11/12 mei. Daarna volgen de play-offs. Het team van SIS Schoonmaak verdedigt zijn titel. In dit artikel de teams en de namen in alle selecties van de eredivisie.

29 juli 2023

NIEUWEGEIN – De Nederlandse eredivisie driebanden gaat dit jaar op zondag 24 september van start en duurt tot en met 11/12 mei. Dan wordt het laatste dubbele weekend gespeeld en volgen de play-offs vanaf 18 mei met de finale op 23 mei. De line-ups van de teams tonen opvallend veel jonge talenen en nationaal en internationaal gelouterde spelers. De titelverdediger is SIS Schoonmaak. Behalve met een opvallend sterke bezetting in de samenstellingen van alle teams krijgt de eredivisie binnenkort een nieuwe (sponsor)naam en worden als enige land met een teamcompetitie alle wedstrijden weer live uitgezonden door Kozoom. Hoe sterk zijn de teams, wie zijn de kanshebbers en de nieuwkomers? De vraag vooraf is: komen wereldtoppers als Dick Jaspers, Frédéric Caudron en Dani Sánchez in actie voor de teams van SIS Schoonmaak en Dallinga. Carl Verhoeven van SIS Schoonmaak kan vanaf zijn vakantieadres nog geen zekerheden geven. ,,We moeten nog praten met Jaspers en Sánchez, maar ik heb goede hoop.’’ Berry Dallinga houdt ook een slag om de arm: ,,We gaan zo snel mogelijk met Fred Caudron (die 31 juli terugkeert naar Europa) in gesprek, daarna kan ik pas zekerheid geven.’’

Bij SIS Schoonmaak blijft in elk geval wel de vaste kern, dus met Eddy Merckx, Raimond Burgman, Jean van Erp, Martien van der Spoel en Raymund Swertz. De jonge Duitser Tom Löwe staat ook bij de selectie. De teambaas Carl Verhoeven bruist weer van de ambities en wil na de kampioenschappen en de bekerwinst van zijn team weer voor het grote succes gaan. Wie kan het dreamteam van Jan van de Vorle stuiten, is het Cues&Darts met zijn prachtige selectie? Of Dekker met zijn vaste namen en een Nederlands drietal in de top van de line-up. De mooiste zaal van Nederland, het SIS Experience Center, zal de toeschouwers in elk geval weer topkwaliteit aanbieden op gebied van sportieve prestaties, gastvrijheid in een gesoigneerde arena en live beelden.

 Cues&Darts, dat Glenn Hofman als nieuwe aanwinst heeft aangetrokken en enkele wedstrijden met het Turkse talent Burak Hashas speelt, is één van de belangrijkste uitdagers voor de titel. Monique Wilkowski geeft wel al het speelschema prijs. ,,We wisselen vast af met Ruben Legazpi, Robinson Morales, Glenn Hofman, Pierre Soumagne, Huub Wilkowski en Volkan Cetin. Verder zullen Burak Hashas en Jef Philipoom vijf keer meespelen.’’ Jack van Peer is om gezondheidsreden van zijn vrouw nog een onzekere factor.

Dekker Sprundel heeft zich als een serieuze kandidaat voor de titel opgeworpen met het team dat doorgaans in een vaste opstelling speelt met Dave Christiani, Barry van Beers, Gerwin Valentijn en Henk Blauwblomme en een beroep kan doen op de sterke Deen Jacob Haack Sörensen. Gerwin Valentijn had de intentie om te stoppen, maar heeft zich gelukkig bedacht. Hij is voor alle wedstrijden van het team beschikbaar.

Bousema Lochem vervult de traditionele rol van outsider, zeker nu Jeffrey Jorissen zich voor het team heeft gemeld als aanwinst. Met een line-up die wordt aangevoerd door Martin Horn, Jeffrey Jorissen en Johan Loncelle, kan iedere tegenstander de borst natmaken. Gökhan Salman en Stefan Galla zijn andere sterke buitenlanders die klaarstaan om aan te schuiven. En natuurlijk is Frans van Schaik de gevreesde dark horse.

Vanuit de Camping De Eekhoorn klinken optimistische geluiden. De nieuwe kopman, voor minimaal 8 wedstrijden, is de snelle Griek Nikos Polychronopoulos. Jerry Hermans verzekert: ,,We willen dit jaar eens echt voor de play-offs gaan en gevaarlijk zijn voor iedereen. Met de power van Nikos moeten we punten kunnen halen’’ Dat belooft een mooie uitdaging vanuit Team Eekhoorn. Peter Ceulemans en Frans van Kuyk spelen alle wedstrijden.

Het tweede, gepromoveerde team in Den Eekhoorn, dat van DKM Tools, telt ook nogal wat gerenommeerde namen. Dion Nelin zal volgens Jerry Hermans zeker 14 wedstrijden spelen. Voeg daarbij die van Birol Uymaz (onzeker hoeveel wedstrijden), Davy van Havere, Roland Uijtdewillegen en en Jack Wijnen en DKM Tools lijkt zeker een team voor de middenmoot.

J&F Auto’s/New Jorissen is zijn jarenlang gelouterde thuisspeler en kopman Jeffrey Jorissen kwijtgeraakt en komt met Kay de Zwart, Joey de Kok, Therese Klompenhouwer en Herman van Daalen in die volgorde als vaste basis. Cor Trampe, de teamleider: ,,Als een van die spelers niet beschikbaar is, hebben we Murat Gökmen of Dustin Jäschke als invallers. We zullen er alles aan doen om in de eredivisie te blijven.’’

De sterke eindsprint van Stichting Topbiljart Zundert vraagt om meer: BC Den Hoek snakt naar nieuw succes met een team dat Roland Forthomme weliswaar ziet vertrekken, hoewel de Belg nog voor vijf partijen beschikbaar blijft. De Spanjaard Sergio Jimenez is een nieuwe aanwinst. Jimenez zegt zelf: ,,Ik ben gevraagd voor tien wedstrijden, we zullen zien.’’ Verder is de ontwikkeling van Sam van Etten elk jaar mooi om naar uit te kijken.

Dallinga.com, dat nog dicht bij de topposities kwam op het eind van de vorige competitie, heeft dezelfde basis met Jean Paul de Bruijn, Steven van Acker, Peter De Backer en Berry Dallinga, maar heeft een reservebank waar elk team in de wereld jaloers op kan zijn: Raymond Ceulemans en Frédéric Caudron. Voor die spelers mag het thuispubliek in Sluiskil alvast wat zondagen vrijmaken.

Aartsbouw Sprundel heeft twee mooie Turkse namen in de selectie. De wereldkampioen, Tayfun Tasdemir, staat voor 2 wedstrijden in het schema, zo is de verwachting van Dirk Weeremans. Turgay Orak zou in principe 6 of 8 keer spelen. De kopmannen zijn in elk geval Ronny Brants en Dirk Weeremans.

Burgmans Biljarts, spelend in De Gouden Leeuw, heeft een Belgisch getinte ploeg, waarin Eddy Leppens zich regelmatig zal laten zien als kopman. Bart Ceulemans lijkt elk jaar verder te groeien en lonkt zeker ook naar een vaste plaats in het team, waarin Anno de Kleine en Marco Janssen andere zekerheden zijn.

We krijgen een team in de eredivisie onder de naam: Team Nachtwacht, een nieuwe naam dus voor het Oosterhoutse bolwerk. Frits Broeders is de teamleider, de bekendste spelers zijn zeker Berkay Karakurt, Ismaïl Yasin en Harry van de Ven. Voor invalbeurten, is succes verzekerd met Martin Spoormans. Erwin Kivits is de kopman van het team als de buitenlandse spelers niet beschikbaar zijn.

De teamselecties:

J&F Auto’s/New Jorissen

Teamleider: Cor Trampe

Locatie: Biljartcafé Jorissen, Den Haag

Spelers:

Murat Gökmen

Dustin Jäschke

Kay de Zwart

Joey de Kok

Therese Klompenhouwer

Wilco van Wijk

Jordy de Kruijf

Herman van Daalen

Mike Nijman

Bradley Roeten

Dekker/AP Sprundel

Teamleider: Jeroen Hoogwerf

Lokaal: De Drie Zwaantjes, Sprundel

Spelers:

Jacob Haack-Sörensen

Dave Christiani

Barry van Beers

Gerwin Valentijn

Henk Blauwblomme

John Roovers

Bert Hoefnagels

Andre van Straaten

Jeroen Hoogwerf

Johannes van der Wurf

Team Eekhoorn

Teamleider: Erik van Woerkom

Locatie: Camping De Eekhoorn, Oosterhout

Spelers:

Nikos Polychronopoulos

Peter Ceulemans

Frans van Kuyk

Jose Maria Mas

Kurt Ceulemans

Jerry Hermans

Adrie Demming

Erik van Woerkom

Arie Hermans

Dallinga.com

Teamleider: Berry Dallinga

Locatie: HCR Dallinga, Sluiskil

Spelers:

Frédéric Caudron

Jean Paul de Bruijn

Steven van Acker

Peter De Backer

Allan Schröder

Cédric Melnytschenko

Raymond Ceulemans

Koen Saver

Jean Paul de Kraker

Berry Dallinga

Cues&Darts/Xtreme

Teamleider: Monique Wilkowski

Locatie: Cues&Darts, Tilburg

Spelers:

Robinson Morales

Glenn Hofman

Ruben Legazpi

Omer Karakurt

Jef Philipoom

Pierre Soumagne

Huub Wilkowski

Burak Hashas

Volkan Cetin

Jack van Peer

DKM Tools

Teamleider: Jan Rijckaert

Locatie: Camping De Eekhoorn, Oosterhout

Spelers:

Dion Nelin

Birol Uymaz

Davy van Havere

Ronny Lindemann

Roland Uijtdewillegen

Jack Wijnen

Tobias Bouerdick

Eddy Willems

Jan Rijckaert

SIS Schoonmaak

Teamleider: Jan van de Vorle

Locatie: SIS Billiards Center

Spelers:

Dick Jaspers

Eddy Merckx

Dani Sánchez

Jean van Erp

Raimond Burgman

Raymund Swertz

Martien van der Spoel

Tom Löwe

Toine Dekkers

Aartsbouw Sprundel

Teamleider: Arthur van Schijndel

Locatie: Drie Zwaantjes, Sprundel

Spelers:

Turgay Orak

Tayfun Tasdemir

Ronny Brants

Philippe Van den Driessche

Dirk Weeremans

Christian Rudolph

Tom Persyn

Ad Broeders

Ludo Kools

Martin Ravestyn

Burgmans Biljarts

Teamleider: Johan Roijers

Locatie: Café De Gouden Leeuw, Bergeijk

Spelers:

Eddy Leppens

Andres Carrión

Anno de Kleine

Bart Ceulemans

Marco Janssen

Leslie van Neyen

Andy de Bondt

Johan Roijers

Maarten Janssen

Menno de Vries

Bousema Lochem/JBSCues

Teamleider: Ronny Hazewinkel

Locatie: Eetcafe Bousema

Spelers:

Martin Horn

Jeffrey Jorissen

Johan Loncelle

Gökhan Salman

Stefa Galla

Paul Bruijstens

Frans van Schaik

Sander Jonen

Stefan Lenting

Simon Blondeel

Team Nachtwacht

Teamleider: Frits Broeders

Locatie: De Nachtwacht, Oosterhout

Spelers:

Berkay Karakurt

Ismaïl Yasin

Erwin Kivits

Harrie van de Ven

Frank Martens

Martin Spoormans

Ivan Stitschinsky

Frits Broeders

St. Topbiljart Zundert

Teamleider: Hans Snellen

Locatie: BC Den Hoek, Klein Zundert

Spelers:

Roland Forthomme

Sergio Jimenez

Thorsten Frings

Sam van Etten

Francis Forton

Danny Geysen

Rik van Beers

Lennart Schrauwen.

Tekst: Frits Bakker

Foto kampioen SIS Schoonmaak (Ton Smilde)

 

Biljart algemeen Biljartspelers Biljartzalen/clubs/lokaliteiten
Volg ons online