Vaders & Zonen: Stefan & Sebas Lenting

Aftrap van een serie die laat zien hoe biljarten van generatie op generatie gaat.

"Biljarten is leuk, afwisselend en rustgevend. Hoe meer jeugd, hoe leuker en vaker er wedstrijden georganiseerd kunnen worden"

 

18 september 2019

Biljarten is voor alle generaties! En gaat van generatie op generatie, veelal van (groot)vader op (klein)zoon.

In de serie: “Vaders & Zonen” wordt een aantal bekende en minder bekende biljartende vaders en zonen geportretteerd.

We trappen af met Stefan Lenting & Sebas Lenting, die onlangs nog samen te zien waren in deze video.

 

 

Stefan Lenting (vader)

Stefan, je staat bekend als een gepassioneerd en ook uiterst kundig biljarter. Hoe ben jij begonnen als speler, of anders gezegd: waar komt de liefde voor het spelletje vandaan?
Ik ben in aanraking gekomen met biljarten in het jeugdhome van voetbal vereniging Quick 20 uit Oldenzaal, toen ik met een buurjongen mijn eerste balletjes stootte, riep iedereen dat ik dit al veel vaker had gedaan, na een paar keer werd ik door een buurman die de jeugd trainde gevraagd om een keer te komen snuffelen…. Vanaf dat moment ben ik besmet met het biljartvirus.

 

"Ik ben in aanraking gekomen met biljarten in het jeugdhome van voetbal vereniging Quick 20 uit Oldenzaal, toen ik met een buurjongen mijn eerste balletjes stootte"

 

Inmiddels ben je zeer actief als promotor van het jeugdbiljarten. Kun je aangeven wat je allemaal doet? (En mogelijk nog wil gaan doen)
In het verleden vele jeugdteams les gegeven, op dit moment probeer ik toernooien te organiseren en probeer ik in onze regio jeugdspelers onderling een soort van competitie te laten spelen. Maar omdat het er niet veel zijn, en de dagen beperkt, mede door mijn eigen drukke rooster, is het nog niet tot een dag gekomen dat de jeugd tegen elkaar kan spelen, maar dit gaat zeker nog lukken dit jaar.
 

Jouw inzet voor het jeugdbiljart is deels ingegeven doordat voor jouw zoon Stefan nauwelijks leuke jeugdwedstrijden in de omgeving zijn. Kun je hier iets meer over vertellen?
Na het wegvallen van Gerrit de Jong (overleden) is de jeugd in NO Nederland aan zijn lot overgelaten door meerdere mensen. Ik zeg altijd: alles wat aandacht krijgt groeit, dus zo ben ik gestart met een toernooi organiseren, en daar kregen we zelfs 20 jeugdspelers bij elkaar, zelfs uit België! Dit bevestigde voor mij dat we verder moeten gaan met de jeugd proberen aan de tafels te krijgen en zo het biljartvirus te krijgen, waar moeilijk vanaf te komen is.

 

 

Op welke wijze probeer je bij Sebas de liefde voor het spel te stimuleren – of is de kern juist dat je jonge spelers helemaal hun eigen gang moet laten gaan?
Ik weet uit ervaring (mijn vader biljart ook) dat stimuleren niet helpt in deze fase van zijn leven. Ikzelf was 11 jaar toen ik begon met biljarten, Sebas is begonnen toen hij 7 was bij opa thuis op mijn grote tafel. Heel bewust heb ik hem nooit lesgegeven, wel altijd naar mensen gezocht die een klik hadden met Sebas en tot nu toe is dat goed gelukt. Afgelopen jaar heeft Sebas les gehad van Mirjam Pruim Emmens, waarmee ik in mijn jeugd altijd A-jeugd heb gespeeld.

 

"Ik weet uit ervaring (mijn vader biljart ook) dat stimuleren niet helpt in deze fase van zijn leven"

Er zijn plannen om op de Landsfinale 2020 een grote Jeugddag te maken, waar alle jeugdinitiatieven bijeen komen, en waarbij de insteek is dat (groot)vaders met hun (klein)zonen of dochters komen om hen in alle gezelligheid en laagdrempeligheid kennis te laten maken met het spel. Hoe kijk je hier tegenaan? Klopt het dat jij en Sebas hier dan mogelijk aanwezig zijn?
Ik vind dat een superleuk en goed idee, en indien ik Sebas vrij kan krijgen van school en ik van mijn werk, dan kom ik graag op deze dag met Sebas.
 

Onlangs hadden we een meeting op het Bondsbureau met enkele succesvolle jeugdinitiatieven, weergegeven in dit stuk Kansen voor de jeugd. Welk jeugdinitiatief waar jij niet direct zelf bij bent betrokken, spreekt je aan – en waarom?
SmartPool vind ik een mooi initiatief van de KNBB, verder vind ik het ophalen van subsidies bij de gemeente een eye-opener.

In maximaal twee zinnen: waarom is het zo leuk met je zoon te biljarten?
Ik zie Sebas helemaal opgaan in het spelletje en ook zo ontspannen. Quality time met mijn zoon is erg leuk, en zien dat hij talent heeft is natuurlijk altijd leuk.

 

"Ik zie Sebas helemaal opgaan in het spelletje en ook zo ontspannen"

 

 

Sebas Lenting (zoon)

Sebas, wat is voor jou het leukste aan biljarten?
Ik vind het kunnen ontspannen het leukste aan biljarten, en het kegelbiljarten (deden we vaak op de grote tafel) vind ik erg leuk om te doen.

 

Er zijn helaas voor jonge biljarters niet veel mogelijkheden om in competitief verband te spelen. Wat zou voor jou het ideale scenario zijn: waar en wat zou je het liefst willen spelen, op welke manier, en tegen wie?
Meer jonge biljarters en vooral hier in de buurt zou ideaal zijn, meerdere wedstrijden op één dag vind ik ook fijn om te doen.

 

Wat is voor jou het fijnste aan het hebben van een vader die zo biljartminded is? Hoe helpt Stefan jou precies?
Papa helpt mij met mijn keu goedmaken, pomerans bijwerken. Papa zorgt ook dat ik les krijg van mensen die bij mij passen.

 

We hebben heel veel leuke reacties gekregen op de “Voor alle generaties” video. Kun je uitleggen hoe de opname van zo’n video in de praktijk gaat?
We kregen van Edward van Cuilenborg de vraag of we een paar stoten wilden doen die op meerdere manieren gespeeld konden worden. Voor de video was het dan leuk om mij de “moeilijkste” oplossing te laten voordoen aan mijn vader. Blij dat dit kennelijk goed is overgekomen!

 

"We kregen van Edward van Cuilenborg de vraag of we een paar stoten wilden doen die op meerdere manieren gespeeld konden worden. Voor de video was het dan leuk om mij de “moeilijkste” oplossing te laten voordoen aan mijn vader"

 

Kun jij als jonge biljartliefhebber aangeven op welke wijze jongeren het best kunnen worden aangesproken of gestimuleerd, bijvoorbeeld door ons als KNBB? En, wat werkt juist niet als je jongeren aan de biljarttafel wilt krijgen?
Stimuleren door middel van zorgen voor leuke trainingen, iedereen gelijke kansen bieden. Wat niet werkt zou ik niet weten, misschien kunnen we hiervoor naar de laatste jaren kijken, waar niet veel gebeurd is voor de jeugd en er weinig tot geen aanwas is geweest in de sport.

 

In maximaal twee zinnen: waarom zouden meer jongeren moeten biljarten?
Biljarten is leuk, afwisselend en rustgevend. Je leert er ook beter door rekenen op school. Hoe meer jeugd, hoe leuker en vaker er wedstrijden georganiseerd kunnen worden.

 

"Biljarten is leuk, afwisselend en rustgevend"

 

 

Tekst: KNBB
Stills video: EVC Multi Media/Edward van Cuilenborg

Generaties Jeugd
Volg ons online