Unicum: twee broers in finale NK Libre Groot Ereklasse

Simonis Biljartlakens NK Libre Groot Ereklasse in de Hazelaar, Rosmalen:
Jordy Jong (20) verslaat Ferry Jong (22) in prachtige demonstratie van vrij spel op allerhoogste niveau

08 oktober 2017

ROSMALEN – Het was een unicum, zondagmiddag in Rosmalen bij het prestigieuze NK Libre Groot Ereklasse: twee broers tegen elkaar in de finale. Jordy Jong (20) en Ferry Jong (22) speelden wat kan worden gezien als een historische finale. Niet alleen omdat zij als broers de finale wisten te bereiken, ook hun uiterst jeugdige leeftijd is verre van gebruikelijk bij een finale van dit hoge niveau.

 

 

Al was bij dit evenement de gemiddelde leeftijd sowieso opvallend laag, met verder bij de laatste acht spelers ook nog Sam van Etten (21), Gert-Jan Veldhuizen (25) en Demi Pattiruhu (26). Het was de toekomst van het Nederlandse klassieke biljart, verzameld in de Hazelaar.

Het spelniveau was gedurende het hele toernooi ongekend hoog. Zo werd in de voorronde grote favoriet Sam van Etten uit Schermerhorn nogal ongelukkig uitgeschakeld, ondanks een moyenne van ruim boven de 100. In de kruisfinales grepen zijn maatjes Jordy Jong en Ferry Jong uit Zwaagdijk hun kans. Beide maakten in één beurt de benodigde 400 caramboles tegen resp. Hans Klok (400-237) en Gert-Jan Veldhuizen (400-21).

 

 

Het was genieten in de Hazelaar voor het volop aanwezige publiek, want ook in de finale was er nauwelijks een misser te zien. Slechts twee beurten had Jordy Jong, toch een debutant in de Ereklasse, nodig om zijn broer Ferry met 400-52 te verslaan.

Het was het slotstuk van een prachtige demonstratie van klein spel, waarmee beide broers dit bijzondere toernooi afsloten met een moyenne van dik boven de 100. En passant gaven zij het Nederlandse carambole biljart een ongekende boost, op een middag die biljartliefhebbers niet snel zullen vergeten.

 

Tekst: Rolf Slotboom
Foto’s ©Paul Brekelmans
Video ©Gert-Jan Veldhuizen (GJ Billiards)

 

Carambole/libre Ereklasse NK
Volg ons online