Tweede NK Chinese Pool in Lelystad

In Azië razend biljartvorm populaire combinatie tussen pool en snooker krijgt prachtige vervolg: na het bijzondere eerste NK Chinese Pool in Ouwehands Dierenpark, tijdens China Light Festival, ditmaal in de stad van de voorlopig enige Chinese Pool tafel in Nederland: Lelystad

30 juni 2019

Wat was het bijzonder toen vorig jaar voor het eerst een groot Chinese Pool event in Nederland werd georganiseerd: het NK Chinese Pool, destijds nog NK Chinese 8-ball. Zo’n grote sport in Azië, nu in Nederland. De media-aandacht was enorm! De nieuwswaarde was dan ook groot, en de locatie van het eerste NK bijzonder: in Ouwehands Dierenpark, tijdens China Light Festival, recht boven de reuzenpanda’s.

Tom Jonkman won op prachtige wijze dit eerste NK ooit! Jonkman mocht als beloning naar de Chinese Pool Masters 2019 in Qinhuangdao (een event met zo’n $250.000 prijzengeld!), en mag nu bij het tweede NK Chinese Pool zijn titel verdedigen.

Dit tweede NK Pool vindt plaats op zaterdag 20 en zondag 21 juli 2019, en wederom op een bijzondere locatie: in The Wizards in Lelystad – de eerste poolzaal in Nederland waar een originele Chinese Pool tafel staat! De winnaar van het NK mag naar de China Open 2019, beschikbaar gesteld door JOY. Vliegticket en inschrijfgeld worden vergoed. De inschrijving is inmiddels geopend.

 

 

De organisatie is in handen van The Wizards Pool & Darts Centrum in Lelystad. Tom Broens (eigenaar van The Wizards): “Het organiseren van dit NK Chinese 8-ball is een teken van het warme hart dat wij de poolsport toedragen. Het wordt bij ons in The Wizards steeds drukker op onze reguliere tafels, zo druk dat we zelfs al een succesvolle uitbreiding hebben gedaan. We hebben onlangs de stap genomen om als eerste in Nederland ook een Chinese Pool tafel te plaatsen – en in het verlengde daarvan ook het tweede NK Chinese Pool te houden. Lelystad is een mooie plek voor spelers door de centrale ligging, en zeker voor een event als het NK Chinese Pool is dit van grote waarde. Wij hebben hoge verwachtingen van dit NK!”

 

 

Regerend kampioen Tim Jonkman: “Het was voor mij een ongekende eer de eerste Nederlandse Chinese Pool kampioen te zijn. De finale vorig jaar was een geweldige ervaring, en het uitvloeisel al helemaal: te mogen uitreizen naar China en te zien hoe ongekend groot Chinese Pool daar is, en ook hoe ongekend hoog het niveau. Ik hoop dat mede door deze ervaringen mijn eigen spelniveau verder is gestegen, en dat ik in staat zal zijn in Lelystad mijn titel met succes te verdedigen.”

 

 

Inschrijven NK Chinese Pool 2019 (NK Pool)

Toernooiprotocol NK Chinese Pool 2019

Eventpagina (Facebook)

Terugblik op het eerste NK Chinese Pool ooit (aftermovie)

 

 

Wat is Chinese Pool?

Chinese Pool is een biljartvorm die razend populair is in Azië, en nu ook volop in ontwikkeling is in Europa, met als boegbeeld/promotor Stephen Hendry, één van ’s werelds beste snookerspelers aller tijden. Nederland heeft nu het voortouw genomen om ook hier Chinese Pool te introduceren. De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) heeft in januari 2018 het lidmaatschap van de ICEA (International Eightball Association) verkregen, en kon daarmee deze tactische spelvorm in Nederland gaan invoeren. Iets wat op grootse wijze is gebeurd – met als climax de finale van het eerste NK Chinese Pool op 8 en 9 december 2018 in Ouwehands Dierenpark.

Chinese Pool heeft elementen in zich van 8ball/American pool, snooker en blackball. De WPA (de Wereld Poolbiljart Federatie) heeft eind 2017 Chinese 8-Ball als spelsoort erkend. Het is een spelvorm met zeer veel potentieel. Want: Chinese 8-ball is groots in China, en prijzenpotten zijn zodanig hoog dat ook traditionele pool- en snookerspelers de overstap al hebben gemaakt, of aan het maken zijn.
 

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Poster + banner: KNBB Sectie Pool
Foto's eerste NK Chinese Pool: ©Stefan Osnabrug

 

Chinese Pool NK Poolbiljart
Volg ons online