Twee topdagen voor Caudron in World Cup

De Belgische topbiljarter Frédéric Caudron heeft al snel na zijn terugkeer in de World Cups zijn topvorm terug. Caudron schitterde in de eerste dagen van de World Cup in Ankara met grootse optredens. De Nederlanders waren op dag 2 met vier spelers. Reggy Brouwers haalde de volgende ronde.

10 juni 2024

ANKARA – De eerste toeschouwers in de World Cup in Ankara hebben op de vroege maandagmorgen de eerste flarden van het fenomeen Frédéric Caudron kunnen aanschouwen. De terugkeer van de Belg op het wereldpodium, die volgend seizoen ook weer te zien is in de Nederlandse eredivisie, was bij zijn debuut in Ho Chi Minh en kort na zijn heupoperatie nog vrij bescheiden. Met twee grootse partijen op de tweede dag van de World Cup in Ankara demonstreerde Caudron dat zijn topvorm niet meer ver weg is. Hij speelde met veel vertoon van macht en klasse, wervelde eerst langs Sergei Jimenez, één van de beste Spanjaarden, met 30-5 in 11 beurten. En in de avondsessie veegde hij de Duitser Norbert Roestel van de tafel met 30-5 in 12 beurten. Het was goed voor 2.608 gemiddeld over twee optredens en een hoogste serie van 11.

Het was ook de dag waarop vier Nederlanders in de arena kwamen. Reggy Brouwers slaagde erin zich te plaatsen met twee overwinningen in zijn poule van drie: hij versloeg Sylvia Eckel met 30-13 in 33 en Murat Gökmen met 30-13 in 24, goed voor 1.052 gemiddeld.

Sylvia Eckel werd uitgeschakeld met 0.475 in deze groep.

Jordy de Kruijf werd net verslagen door de Turk Altuntaslar in zijn eerste partij met 30-27 in 30, maar verraste in zijn tweede tegen de Fransman Adrien Tachoire, een voormalig junioren wereldkampioen. De Kruijf won die partij met 30-26 in 39, maar eindigde als derde in zijn poule met 0.826.

Karina Jetten, de enige Nederlandse dame in Ankara, werd verslagen door de Turk Yavuz Gungordu met 30-21 in 27 en speelde gelijk tegen Bauyramoglu in 25 beurten. Karina eindigde als derde met 0.980 en een hoogste serie van 8.

Voor Frédéric Caudron waren op deze tweede dag niet alleen de scores imponerend, meer nog schitterde Caudron met een fraai scala van vlot gespeelde, soms onnavolgbaar curieuze caramboles. De biljartfans in de World Cups mogen zich in de zevende hemel wanen: Frédéric Caudron is gelukkig terug van weggeweest.

De Belg, voor het laatst in de eerste voorronden van een World Cup, startte tegen Jimenez al met 8 en 11 in de 4e en 5e beurt (23-2) en had de wedstrijd al veel eerder kunnen finishen. De ongevaarlijke Duitser Roestel was ook een vogel voor de poes met 30-5, zodat Caudron net als zondag als dagwinnaar eindigde. Toen, op de eerste dag, deed hij dat met 1.621 gemiddeld, maandagavond stond er een glanzende 2.608 op het scorebord.

In die eerste twee dagen van de World Cup in Ankara staan andere spelers in de voorronden in de schaduw van Caudron. De Turkse ex-PBA’er Birol Uymaz werd zelfs kansloos uitgeschakeld op de eerste speeldag met 0.8 gemiddeld. Twee andere Turken werden op de openingsdag 2 en 3 na Caudron: Furkan Senel met 1.463, Seymen Ozbas met 1.363. Opvallend waren ook de hoge posities voor de junioren Amir Ibraimov en Denizcan Akkoca.

Kim Le Hoang, weer een van die opvallende nieuwe Vietnamezen, ging op de tweede dag van start met een hoogstandje: hij scoorde een 15 in de partij tegen de Duitser Kefeli, maar verrassend genoeg verloor Le Hoang in zijn tweede van Emrullah Basegmez. Hij zakte daardoor met een supermoyenne van 1.727 naar de tweede positie in Poule D, maar mocht als beste runner-up mee naar de volgende sessie.

Frédéric Caudron was de beste op die tweede dag voor Emrullah Basegmez met 1.538, Denizcan Akkoca met 1.500, Takeshima O met 1.333 en Burhan Genc met 1.304. Bij de 16 poulewinnaars waren 8 Turken, onder wie Volkan Cimentepe, die op de eerste dag Birol Uymaz een vroege afgang bezorgde.

De Nederlanders waren met vier op deze tweede dag van wie Reggy Brouwers zijn twee partijen won met 1.052 en Jordy de Kruijf voor de opvallende uitschakeling tekende van Adrien Tachoire.

De opvallendste poules voor dinsdag:

Poule C met Amir Ibraimov en de Egyptenaars Riad Nady en Mahmoud Ayman

Poule D met Reggy Brouwers en de Oostenrijkers Arnim Kahofer en Herbert Szivacz

Poule H met Radek Novak, Turgay Orak en Viet Hoang Minh Thon

Poule I met David Pennör, Volkan Cimentepe en Jose Miguel Soares

Poule K met Volkan Cetin, Fadi Abousaleh en Seymen Ozbas

Poule N met Ronny Lindemann, Denizcan Akkoca en Joey de Kok

Poule P met Frédéric Caudron, Huub Wilkowski en Lukas Stamm

Tekst: Frits Bakker

Foto Reggy Brouwers (Five&Six)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online