Twee leiders in eredivisie profiteren van misstappen

SIS Schoonmaak is de ongeslagen koploper in de DKM Tools league, de eredivisie driebanden. A1 uit Huissen volgt op één matchpunt en verrast met een sterke start.

03 oktober 2021

ZUNDERT/SLUISKIL - Het ging niet allemaal met het grootste gemak, maar uiteindelijk bleven SIS Schoonmaak en A1/DPC over als de grote winnaars van de dag in de eredivisie. De topfavorieten van SIS wonnen in Zundert met 2-6, de outsider uit Huissen, in een line-up met drie Nederlanders, zegevierde in de gevaarlijke uitwedstrijd tegen Dallinga.com. De kopposities van de eredivisie zijn na die twee overwinningen voor SIS en A1, de achtervolgers maakten kostbare misstappen.

Zijn de vogels gevlogen in de DKM Tools league? Dat zou kunnen, zeker in het geval van SIS Schoonmaak, voor A1/DPC zou het een daverende verrassing zijn.

SIS Schoonmaak maakt in elke wedstrijd tot nu toe wel een klein misstapje, dat wordt hersteld door drie van de vier spelers van het team. Dit keer in Zundert werd Raimond Burgman verslagen door Francis Forton, de onberekenbare Brusselaar, die in 20 beurten aan de finish kwam met 40-31 in 20. Het niveau op centercourt tussen Eddy Merckx en Roland Forthomme was van hetzelfde niveau, Met Merckx aan de finish als beste: 40-33 in 20.

De andere uitblinker op deze dag voor SIS was Raymund Swertz: de overwinning op Sam van Etten, die maar heel weinig meer scoorde in het slot van de wedstrijd, kwam niet in gevaar: 40-25 in 25. Martien van der Spoel klopte Rik van Beers met 40-34 in 37.

Dave Christiani was matchwinnaar in Sluiskil met een kostelijke winst in de topmatch met Jean Paul de Bruijn: 40-34 in 29 beurten, Richard Bitalis en Kay de Zwart waren de andere winnaars in Sluiskil. Dave Christiani blijft na de klim naar de top twee in de eredivisie bescheiden over de kansen van zijn team. ,,Wij zien onszelf niet als kanshebber voor een toppositie'', bekent de Limburger. ,,Het is alleen maar mooi dat we zo'n start hebben gemaakt. We kunnen op belangrijke momenten nog wat versterken met Michael Nilsson en Ronny Lindemann, maar over 22 wedstrijden zie ik ons niet in de kopgroep van vier eindigen.''

De kopman zelf sloeg de kloof in de laatste fase tegen De Bruijn. De Zeeuw startte met 7-1, het werd 12-12, Christiani nam eerst een voorsprong van vier, vijf punten en vergrootte die marge met een serie van 8. Het werd uiteindelijk 40-34, waardoor de overwinning binnen was. Kay de Zwart, ook bezig aan een mooie start van het seizoen, had nog een betere start tegen Berry Dallinga en leidde zelfs met 22-6 in 6 beurten. ,,We zijn ook blij voor ons nieuwe lokaal, De Kuul in Huissen'', verzekert Christiani. ,,Ik kom er zelf vandaan, maar ben nu verhuisd en woon op hooguit tien minuutjes, dus heel dichtbij voor mij. En deze start inspireert ons om nog wel voor wat verrassingen te zorgen.''

De twee hoogste teams in de ranglijst keken aan het eind van de middag met lichte verbazing naar het scorebord van de vierde speelronde. Het Haagse J&F Auto's bleef met lege handen tegen Hartje van Oosterhout en Bousema Lochem, dat zijn ups en downs heeft in deze vroege fase, verloor voor eigen publiek van Cues&Darts met 6-2. Daardoor is 't Hartje nu de nummer drie op de ranglijst op drie punten van SIS Schoonmaak en twee van A1/DPC, gevolgd door een lange middenmoot van vijf teams met 4 matchpunten uit vier partijen.

Jeffrey Jorissen was de enige winnaar voor J&F Auto's tegen 't Hartje, dat in Martin Spoormans, Harrie van de Ven en Frank Martens zijn vooruitgeschoven spelers had voor de 6-2 overwinning. Bij Dallinga.com was Peter De Backer de enige winnaar tegen Jelle Pijl met 40-28 in 22. De kopmannen van Bousema hadden ook niet hun beste dag. Martin Horn verloor van Pierre Soumagne met 40-31 in 26 en Jack van Peer was voor Cues&Darts een mooie winnaar tegen Johan Loncelle met 40-35 in 29. Huub Wilkowski was baas over Frans van Schaik met 40-28 in 27.

De tactische zet van Aartsbouw, de nummer laatst van de ranglijst, om de PBA'er Leppens in te zetten als kopman, was niet echt een meesterzet. De Belg werd kansloos gevloerd door Frans van Kuyk (40-20 in 20), 2.000 gemiddeld voor Van Kuyk, 1.000 gemiddeld voor Leppens. De wedstrijd tegen Team Eekhoorn werd in het eigen Sprundel verloren met maximale cijfers: 0-8. Dirk Weeremans verloor van een uitstekende Peter Ceulemans (40-14 in 15), Ronny Brants van Kurt Ceulemans (40-25 in 30) en Christian Rudolph van Jerry Hermans met 40-39 in 39.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dave Christiani

 

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online