Topteams in eredivisie in een prachtig gevecht

Koplopers schuiven in vierde speelronde van Buffalo league in elkaar: zes teams op twee matchpunten van elkaar. Caudron uitblinker met 40 in 10, Jorissen met serie van 21

29 september 2019

OOSTERHOUT - De topprestaties in de vierde ronde van de Buffalo league kwamen van Jeffrey Jorissen (serie 21) en Frédéric Caudron (40 in 10). De top van de eredivisie driebanden schoof verder in elkaar met zes teams dicht bij elkaar op twee matchpunten afstand. De Oosterhouters van 't Hartje blijven verrassend aan kop, ondanks de 4-4 in de stadsderby tegen Team Eekhoorn. De Achterhoekse derby werd gewonnen door HCR Prinsen, dat Bousema Lochem met 2-6 versloeg. Voor Caudron was het de 32e keer dat hij de kloof van de vier gemiddeld bedwong, voor Jorissen de eerste keer dat hij de serie-kloof van boven de 20 passeerde.

De Hagenaar Jorissen was één van de twee winnaars in zijn team van SIS Schoonmaak, dat door de remise van Jean van Erp tegen Gerwin Valentijn de teamzege haalde met 5-3. Jorissen: ,,Ik had de partij uit kunnen maken, maar miste na de 21e het winnende punt op een millimeter. Toch is het de hoogste serie in mijn carrière tot nu toe: ik had er één keer 20 gemaakt.'' De top vier positie zaterdag in een Grand Prix en deze partij tegen John Tijssens (40-16 in 16) bewijzen de progressie die Jorissen heeft gemaakt door meer te gaan trainen. ,,Ik wil nog verder groeien en mijn moyennes verder omhoog te brengen.''

Twee derby's markeerden de vierde speeldag in de eredivisie. HCR Prinsen reisde in zijn sterkste opstelling naar Bousema Lochem, de koploper die zonder zijn buitenlandse topspelers moest aantreden. Frans van Schaik was de enige winnaar van het thuisteam tegen Jelle Pijl (40-18 in 27). Het Prinsen-team eiste de zege op door Dick Jaspers (40-18 in 18 tegen Johan Loncelle), Eddy Leppens en Anno de Kleine.

De Oosterhoutse derby eindigde in een gedeelde winst, onder meer na een spectaculaire partij op centercourt tussen Frans van Kuyk en Glenn Hofman. De Brabander nam een riante voorsprong (19-1), Hofman kwam sterk terug, maar werd op de finish verslagen met 40-37 in 18. Davy van Havere en Harrie van de Ven versloegen zowel Peter Ceulemans (40-34 in 20) als Kurt Ceulemans (40-21 in 22). Jerry Hermans tikte in een spannend eindgevecht één carambole eerder aan dan Ad Broeders.

Dallinga.com is één van de twee achtervolgende teams met 6 matchpunten na de overwinning tegen DKM Tools met 6-2. Frédéric Caudron en Peter De Backer toonden een grootse vorm en waren de twee beste winnaars van deze ronde. Caudron had slechts tien beurten nodig tegen de Grand Prix finalist Roland Uijtdewillegen van zaterdag (40-20), Peter De Backer finishte tegen Jack Wijnen in 16 beurten (40-10). Joey de Kok haalde voor DKM zijn eerste overwinning tegen Koen Saver: 40-34 in 39).

STZ Zundert haalde de maximale winst tegen 's Lands Welvaren (8-0) met de broers Van Beers als beste winnaars: Barry tegen Ronny Brants met 40-25 in 21, Rik in 29 beurten tegen Francis Forton. 't Ivoor won van A1 Biljarts met 6-2 en verlaat de laatste plaatsen op de ranglijst. Twee partijen eindigden in een close finish: David Martinez tegen Christian Rudolph werd 40-38 in 25, Dave Christiani tegen Ronny Lindemann 40-39 in 29. Jack van Peer beklonk de zege voor de Brabanders door winst op Kay de Zwart met 40-32 in 30.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jeffrey Jorissen

 

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online