Topteamcompetitie heeft een nieuwe naamgever!

De Topteamcompetitie onder een nieuwe naam: De Leeuw Coaching en Training Topteam Eredivisie.

Lion de Leeuw, gewaardeerd Bondstrainer én man achter De Leeuw Coaching en Training, legt uit waarom

20 september 2021

Op de dag dat KNBB Sectie Driebanden mooi nieuws kreeg over het definitieve doorgaan van de World Cup Veghel, konden ook KNBB Vereniging Carambole en KNBB Sectie Snooker mooi nieuws bekendmaken: beide hebben voor hun Eredivisie een naamgever gevonden!

Overmorgen spreken we vandaag met de nieuwe naamgever van de Eredivisie Snooker. Vandaag aan het woord: Bondstrainer Lion de Leeuw van De Leeuw Coaching en Training, die het komend seizoen naamgever is van de Topteamcompetitie.

 

 

Hallo Lion. De naam van Topteam Eredivisie gaat per direct worden aangepast in De Leeuw Coaching en Training Topteam Eredivisie. Kun je iets meer vertellen over de naamgever, De Leeuw Coaching en Training. Welk type spelers kunnen er bij De Leeuw terecht, waar is het, wat kunnen spelers verwachten van de training/coaching, en wat zijn de kosten. Kortom: waarin onderscheidt De Leeuw zich van andere trainers/coaches?

De Leeuw Coaching en Training (zie hier de website met alle info) traint sporters, muzikanten, sprekers en eenieder die op een podium acteert. Veel performers hebben last van angst, stress, twijfel en ander ongenoegen voor, tijdens, of na het leveren van een prestatie. De Leeuw Coaching en training leert mensen met plezier hun eigen prestatie te leveren.

De trainingen zijn gebaseerd op benadering en omgaan van en met gedachten en gevoelens en daar de juiste balans in te vinden. Door performers op een andere manier naar zichzelf en hun prestaties te leren kijken neemt het zelfvertrouwen en plezier toe waardoor niveauverbetering het gevolg is. De trainingen zijn geschikt voor elk niveau en alle leeftijden.

 

Voor hoe lang heb je getekend?

In principe is het voor het seizoen 2021/ 2022 en daarna zullen we evalueren.

 

 

Mensen kennen jou als onze zeer gewaardeerde, kundige Bondstrainer. Voor wie jou niet goed kent: Wie ben je – wat is je achtergrond als speler en als coach?

Of ik een kundige Bondstrainer ben weet ik niet daar moeten anderen over oordelen, ik denk wel dat ik het trainen met passie doe.

Voor wie mij nog niet kent: ik ben Lion de Leeuw 58 jaar oud en woonachtig in Bemmel.

Ik ben op 16 jarige leeftijd begonnen met biljarten, nog voor ik 17 werd speelde ik 10 moyenne en binnen 3 jaar speelde ik bijna 30 moyenne op de matchtafel.

Dit bleef niet onopgemerkt bij KNBB en zodoende kwam ik onder leiding van wijlen Tony Schrauwen in de landelijke trainingsgroep op Papendal terecht, samen met onder andere Dick Jaspers. Naast trainingen van Schrauwen heb ik ook veel geleerd van spelers als Jos Bongers, Harrie van der Ven en Willy Steures (mijn achterneef).

Uiteindelijk heb ik op ereklasse niveau gespeeld alsook in de topteam eredivisie en in de Duitse Bundeliga.

Al zeg ik het zelf, mijn technische bagage was best groot, echter mijn grote zwakte lag op het mentale vlak. Ik was niet opgewassen tegen de druk van buiten en al helemaal niet tegen de druk die ik mijzelf oplegde.

Het trainen van anderen ging mij eigenlijk beter af dan zelf spelen, dat merkte ik al op zeer jonge leeftijd. Door de jaren heen heb ik mij als trainer verder ontwikkeld en ben mij ook gaan verdiepen middels studie in de mentale processen die zich afspelen bij het leveren van prestaties.

Ook ben ik mij bewust geworden van het verschil tussen trainen en les geven: les geven is vaak een vertelling van wat je weet, en trainen is het zien en vertellen wat die ander nodig heeft om haar of zijn niveau te verhogen.

Inmiddels ben ik samen met Roy van Raaij (assistent bondstrainer) een boek aan het schrijven en binnenkort wordt het uitgegeven.

 

 

Als KNBB zijn wij trots dat de Topteamcompetitie een mooie naamgever heeft gekregen, dat geeft de competitie net iets meer allure. Kortom, het naamgeverschap heeft zeker waarde voor de uitstraling van het klassieke biljarten. Maar tegelijk kan het naamgeverschap ook veel bekendheid én goodwill binnen de biljartcommunity opleveren voor de naamgever en dat tegen relatief beperkte kosten, dus het mes snijdt echt aan twee kanten. Hoe zie jij dit – en wat waren de hoofdredenen voor jou om in te stappen?

De Topteamcompetitie is een prachtige competitie met zeer goede spelers en geweldig niveau. Ik hoop dat de naamgeving bijdraagt aan manier waarop er naar de klassieke spelsoorten wordt gekeken, de spelers krijgen van het grote publiek niet de waardering die ze verdienen.

Eenieder die op dat niveau speelt of heeft gespeeld weet wat er aan trainingsarbeid verricht moet worden en al reeds is verricht in het verleden. Het is echt topsport met hart en ziel!

Ik zou graag mijn bijdrage willen leveren aan de waardering voor de spelers binnen de topteam competitie en aan de klassieke spelsoorten in het algemeen.

Het is voor De Leeuw Coaching en Training een mooie kans om de naamsbekendheid te vergroten.

 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's opleiding Biljartinstructeur: KNBB
Archieffoto Moira: via Lion de Leeuw
Archieffoto met Nick Dudink: Paul Brekelmans

 

Opleiding Sponsoring/contract Topteamcompetitie
Volg ons online