Top vier op kleine voorsprong in eredivisie

Bousema Lochem wint op 18e speeldag in de Buffalo League de derby tegen HCR Prinsen. L&B Ledermode verslaat STZ Zundert. Spanning stijgt in eredivisie met nog vier wedstrijden te spelen.

24 maart 2019

HAARLO - De top vier in de Nederlandse eredivisie driebanden heeft zich met nog vier wedstrijden te gaan afgescheiden van de achtervolgers. HCR Prinsen, zonder zijn kopman Dick Jaspers, leed een kostbaar verlies in de derby tegen Bousema Lochem voor eigen publiek (3-5). Daardoor zakken de Haarloërs naar de vijfde plaats op de ranglijst. ,,We geven het niet op'', zei teamchef Dinand Prinsen, die met Leppens, Philipoom (de enige winnaar), Pijl en Swertz de prestigieuze derby verspeelde. Bovenin blijft het spannend na de thuiszege van L&B Ledermode tegen STZ Zundert (6-2). Eddy Merckx maakte in de Belgische clash tegen Roland Forthomme 15 caramboles goed en won nog met 40-34 in 21 beurten.

SIS Schoonmaak is de riante koploper met 33 punten voor STZ Zundert en Bousema Lochem met 26 en L&B Ledermode met 25. Twee teams vormen nog een bedreiging voor de play-offs plaatsen: HCR Prinsen met 22 en Dallinga met 21 punten. Burgmans Biljarts is definitief gedegradeerd, de tweede degradatieplaats gaat tussen A1 Biljarts (10 punten) en Aardexpress (6).

Birol Uymaz was de beste winnaar van de 18e speeldag in 16 beurten tegen Frans van Kuyk (40-34), Caudron deed er één beurt meer over tegen Lindemann. SIS Schoonmaak boekte opnieuw een maximale overwinning in een thuiswedstrijd. Hartje van Wanrooy werd kansloos teruggestuurd naar het Brabantse. Alleen Broeders kon tegen Burgman voor enige spanning zorgen (40-35 in 28). Hofman versloeg Van de Ven met 40-22 in 20, Van Erp won van Martens (40-31 in 29) en Jorissen van Van Cromvoirt: 40-21 in 25.

Wesley de Jaeger was de beste man voor Bousema Lochem met een overwinning op Jelle Pijl (40-19 in 21). Frans van Schaik versloeg in die wedstrijd Raymund Swertz met 40-34 in 35, Stefan Galla en Eddy Leppens speelden gelijk in 26 beurten. In de andere wedstrijd die van belang was voor de top vier, moest Eddy Merckx een kunststukje verrichten om Roland Forthomme in te halen en tenslotte de partij nog te winnen (40-34 in 21). Dat leverde het Hoevense team de maximale winst op tegen Zundert. Peter Ceulemans was de enige winnaar voor Zundert tegen Dave Christiani: 40-32 in 24. Bij Team Eekhoorn, dat gelijkspeelde tegen A1 Biljarts, speelde Jerry Hermans een uitstekende partij tegen Richard Bitalis: 40-31 in 18 beurten. Van der Spoel en Miatton wonnen in 23 en 24 beurten.

De spanning wordt voor het laatst van de competitie bewaard. Bousema Lochem speelt op de voorlaatste dag, in het dubbele weekend, een thuiswedstrijd tegen SIS Schoonmaak, HCR Prinsen speelt dan in Haarlo tegen STZ Zundert. Op de laatste dag staan SIS en Prinsen in Den Haag tegenover elkaar en speelt L&B thuis tegen Bousema.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jerry Hermans

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online