Toch weer Europa!

Ondanks Aziatische overheersing in de kwalificaties en deels nog in de poulefase, zijn de halve finales in Vietnam toch weer geheel Europees: Jaspers-Zanetti en Blomdahl-Merckx

29 mei 2022

HO CHI MINH - De meest meelevende en knotsgekke van alle World Cups juichte op de zaterdag van Ho Chi Minh voor Torbjörn Blomdahl, Dick Jaspers, Eddy Merckx en Marco Zanetti en zelfs ook voor Quyet Chien Tran, TTT Nguyen en Ngoc Tri Nguyen nadat ze als laatste van de Vietnamezen de arena moesten verlaten. De botsing tussen de Europeanen en de Aziaten draait zondag toch weer uit op een Europees slotgala: Torbjörn Blomdahl heeft de vorm uit zijn beste jaren laten zien, Dick Jaspers is altijd op en Marco Zanetti en Eddy Merckx zijn klaar voor westerse successen in de World Cup in Vietnam, die het niet alleen zonder Vietnamezen, ook zonder Koreanen Turken moet doen op de slotdag. Met vier Europeanen die samen in hun carrière goed zijn voor 86 World Cup overwinningen: Blomdahl 44, Jaspers 27, Merckx 11, Zanetti 4.

Torbjörn Blomdahl, die als een witte tornado door de arena wervelde op de zaterdag waarop de laatste schiftingen worden gemaakt, voelt aan dat zijn ranking in gevaar is. De briljante eindsprint tegen Sánchez heeft de Zweedse veelwinnaar verder in het toernooi gebracht, waarin hij de beste Vietnamees, Quyet Chien Tran, van de tafel veegde op de vroege zaterdag en in zijn tweede optreden de Koreaanse outsider Bong Joo Hwang ook indrukwekkend overrompelde.

 

 

De immense klasse van de wereldtop in deze World Cup was in twee momenten op de vroege zaterdag samen te vatten. Dani Sánchez eindigde zijn partij tegen TTT Nguyen met een slotserie van 15, niet veel later startte Jun Tae Kim de volgende sessie tegen Haeng Jik Kim met een startserie van 15! Het was de aanloop naar een uiteindelijk weer traditionele top vier voor de slotdag, met Torbjörn Blomdahl tegen Eddy Merckx (8.30 West Europese tijd) en Dick Jaspers tegen Marco Zanetti (11.00 uur). De enige die uiteindelijk nog tot het einde moest strijden voor zijn plaats bij de laatste vier was Marco Zanetti, die de Koreaan Jun Tae Kim als beste startte met series van 8 en 7 (20-6 in 7), maar Zanetti met een tussensprintje van 6, 9 en 7 naar zich toetrok met 50-44 in 26.

Hoe anders was het bij de drie andere Europese overwinningen, met Torbjörn Blomdahl die Bong Joo Hwang ver achter zich liet, maar de Koreaan op het eind nog zag terugkomen met een serietje van 14 en daardoor met een kleinere marge finishte: 50-38 in 28. Eddy Merckx en Dani Sánchez hielden elkaar een hele partij in evenwicht, totdat bij een stand van 40-40 de onverwoestbare Eddy Merckx opstond en met een serie van tien een eind aan de partij maakte: 50-40 in 15.

En tenslotte speelde Dick Jaspers nog tegen Jérémy Bury, of beter gezegd speelde de Nederlander mét Bury, die halverwege tegen een serie van 14 van Jaspers aanliep, toen al tegen een marge van 28-9 in 7 beurten keek en in de laatste drie beurten de Nederlander nog eens definitief zag demarreren met een 10 en een 8 voor een eindstand van 50-16 in 14 beurten.

Dus ondanks alle schermutselingen vooraf, alle veelbelovende optredens van de Vietnamezen, de Koreanen, de Turken en een verdwaalde Griek en Egyptenaar, gaat het zondag naar een podium met uitsluitend Europese glorie in de Vietnamese wereldstad.

 

Dick Jaspers staat na de overrompelende winst op Jérémy Bury morgen weer op het eindpodium

 

Torbjörn Blomdahl gaat met zijn topvorm meedoen voor goud

 

Eddy Merckx, hersteld van een korte terugval, maar met eindsprint van 10 de bedwinger van Dani Sánchez

 

Marco Zanetti speelde na een hard gevecht de laatste Koreaan uit het toernooi en ontbreekt niet op het Europese slotgala

 

Beste zestien

De ster van Torbjörn Blomdahl flonkert weer, nadat hij op de Vietnamese vrijdagavond tegen Dani Sánchez een prachtig slot met plaatsing voor de knock-outs heeft bekroond. De Zweed staat in de eerste sessies met de beste zestien op zaterdagmorgen tegenover Vietnam's topfavoriet Quyet Chien Tran, heeft een flitsende start en zet in de 12e en 13e beurt een onweerstaanbare aanval in met 8 en 12. Met die 20 in 2 loopt Blomdahl uit naar 32-13 en wint hij even later met 50-15 in 20. Het fenomeen slaat toe, de thuisarena treurt om het verlies van zijn held, maar beloont beide coryfeeën met een donderend applaus.

De Blomdahl-Tran explosie is de eerste van een geweldige zaterdag, waarop Dani Sánchez ook een plaatselijk idool van een illusie beroofd met een slot dat alleen voor de allerbesten van de wereld is weggelegd. Tran Thanh Tu Nguyen (bijnaam TTT) zweeft in zijn opening tegen Sánchez op golven van euforie als hij start met 1, 9 en 13 voor een voorsprong van 23-2 in 3 beurten. De helft van de missie is gelukt, de hoop vervaagt als Sánchez daarna een fantastische tweede helft speelt. De Spanjaard komt terug tot 39-35 achter, komt nog één keer naar het biljart voor de apotheose met een slotserie van vijftien (!): 40-39 in 24.

Eddy Merckx is terug van een dag van ups en downs, waarop hij zich nog wat wankel voelde na de aanslag op zijn darmen een dag eerder. Hij verloor twee keer in zijn poule van vier en kon uiteindelijk toch nog de plaatsing afdwingen met een overwinning in zijn laatste wedstrijd tegen Seo. De echte Merckx stond zaterdag weer aan de tafel tegen Lütfi Cenet, de beste van alle winnaars in de ronde met 32 op de vrijdag van het hoofdtoernooi. De Belg had de beste start, onder andere met een serie van 9 (34-18 in 21), liep in het volgende part van de match naar een marge van 39-30 en finishte met twee series, 6 en 5. De eindstand: 50-31 in 27.

De enige Aziatische winst in die eerste sessie op zaterdag ging naar Bong Joo Hwang, die een hele partij gelijk opliep met Nikos Polychronopoulos. De twee rivalen wisselden voortdurend in de score, kwamen op 35-35 en 43-43 in balans, toen Hwang met een serie van zes zijn eerste matchpunt miste, maar in de volgende beurt zijn Griekse opponent het nakijken gaf: 50-45 in 28.

Dick Jaspers en Sameh Sidhom speelden een herhaling van de laatste World Cup finale: de Nederlander won in Las Vegas met 50-43 in 29 en verstevigde zijn positie op de wereldranglijst. De partij in Ho Chi Minh gaf in de eerste fase een iets betere Sidhom te zien, die met 9 in de derde beurt een voorsprong nam en na tien beurten op 23-19 stond. Het offensief van Jaspers kondigde zich in de 11e beurt aan met eenzelfde serie van 9 (28-23), gevolgd door drie missers en daarna 6, 3, 3. Dat bracht de score op 40-31, maar na weer vier nullen van de Nederlander kwam Sidhom terug tot 40-39 en even later 43-41. Op die stand verscheen de meedogenloze Jaspers aan het biljart voor een slotserie van 7: 50-41 in 25.

Jun Tae Kim reageerde briljant op de misser van Haeng Jik Kim van acquit en scoorde een 15 als opening. Toen zijn Koreaanse opponent weer miste, kwamen er nog 5 van Jun Tae overheen en leidde de drievoudige runner-up van het WK voor junioren met 20-0 in 2. Die marge bleef heel de partij overeind met standen van 26-3 (in 9), 38-12, 48-19 en tenslotte 50-21 in 17.

Marco Zanetti speelt met Tayfun Tasdemir ook de tweede en laatste Turk op zaterdag (na Lütfi Cenet) uit het toernooi. De Italiaan gaat vlotjes van start met 17-4 in 6 en blift de partij domineren tegen Tayfun, die zijn vorm en ritme maar niet kan vinden. Zanetti behoudt een voorsprong van rond de tien punten en zet op 41-30 de sprint naar de overwinning in met 7 en 2 voor een eindstand van 50-31 in 24.

Jérémy Bury was de laatste van de sessies die de laatste Vietnamees uit de World Cup speelde. Het thuisland neemt afscheid van zijn laatste speler na een mooie aanloop, maar geen speler meer bij de laatste 8. De Fransman Bury was heer en meester in de partij tegen Ngoc Tri Nguyen en liep vanaf 29-19, voor het eerst met een tien punten marge, naar het einde met een ruime voorsprong: 50-30 in 35 beurten.

De beste moyennes in de partijen van de laatste zestien:
Jun Tae Kim 2.941
Torbjörn Blomdahl 2.500
Dani Sánchez 2.174
Marco Zanetti 2.083
Dick Jaspers 2.000.

 

"Time stood still": verslag UMB

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: UMB/Kozoom

Azië Driebanden World Cup
Volg ons online