Titelhouder SIS Schoonmaak spectaculair geëlimineerd door Burgmans Biljarts

JBS KNBB Bekerfinale 2024 van start met ongekende stunt op nieuwe locatie in Perron 3, Rosmalen.

Ook Cues & Darts naar halve finale, mede door uitmuntende Glenn Hofman

04 april 2024

ROSMALEN – De laatste carambole was er één om lang over na te juichen. De 40-jarige Bart Ceulemans, door vrienden en supporters nog altijd liefkozend Bartje genoemd, gaf de strijd met acht teams om de Nederlandse beker bij de start een wending die het toernooi gelijk al op zijn kop zette. De bekerhouder en topfavoriet SIS Schoonmaak had een valse start tegen Burgmans Biljarts en moest na de 4-4 in de reguliere wedstrijden een Scotch Double uitvechten om verder te gaan. De andere Brabanders, met Anno de Kleine en Bart Ceulemans, zorgden voor een daverende surprise en versloegen Eddy Merckx en Jean van Erp met 15-8 in 6 en 5 beurten. De tweede winnaar was Cues&Darts/Xtreme, dat met 6-2 won van Dekker Keukens en in Glenn Hofman zijn onberispelijke kopman had met 2.000 gemiddeld.

 

 

De kleinste van het Ceulemans bolwerk lachte na de Scotch Double van zijn team met zijn vrolijke pretoogjes en maakte een sprongetje van vreugde nadat hij de laatste en winnende carambole had gemaakt. ,,We hadden een fameuze start van de barrage’’, sprak hij later met zijn Belgische tongval. ,,De acquit gewonnen, met 3 van start en twee keer 5, dat is natuurlijk een gevoelige klap.’’ En inderdaad: SIS Schoonmaak werd afgebluft en kwam in de achtervolging niet verder dan twee serietjes van 2 en één van 4. Het was lang niet genoeg om de ontketende mannen van Burgmans Biljarts nog te bedreigen.

 

 

Weg dus kansen voor SIS Schoonmaak op de dubbel dit jaar, een desillusie die in de doodstille kleedkamer nog even doorwerkte. Bart Ceulemans vertelde in die kleine ruimte opgetogen over de vakantie aan de kust die hij samen met zijn broer Peter (van Team Eekhoorn) en de vrouwen had geboekt. ,,Ik hoorde een paar weken geleden van Peter dat hij vroeger moest vertrekken, omdat hij voor de beker moest spelen. Ik had er niet eens aan gedacht, maar moest later zeggen: oei, ik moet ook weg voor de beker. Het zou maar voor één dag zijn, dacht ik, maar nu we winnen van SIS Schoonmaak, moeten we nog een keer terugkomen.’’

 

 

Het was een totaal onverwachte start, want SIS Schoonmaak tegen Burgmans Biljarts, dat was vooraf toch een gelopen koers. Anno de Kleine vertelde: ,,We moeten in de competitie bijna elke week knokken voor de matchpunten, omdat alles zo aan elkaar gewaagd is. De ene dag is de andere niet. We verloren dit weekend thuis nog met 8-0 van Dallinga en nu winnen we van SIS Schoonmaak. Maar dat is biljarten voor de beker hè, in korte setjes en een Scotch Double om de partij te beslissen.’’

Waarom die Scotch Double?

SIS Schoonmaak kwam in de eerste sessie met 4-0 achter, omdat Raimond Burgman verloor van Marco Janssen (2-0 in sets) en Martien van der Spoel van Johan Royers met 2-0 (15-13 in de derde set). Dat zette de bekerhouder onder druk, want Eddy Merckx en Jean van Erp moesten in de tweede sessie winnen van Anno de Kleine en Bart Ceulemans.

Dat gebeurde ook, want Merckx versloeg De Kleine met 2-0 (15-9 en 15-10) en Van Erp van Ceulemans met 2-0 (15-14 en 15-3). Het leidde dus tot de uiteindelijke 4-4 en de Scotch Double, die de eerste sensatie van de bekerfinale was.

 


 

De andere sessie tussen Cues&Darts en Dekker Keukens, twee van de topteams in de eredivisie, kreeg een glimpje spanning door de overwinning van Gerwin Valentijn in de eerste sessie tegen Pierre Soumagne met 2-1 (15-6 in de beslissende). Huub Wilkowski trok de stand weer gelijk door Henk Blauwblomme met 2-1 te verslaan (15-4 in de derde set). Cues&Darts, met de hele selectie als supporters op de voorste rijen van de arena, zette zijn kopman Glenn Hofman in om de eerste winst in de laatste avondpartijen veilig te stellen. De Hagenaar versloeg Dave Christiani in een hoogstaande partij met 2-0 (15-12 in 8, 15-9 in 7). Op de andere matchtafel was Ruben Legazpi superieur tegen Barry van Beers in de beslissende set met 15-2 in 7.

Eddy Merckx was de beste man van de openingsdag met 2.142 in zijn partij tegen Anno de Kleine. De Belg keert door het verlies van SIS Schoonmaak niet meer terug in de bekerfinale. Glenn Hofman doet dat wel: hij speelde 2.000 gemiddeld tegen Dave Christiani (die met 1.500 ook een knappe partij speelde). Andere hoge gemiddeldes: Anno de Kleine met 1.461, Jean van Erp met 1.428.

Glenn Hofman, prachtige winnaar voor Cues&Darts met 2.000 gemiddeld

Donderdag spelen de andere vier teams in deze bekerfinale voor de plaatsen in de halve finales.

Donderdag:

13.00:

Team Eekhoorn-Aartsbouw Sprundel

Kurt Ceulemans-Tom Persyn

Adrie Demming-Ad Broeders

15.00:

Bousema-Dallinga 2

Gökhan Salman-Michael Vink

Frans van Schaik-Dion Bergmans

18.00:

Team Eekhoorn-Aartsbouw

Peter Ceulemans-Ronny Brants

Frans van Kuyk-Dirk Weeremans

20.00

Bousema-Dallinga 2

Jeffrey Jorissen-Richard de Bruin

Johan Loncelle-David de Vlieger

 

Alles over de JBS KNBB Bekerfinale 2024: schema's, vooruitblik, tickets, livestream in onze KNBB Agenda:
www.knbb.nl/agenda/jbs-knbb-bekerfinale-2024

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online