Titel nummer 11 op rij! Therese blijft ook in elfde EK ongeslagen

Het was niet de beste finale die ze speelde, maar uiteindelijk was Therese Klompenhouwer toch weer de beste op het Europees kampioenschap driebanden voor vrouwen in Ankara, Turkije. Op de slotdag startte de Nederlandse sterk, onder meer met winst tegen Karina Jetten, maar in de finale ging het uiterst moeizaam om de Belgische Jaimie Buelens te verslaan met 30-22 in 51 beurten.

15 maart 2024

ANKARA – Het was een zeldzaam moment van zwakte en stress dat Therese Klompenhouwer overkwam in de finale. Het spel was onherkenbaar in die wedstrijd om het goud, het moyenne ondermaats en zelden was ze zo kwetsbaar op het biljart. Maar uiteindelijk greep de Nederlandse biljartster vrijdagmiddag toch de titel op het Europees kampioenschap driebanden voor vrouwen en ging de vuist na de winnende carambole omhoog: Therese veroverde dus haar 11e kampioenschap op een totaal van 11 Europese toernooien. Die opluchting overheerste, niet het gevoel van onmacht. De uitslag van die finale: 30-22 in 51 beurten.

 

 

De tegenstand van de Belgische Jaimie Buelens was onverwacht dreigend, zowat tot de helft van de finale. Therese speelde ver onder haar niveau, schommelde zelfs onder gemiddeldes van 0.500 en moest later bekennen dat deze Europese titel de zwaarst bevochten was van de 11 die ze in totaal heeft gewonnen, in een kampioenschap waarin vrijwel alle deelnemers niet konden imponeren.

Therese was, voor haar doen ook moeizaam, toch wel weer de beste van allemaal met uitschieters tegen Karina Jetten in de kwartfinale (30-9 in 16, 1.875) en een zeer degelijke halve finale tegen Estela Cardoso (30-17 in 27, 1.111). Daar stak het optreden in de finale schrijnend tegen af, want 30 in 51 is niet des Therese’s, verre van dat zelfs.

Jaimie Buelens leek aanvankelijk te profiteren van die zwakte, want stond 14-10 voor en 24-21. De stress werd de Belgische te veel in de slotfase, waarin ze haast niet meer scoorde en Therese de kans kreeg om haar 11e titel toe te voegen aan haar imposante palmares.

Therese zocht na afloop tevergeefs naar excuses, maar bekende gewoon: ,,Ik voelde niet de juiste energie, had niet de goede afstoot en alles liep ook nog tegen. Op een gegeven moment kwam er een zekere twijfel: ga ik aanvallen, wil ik zo veel mogelijk scoren, of moet ik ook verdedigen, nu het niet echt goed gaat. Ht bleef moeizaam gaan, het was echt niet goed wat ik deed. Maar ik ben blijven doorzetten, want ik wilde natuurlijk wel absoluut winnen. Tenslotte mag ik als Europees kampioen ook naar de World Games in China volgend jaar. Ik heb mezelf toch nog beloond, met dat serietje van 7 kon ik op het eind weglopen. Toch blij hoor met de titel.''

 

 

Op het podium stond Jaimie Buelens als runner-up, een mooie prestatie voor de Belgische die zo lang in de schaduw van Danielle Le Bruyn heeft gestaan, maar nu een definitieve doorbraak voor ogen heeft. Buelens won in de kwartfinale van Gülsen Degener met 30-25 in 47 beurten en in de halve van Güzin Mujde Karakasli met 30-24 in 51.

De uiteindelijke beste 16 na de voorronden van dit EK waren Therese Klompenhouwer, Ioanna Kormpi, Mélanie Hallier, Karina Jetten, Estela Cardoso, Yenny Battner, Charlotte Sörensen, Angeliki-Savvina Skolarikou, Steffi Träm, Karolien Matthys, Güzin Mujde Karakasli, Nanna Peters, Jaimie Buelens, Monique Wilkowski, Gülsen Degener en Helga Mitterböck.

 

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto Therese Klompenhouwer ©CEB (aan tafel) en ©Christel van Reekum (met medaille)

Foto Therese met Monique Wilkowski & Karina Jetten ©CEB

 

Driebanden EK Klompenhouwer, Therese
Volg ons online