Titel kan Amigio Maassluis amper nog ontgaan in JJBL Eredivisie Snooker

Final Touch Amsterdam verslaat Westend Zaandam in topper; jongelingen Jasha Kiers & Hugo van Houten pakken allebei volle buit voor Snooker Utrecht

26 maart 2023

Terwijl de nummers 2 en 3 Final Touch Amsterdam en Westend Zaandam (uitslag 6-3) elkaar punten afhandig maakten, haalde leider Amigio Maassluis zaterdag 25 maart thuis met 8-1 uit tegen Vlaardingen in de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB. Na 16 van de 18 speelronden op zaterdag 25 maart lijkt de titelstrijd een heel eind gestreden. Amigio heeft nu 9 punten voorsprong op Final Touch en 14 op Westend.

 

In de Noord-Hollandse derby tussen de topploegen van Final Touch en Westend was Steven McGuinness namens de thuisploeg weer eens de man van de wedstrijd. De Brit versloeg Dennis van der Zee, Shahzeb Kamal en Mike van Voorst, al was het tegen de laatste twee knokken tot en met de laatste frame (3-2). Joeri Reisig versloeg Kamal en Van der Zee, maar boog met 2-3 voor Van Voorst. Vidit Aggarwal had het lastig, maar wist wel Van Voorst te vloeren en zo het zesde Amsterdamse punt op het bord te brengen. Door de 6-3 zege staat Final Touch stevig tweede voor Westend, maar moet een gat van 9 punten zien te dichten op Amigio. In de 17e ronde gaan de Amsterdammers op bezoek in Maassluis, de laatste kans om de titelrace nog spannend te houden.

 

 

Immers, Amigio, dat zijn vorige twee wedstrijden met 9-0 en 8-1 had gewonnen, liet thuis te Maassluis ook weinig heel van Vlaardingen in een Zuid-Hollandse burentwist: 8-1 luidde het verdict. Arya Sohrabi bleef ongeslagen tegen Jerom Meeus, Marco de Graaff en Bram Hofland. Ook de Bredase aanvoerder René van Rijsbergen scoorde drie op drie, al moest hij diep gaan tegen Meeus (3-2). Meeus was ook degene die tegen Ameer Baksh het enige Vlaardingse punt veroverde, maar Baksh won wel van De Graaff en Hofland. Amigio krijgt nog eerste achtervolger Final Touch op bezoek en speelt in de slotronde uit bij DSA in Rijen. Van Rijsbergen voert inmiddels weer de stand van meest waardevolle speler aan, voor Joris Maas van InterConnect De Dieze Den Bosch. Vlaardingen zakt van de vierde naar de zesde plaats, maar lijkt veilig genoeg boven de degradatiezone te blijven.

Eredivisiedebutant DSA Rijen deed uitstekende zaken door thuis in haar Dutch Snooker Academy met 8-1 Hogewoerd Leiden af te troeven, dat zo nog vaster op de laatste plaats wordt gedrukt. De Belgische aanwinst Sybren Sokolowksi en de geroutineerde Ier David O'Halloran kenden geen genade met Remco Bonnet, Martijn Verzaal en Xander van Rossem, al werd het tegen de taaie Van Rossem wel twee keer 3-2. Die wist voor de Leidenaren nog wel één puntje uit het vuur te slepen, met 3-1 winst op Jean-Pierre Nelemans, die wel zijn beide andere partijen verzilverde. DSA klimt zo van de zesde naar de vierde positie en lijkt zich definitief ontworsteld te hebben van de gevarenzone. Hogewoerd heeft supervorm en een wondertje nodig om in de twee laatste duels tegen Snooker Utrecht en De Dieze degradatie nog te ontlopen.

 


 

Snooker Utrecht, dat de vorige speelronde met 6-3 bij SC Hippo won, boekte nu een 6-3 thuiszege op mede-degradatiekandiaat Mediacaster Cue Action Groningen. De ploeg uit Vleuten, lange tijd hekkensluiter, stijgt zo van de 9e naar de 8e plaats, maar moet nog een trede hoger op de ladder zien te geraken om ook volgend seizoen eredivisie te mogen spelen. Jasha Kiers pakte de volle buit tegen het Groningse trio Johan Koops, Ronald Rennen en Peter Rath. Daarin slaagde ook rijzende ster Hugo van Houten, vorige ronde nog te sterk voor Roy Stolk en de voorbije week te horen op Radio 1 met een heldere analyse van de stand van zaken in de snookerwereld, naar aanleiding van uitspraken van wereldkampioen Ronnie O'Sullivan. Van Houten overtuigde met twee keer 3-0 en een keer 3-1, tegen Koops. Eddie Bongers moest echter driemaal zijn meerdere erkennen in de Groningers. Die staat nu negende, twee punten achter Snooker Utrecht en vier punten voor Hogewoerd.

InterConnect De Dieze won thuis met 5-4 van SC Hippo, wat de Bosschenaren op een safe ogende vijfde stek laat landen. De Hilversumse gasten staan nu zevende, net boven de degradatiestreep, maar moeten nog wel oppassen. SC Hippo heeft met een thuiswedstrijd tegen nummer drie Westend en een uitwedstrijd bij nummer twee Final Touch nog een zwaar programma voor de boeg, terwijl Snooker Utrecht slechts drie punten minder telt. Hippo-kopman Roy Stolk deed in elk geval weer zijn plicht met drie keer winst. Zowel Nick Tielemans (3-0) als Berry Franssen (3-2) werden gevloerd. Bovendien won Stolk de confrontatie met die andere oud-NK-winnaar Joris Maas. Het vierde punt van Hippo kwam van Naut Bruns, die Nick Tielemans versloeg. Bruns redde het niet tegen Franssen en Maas. Bij de thuisploeg bleef Tielemans zonder zege, bij de gasten trof Martin Brinks hetzelfde lot.

De 17e en 18e speelronde in de JJBL Eredivisie Snooker staan voor zaterdag 29 april en zaterdag 6 mei op het programma. Dan komt het langst lopende eredivisieseizoen ooit ten einde. Vanwege de competitiestop en onzekerheid rond corona werd het schema gespreid over 1,5 jaar, de eerste speeldag was 12 maart 2022.

 

16e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 25 maart 2023

Final Touch (Amsterdam) - Westend (Zaandam) 6-3

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - SC Hippo (Hilversum) 5-4

Snooker Utrecht (Vleuten) - Mediacaster CAG (Groningen) 6-3

DSA (Rijen) - Hogewoerd (Leiden) 8-1

Amigio (Maassluis) - Vlaardingen (Vlaardingen) 8-1

 

17e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 29 april 2023

Amigio (Maassluis) - Final Touch (Amsterdam) 

Vlaardingen (Vlaardingen) - DSA (Rijen)

Hogewoerd (Leiden) - Snooker Utrecht (Vleuten)

Mediacaster CAG (Groningen) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 

SC Hippo (Hilversum) - Westend (Zaandam)

 

18e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 6 mei 2023 (slotronde)

Final Touch (Amsterdam) - SC Hippo (Hilversum)

Westend (Zaandam) - Mediacaster CAG (Groningen)

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Hogewoerd (Leiden)

Snooker Utrecht (Vleuten) - Vlaardingen (Vlaardingen)

DSA (Rijen) - Amigio (Maassluis)

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 16 van de 18 speelronden

1. (1) Amigio (Maassluis) 16-102

2. (2) Final Touch (Amsterdam) 16-93

3. (3) Westend (Zaandam) 16-88

4. (6) DSA (Rijen) 16-68

5. (5) InterConnect De Dieze (Den Bosch) 16-68

6. (4) Vlaardingen (Vlaardingen) 16-66

7. (7) SC Hippo (Hilversum) 16-63

8. (9) Snooker Utrecht (Vleuten) 16-60

9. (8) Mediacaster CAG (Groningen) 16-58

10. (10) Hogewoerd (Leiden) 16-54

 

Tekst: Peter de Brie
Foro's: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online