Tim de Ruyter nieuwe Nederlands Kampioen 8-ball na zenuwslopende finale

8-7 winst tegen Niels Feijen op openingsevent Jumbo NK Pool.

Zondag het koningsnummer, het NK 9-ball. De finale is tussen 16:00 en 18:00 LIVE op RTL7. Tickets hier verkrijgbaar; als KNBB-lid 10 euro korting met code ‘knbbgast10’ waardoor je gratis op de tribune zit

13 januari 2024

BERLICUM – Na de fijne start van het Jumbo NK Pool op vrijdag met de kwartfinales van het NK 8-ball en het NK 9-ball, was het zaterdag tijd voor de beslissingen in het 8-ball. De dag begon met de halve finale tussen Tim de Ruyter, die in de kwartfinale titelverdediger Nick van den Berg had uitgeschakeld, tegen Joel Kartowikromo, die eerder verraste tegen Jan van Lierop. Tim oogde zeer sterk, miste geen bal en was vast van plan niets weg te geven. Joel daarentegen brak een aantal keer droog en kon niet voorkomen dat Tim gestaag uitliep en uiteindelijk met 8-2 won.

 


 

In de andere halve finale stond een echte kraker op het programma tussen Niels Feijen en Marc Bijsterbosch, die beiden relatief eenvoudig door de kwartfinales waren gekomen. Toen Marc de kans liet liggen om op voorsprong te komen, werd duidelijk dat Niels iedere ruimte die hem geboden werd, zou pakken. Marc miste enkele ballen of liep vast bij het ontwikkelen van een probleembal, terwijl Niels geen fouten maakte: 8-1.

  

En zo stond Niels Feijen, met afstand de meest geroutineerde speler, opnieuw in de finale, dit keer tegen de man in vorm Tim de Ruyter. En wat een finale werd het! Beide spelers gaven elkaar niets en gingen gelijk op tot 4-4. Een tweemaal haperende break van Niels gaf Tim de mogelijkheid uit te lopen naar 7-4. Niels had in het volgende rack een jumpshot nodig, een seconde voor het afgaan van de shot clock, om het gat te verkleinen naar 5-7. Tim mocht afstoten op de hill, maar uitgerekend op dat moment liet de break hem in de steek; Niels profiteerde en gaf zijn comeback verder vorm: 7-6. Op eigen break maakte hij geen fout en daarmee werd de finale een ware thriller: 7-7. Opnieuw had Tim de break, maar opnieuw ging het mis: wit verdween van tafel. Het was aan Niels om een complexe tafel leeg te krijgen. In een gevecht tegen de zoemer verdwenen zijn ballen tot de laatste van tafel. Een cruciaal klosje mislukte waardoor Niels noodgedwongen Tim terug aan tafel moest laten. Die greep de lifeline waarop hij alleen maar had kunnen hopen met beide handen aan en speelde de tafel leeg. En daarmee was zijn missie voltooid: Nederland Kampioen!

 


 

Het was een heerlijke climax van een fijne dag poolbiljart op het hoogste niveau, en met ongekende vreugde bij De Ruyter én het talrijk aanwezige publiek.

Direct na de winst van Tim de Ruyter ging de focus van het bestuur van KNBB Sectie Pool en de organisatie van KNBB & Biljart Evenementen Nederland op de dag van morgen, de halve finales van het koningsnummer, het 9-ball. Verrassend genoeg zonder twee van de grootste spelers uit de Nederlandse poolhistorie, de finalisten van vorig jaar Niels Feijen en Nick van den Berg. Niels kreeg op vrijdag in de kwartfinales een ongekende oorwassing door één van de grootste Nederlandse pooltalenten Yannick Pongers, en Nick verloor in een heerlijke wedstrijd met 9-8 van één van de andere spelers van de toekomst, de zeer gedreven Jan van Lierop. Daarmee zijn de halve finales Ivo Aarts-Marc Bijsterbosch en Jan van Lierop-Yannick Pongers.

  

Het belooft zondag een historische dag te worden voor het Nederlandse pool, omdat voor het eerst in de historie een finale live uitgezonden wordt op het Nederlandse openbare net, tussen 16:00 en 18:00 op RTL7, met dank aan Lotto. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de finale, en de hoop van de organisatie is dat deze dag voor volle tribunes in het Beneluxtheater van Berlicum gespeeld gaat worden. Bestellen kan via deze link, als KNBB-lid krijg je 10 euro korting met code ‘knbbgast10’ waardoor je gratis op de tribune zit.

  

Relevante links
Koop tickets voor Jumbo NK Pool (Biljartevenementen)
Informatiepagina Jumbo NK Pool (KNBB)
Alle artikelen over het Jumbo NK Pool (KNBB)
Livestream Jumbo NK Pool (Kozoom, gratis na registratie)

 

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Foto’s: Rob Kleinjans

Lotto/Nederlandse Loterij NK Poolbiljart
Volg ons online