Thrillers in eredivisie, Eekhoorn wint van Dallinga

De Griek Nikos Polychronopoulos sleepte nog net de maximale winst binnen voor zijn Team Eekhoorn in de Nederlandse eredivisie. Het Brabantse team won in het Zeeuwse bolwerk na een geweldig slot met 5-3. SIS Schoonmaak blijft aan kop van de Kozoom league, Team Eekhoorn blijft in het spoor van de leiders.

17 maart 2024

SLUISKIL – Het slotakkoord was er één met een zeldzame apotheose. Het Zeeuwse biljartbolwerk in Sluiskil schudde op zijn grondvesten toen twee partijen in de prangende, doodstille slotminuten het vonnis moesten vellen over winnen of verliezen. Voor de Nederlandse eredivisie speelden deze zondagmiddag Dallinga en Team Eekhoorn tegen elkaar. Het stond 2-2 in de pauze van de wedstrijd en alles lag op een paar caramboles van het einde nog helemaal open. Op een cruciaal moment stond de partij Polychronopoulos tegen De Bruijn op 40-39 en ook Ceulemans tegen Van Acker was 40-39. De twee Zeeuwen hadden de winst van het team voor het grijpen, maar uiteindelijk maakte Steven van Acker wel de gelijkmaker en Jean Paul de Bruijn niet.

Het sprankelende slot gaf De Eekhoorn de volle winst (5-3, in de uitwedstrijd) en liet Dallinga met een kater achter (3-5 verlies, in de thuiswedstrijd). Zo dicht lagen net wel en net niet winnen dus in een paar luttele minuten bij elkaar op deze zondagmiddag.

De Griek Nikos Polychronopoulos was de gevierde matchwinnaar, omdat hij vanuit een haast onmogelijke positie toch nog over Jean Paul de Bruijn denderde met 40-39 in 23 beurten. Peter De Backer had eerder in de wedstrijd met een geweldige serie van 14 en winst tegen Frans van Kuyk  al voor ontluikende Zeeuwse glorie gezorgd (40-29 in 22) en Steven van Acker hield nog net de deur van succes open tegen Peter Ceulemans door gelijk te maken (40-40 in 23). Maar o, o, die gelijkmaker van Jean Paul de Bruijn, wat zat het thuispubliek daar op te wachten, zodat de wedstrijd toch nog in een verdiend gelijkspel zou eindigen. De Bruijn miste evenwel zijn laatste in een nabeurt van 3. De Eekhoorn boys blijven de nummer twee op de ranglijst, het Dallinga team zakt onder de middenmoot naar de achtste plaats.

De Brabanders omzeilden een gevreesd obstakel in het Zeeuwse, wonnen de wedstrijd en blijven gelijk oplopen met SIS Schoonmaak, dat 1 punt voor blijft doort de 8-0 overwinning in Den Haag tegen J&F Auto’s met de beste optredens voor Jean van Erp, Raymund Swertz en Raimond Burgman. Topbiljart Zundert liet in eigen huis een kostbaar puntje liggen tegen Bousema, waar Thorsten Frings belangrijk was door de 40-39 tegen Johan Loncelle en alleen Sam van Etten de andere winnaar voor Zundert was. Jeffrey Jorissen versloeg de sterke Spanjaard Sergio Jimenez, die net als hij deze week naar het WK voor landen in Viersen reist, met 40-30 in 34.

Ruben Legazpi (40 in 16), Huub Wilkowski (40 in 18), Omer Karakurt (40 in 19) en Bart Ceulemans (40 in 20) waren de beste winnaars van deze 16e speelronde.

De twee laatste teams op de ranglijst, Team Nachtwacht en Aartsbouw Sprundel, spartelen tegen in de degradatiestrijd dankzij de Turkse kopmanne Turgay Orak (gelijk tegen Anno de Kleine) en Omer Karakurt (winst op Dave Christiani).

Cues&Darts kwam met 8-0 winst tegen van DKM Tools dankzij de globetrotters Robinson Morales, Ruben Legazpi, Huub Wilkowski en Burak Hashas. Voor Burgmans leverde Bart Ceulemans een voortreffelijke wedstrijd af tegen Ronny Brants (40-25 in 20).

Tekst Frits Bakker

Foto Steven van Acker (Harry van Tiel)

 

Driebanden Kozoom League
Volg ons online