Therese vertrekt in grootse vorm naar WK

Hoogstandjes bij de start van Nederlandse eredivisie, de Buffalo league: Roland Forthomme finisht met 18, Birol Uymaz in 9 beurten uit, Therese Klompenhouwer verslaat Anno de Kleine en Glenn Hofman wint na prachtige eindsprint van Frans van Kuyk: 40-39. L&B Ledermode, SIS Schoonmaak en STZ Zundert lanceren de eredivisie als koplopers met drie 8-0 overwinningen.

 

16 september 2018

SLUISKIL/APELDOORN - De Nederlandse eredivisie, de Buffalo league, heeft zondag een daverende start gemaakt. Therese Klompenhouwer, die zondagavond naar Turkije vertrok voor het WK vrouwen, schitterde voor haar nieuwe team met een overwinning op Anno de Kleine. De hoogtepunten waren de slotserie van Roland Forthomme met 18, de magnifieke partij van Birol Uymaz voor zijn nieuwe team (40 in 9 beurten, serie 16) en de riante uitoverwinning van titelverdediger SIS Schoonmaak tegen de nummer drie van vorig jaar, Team Eekhoorn: 0-8. Daar was ook een mooie climax te zien: Glenn Hofman, met 30-19 achter tegen Frans van Kuyk, finishte met 4-12-2-1. De nabeurt: Frans van Kuyk moet acht voor remise en sneuvelt op 7. Ook opvallent: de 8-0 overwinning van STZ Zundert in Sluiskil tegen Dallinga.

Therese Klompenhouwer, die zondagavond op het vliegtuig naar Turkije stapte om deze week op het WK een gooi te doen naar de titel, liet een voortreffelijke vorm zien. Ze versloeg een niet geringe tegenstander, Anno de Kleine, met 40-16 in 24 beurten. Holland's leading lady vertelde: ,,Ik had een mooie start met 12-3 voor in 6 en toen maakte ik twaalf, 24-3 dus in 7. Op het eind ging het wat moeizamer, maar ik kon mijn focus vasthouden, die gelukkig niet teveel geknoeid.'' Therese is zeker weer een absolute favoriet op het WK in Izmir, waar de Japanse Orie Hida de titel verdedigt en de Koreaanse Bo Mi Kim ook een geduchte rivaal is.

Birol Uymaz, die nu voor A1 Biljarts uitkomt, speelde niet eens zijn beste individuele wedstrijd in 9 beurten. ,,Vorig jaar, ook in Nederland, versloeg ik Can Capak in 8 beurten.'' Ook nu had Uymaz een Turkse tegenstander, Savas Bulut. De start was redelijk: 9-5 voor Uymaz in 4, daarna vervolgde hij met 16, 0, 2, en 8. Veel tijd had Uymaz niet: ook hij stapte op het vliegtuig naar Turkije, om morgen een toernooi te spelen in Istanbul. A1 Biljarts speelde gelijk tegen 't Hartje Van Wanrooy (4-4), met een knappe overwinning van Martien van der Spoel tegen WK ganger Harrie van de Ven: 40-21 in 23.

Het thuisteam van Dallinga miste voor de competitiestart Frédéric Caudron (Masters toernooi in Korea) en weet maar al te goed dat de ploeg dan is onthoofd. De opstelling met Jean Paul de Bruijn als kopman en Koen Saver als nieuweling kreeg een zware afstraffing voor eigen publiek. Jean Paul de Bruijn was niet al veel te verwijten. Hij stond één punt achter tegen Roland Forthomme, 21-22 in de achttiende beurt. De Belg, al weken in een goede vorm, begon aan een kunststukje, deed het thuispubliek verstommen en finishte onnavolgbaar met achttien (21-40). De nummers drie en vier, Koen Saver en Berry Dallinga, verloren kansloos van Barry en Rik van Beers. Peter Ceulemans stond 29-17 achter tegen Steven van Acker na 16 beurten en maakte de kloof in één keer goed met een serie van twaalf. ,,We gingen daarna gelijk op, ik miste een paar matchpunten, maar kon uiteindelijk winnen met 40-39.'' Dat was een gevoelige klap voor de Zeeuwen, die zeker weer ambities hebben om in de top te eindigen.

De Haagse kampioenen van SIS konden zich geen betere start wensen. Teambaas Cor Trampe was niet gerust op de uitwedstrijd tegen Team Eekhoorn, vorig jaar een van de play-off teams. Die vrees ebde snel weg: Raimond Burgman was niet op zijn best tegen Jerry Hermans, maar wel op tijd bij de les: 40-34 in 35. Jeffrey Jorissen was de beste in moyenne van de hele wedstrijd: winst tegen Kenny Miatton met 40-20 in 21. Jean van Erp versloeg Kurt Ceulemans en op centercourt gaven Glenn Hofman en Frans van Kuyk het thuispubliek een feilloze uitsmijter.

L&B Ledermode, zonder zijn kopman Eddy Merckx (ook in Korea) won vrijwel onbedreigd van Aardexpress, een van de twee debutanten: 0-8. Dave Christian speelde voor kopman en versloeg Rudy de Laet met 40-24 in 22. Peter Debacker debuteerde voor het team en versloeg Rene Wijnen met 40-38 in 36. HCR Prinsen startte zonder zijn Korea-gangers Dick Jaspers en Eddy Leppens tegen de andere debutant, Burgmans Biljarts. Therese Klompenhouwer scoorde als enige tegen voor de thuisclub. Marco Jansen hield Jef Philipoom lang bij, maar verloor tenslotte met 40-37 in 30. Prinsen reisde met een 6-2 winst terug naar Haarlo. Bousema Lochem was baas over de nieuweling 't Ivoor. De meest aansprekende zege was voor Stefan Galla, die de Spanjaard David Martinez ver achter zich liet met 40-18 in 18.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Paul Brekelmans)

 

Buffalo League Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online