Therese staat voor krachttoer op WK met drie Aziaten in finales

Therese Klompenhouwer gaat donderdag op jacht naar haar vijfde WK goud in het driebanden. De Nederlandse titelhoudster staat met drie Aziatische speelsters in de finales na een soevereine aanloop. ,,Ik ben fysiek en mentaal heel sterk, maar niets is zeker in een WK finale.' Vanaf 11:00: de finaledag live op Ziggo Sport!

21 september 2022

HEERHUGOWAARD - De dag van de waarheid zal over WK goud beslissen in een vierkamp met Therese Klompenhouwer en drie Aziatische meisjes. De Nederlandse titelhoudster heerst al twee dagen soeverein met hoge gemiddeldes, maar staat op de slotdag voor een zware missie tegen Nuriko Fukao in de halve finale en bij winst tegen de winnares van de wedstrijd tussen Jieun Han en Yuko Nishimoto. De andere Europese speelsters en vijf Zuid-Amerikanen werden in de aanloop naar de slotdag uitgeschakeld. Het WK wordt gespeeld in Hotel Heer Hugo in Heerhugowaard, Noord-Holland, en de finaledag zal vanaf 11:00 live worden uitgezonden op Ziggo Sport! Een unicum voor het Nederlandse driebanden, want nooit eerder was dames driebanden live op Nederlandse tv.

 

 

Therese Klompenhouwer houdt zelf absoluut niet van bluffen en wil dat ook in het zicht van de finaledag niet. De viervoudige kampioene: ,,Ik voel me fysiek en mentaal heel goed, maar op een WK is niets zeker.'' Want kan ze de superieure vorm vasthouden in de dubbele ontmoeting met de ijskoude Aziaten? Wie heeft de sterkste zenuwen? De Nederlandse sluit zich al dagenlang af voor de media en de vele berichtjes. Ze heeft de focus alleen gericht op het WK. Voor één keer maakte ze op de avond voor de finale een uitzondering en nam ze tijd voor een paar vragen.

Bijvoorbeeld: Voel je extra druk op een WK in eigen land? Voelt het prettig, een WK zonder jetlag, in een Nederlands bed slapen, met Hollandse kost en alleen bekenden om je heen? Therese: ,,Alle druk komt vooral van buitenaf. Zelf leg ik me geen druk op. Ik kan goed omgaan met de situatie dat ik alleen maar kan verliezen. Ik voel me lekker. Het is prettig in mijn eigen omgeving. Mijn vriendin en familie zijn er drie dagen. Dat voelt heel goed.''

Als eerste van de vier finalisten stapte Therese Klompenhouwer woensdagavond de dag van het podiumgevecht in. Ze versloeg de Spaanse Estela Cardoso met 30-13 in 20 beurten met 1.500 gemiddeld tegen 0.684 en dankzij kleine serietjes van vijf en zes. Noriko Fukao had een taaier gevecht nodig tegen de Belgische Jaimie Buelens, maar bleef haar tegenstandster in het slotdeel toch redelijk ver voor: 30-18 in 45.

Het tweede part van de kwartfinales werd een Aziatische show, omdat Karina Jetten (Nederland) en Charlotte Sörensen (Denemarken) op het eind niet de mentale kracht hadden om toe te slaan. Jieun Han, met 22 de jongste speelster op dit WK, deed dat wel, omdat de Nederlandse maar 1 keer kon scoren in de laatste vier beurten en de Koreaanse uitging met 3, 1 en 2: 30-20 in 27. De Deense Charlotte Sörensen nam al snel het initiatief tegen Yuko Nishimoto (8-4, 17-11), hield voortdurend een kleine voorsprong, maar bezweek onder de druk en zag de Japanse in een zenuwslopend slot met een serietje van twee uitgaan: 30-28 in 42/41.

De halve finales voor donderdag:
11.00 Therese Klompenhouwer-Noriko Fukao
13.00: Jieun Han-Yuko Nishimoto.

16.00: Finale.

 

Therese Klompenhouwer, soeverein naar halve finales

 

Jieun Han, de jongste speelster, schakelde Karina Jetten uit

 

Noriko Fukao, tegenstandster van Therese Klompenhouwer in de halve finale

 

Yuko Nishimoto, in halve finale na taai gevecht met Charlotte Sörensen

 

Wedstrijden laatste zestien

De afstand wordt verhoogd naar 30 punten en Therese Klompenhouwer lijkt het tempo nog iets op te voeren. De partij tegen Andrea Cardona, een warming-up voor de kampioene, kent twee sterke fases waarin de Nederlandse het grote verschil met de Colombiaanse maakt. Therese zet de aanval in met twee keer 5 en eindigt met 5, 4 en 4. Het middelste, mindere deel is niet aan de Zuid-Amerikaanse besteed. De wedstrijd resulteert in een solo-optreden: 30-6 (17).

Met de Nederlandse topfavoriete gaat één Oranjespeelster mee (Karina Jetten), twee Japanse meiden (Nishimoto en Fukao), één Belgische (Buelens), een Koreaanse (Han) een Deense (Sörensen) en een Spaanse (Cardoso). Dat wil dus zeggen dat alle vijf de Zuid-Amerikaanse dames zijn uitgeschakeld voordat het echt om de podiumplaatsen gaat.

Karina Jetten rekent snel af met Marianne Mortensen, een routinier in dit veld, die tegen een 7-1 en 12-3 achterstand aankijkt en daarna ook geen kansen grijpt om terug te komen in de partij, die Jetten wint met 30-13 in 29. De jonge Koreaanse Jieun Han is nog niet op haar best, maar wint na een matige start (12-8 in 10, 16-11 in 20) van Magali Declunder (Frankrijk) met 30-21 in 38/37. Voor de ronde met de beste 8 staat in elk geval al één boeiende partij op de rol: Jieun Han-Karina Jetten.

Jaimie Buelens toont voor het eerst haar ware gezicht met een mooie partij tegen Johana Sandoval: de Belgische start met 11 in 5, scoort voor de rest veel 1'tjes en is binnen de 30 beurten aan de finish: 30-16 in 29. Estela Cardoso en Mirjam Pruim stonden al tegenover elkaar in de kwalificaties: toen won de Nederlandse, nu waren de rollen omgedraaid: de Spaanse wint de marathon van 57 beurten. Mirjam Pruim verspeelt haar kansen al bij de start (2 in 7), maakt één keer 3 en verliest de concentratie in de fase met 1 punt in 10 beurten. Toch is de eindfase nog even spannend. Cardoso finisht met 2 en 1, Pruim mist drie keer in de laatste 3 beurten: 30-26 in 57/56.

Charlotte Sörensen, die voorlopig nog met ups and downs speelt, krijgt niet echt veel dreiging van Irena Michalkova, de Tsjechische, werkende moeder van twee kinderen, die tevergeefs jaagt op de aansluiting met de top. De Deense start met 4 in 10, 10 in 20 en 20 in 30, maar haalt de finish pas na 4 keer één in de laatste 15 beurten. De Tsjechische heeft een barslechte dag: start met 5 keer 0, 2 punten in de laatste 17 beurten: 30-16 in 48/47.

Twee Aziatische wedstrijden sluiten de ronde af. Twee keer gaat de winst naar een Japanse. Noriko Fukao verslaat de Vietnamese Nhi Hoanguyen Nguyen met 30-19 in 45, Yuko Nishimoto is de sterkste in het eindspel tegen de Koreaanse Shin Young Lee: 30-28 in 42.

 

Therese Klompenhouwer

 

Karina Jetten

 

Jieun Han

 

Jaimie Buelens

 

Charlotte Sörensen

 

Yuko Nishimoto

 

Noriko Fukao

 

Estela Cardoso

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Ton Smilde
Banner: Team NL

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online