Therese moet voor eerste succes zorgen in World Cup

Therese Klompenhouwer start vandaag, dinsdag, haar missie op de World Cup in Bogota en moet voor het eerste Nederlandse succes zorgen. De eerste Nederlanders werden olp de openingsdag uitgeschakeld zonder te kunnen winnen. De eerste uitslagen en stand van de eerste winnaars.

27 februari 2024

BOGÓTA – De Vietnamezen met de wereldkampioen Phuong Vinh Bao zijn gearriveerd en vermaken zich opperbest in de Colombiaanse hoofdstad Bogóta. De Belg Eddy Merckx zwerft al een hele week door de Mexicaanse hoofdstad om demonstraties te geven. Therese Klompenhouwer, beste dame in het UMB circuit, start vandaag het toernooi om de World Cup en Mashhour Abu Tayeh, de bekende Jordaniër, moest maandag helaas cancelen door problemen met zijn visum in zijn thuisland. Is Ramon Rodriguez al gesignaleerd? Wat een aangename verrassing om de Peruviaanse speler weer eens in een World Cup te zien, die in 2002 in Randers en in 2007 in Cuenca op het podium van een Wereldkampioenschap driebanden stond, onder andere twee keer samen met Dick Jaspers. De Mexicaan Alain Hernandez en de Colombiaan Henry Diaz hebben het toernooi voortreffelijk gelanceerd met gemiddeldes van 1.500 en de veelbelovende Duitse broers Amir en Ali Ibraimov zijn op de openingsdag al uitgeschakeld.

De World Cup in de kolossale speelzaal in Bogotá is één dag onderweg. Zondag was het voor de eerst aangekomen spelers vrij rustig in de moderne, nog altijd groeiende hoofdstad, politiek, financieel en cultureel het belangrijkste centrum van Colombia. Maandag, op de eerste speeldag, barstte de drukte in de stad zelf met zo’n 8 tot 9 miljoen inwoners pas echt los.

De Nederlanders, de Vietnamezen, de Turken hebben zich stilaan georiënteerd en hebben de weg naar de speelzaal al gevonden. Therese Klompenhouwer, samen met haar vrouw Eveline zondag afgereisd, heeft al wat eerste tv-werk gedaan, voordat ze vandaag (dinsdag) aan de eigenlijke missie begint. Sylvia Eckel, een andere Nederlandse, is zo langzamerhand een boegbeeld in de World Cups, dat niet vaak wint, maar de tel kwijt is van het aantal deelnames. ,,Het zijn er in elk geval al meer dan 70’’, rekende ze zondag na aankomst voor.

Dertien Colombianen waren er maandag bij de 16 poulewinnaars, 1 Mexicaan (de nummer 1 Alain Hernandez), 1 Ecuadoriaan (Luis Aveiga) en 1 Fransman (Gregory Le Deventec). Amir Ibraimov, het 16-jarige Duitse toptalent, die vorige week nog een groot internationaal juniorentoernooi won, onder andere voor Burak Hashas, kwam opvallend genoeg niet door de eerste schifting. Hij verloor zijn partij van Julian Torres uit Colombia met 30-27 in 26.

Vier Nederlanders, onder wie Karina Jetten, eindigden in de laatste groep van zestien, alle vier zonder matchpunten. Het echtpaar Jetty en Pauline Beersma overleefde die eerste ronde ook niet en mag verder van de Colombiaanse cultuur gaan genieten. Ronald van Geyt ligt er al uit, maar mag in elk geval dinsdag nog supporteren voor vriendin Sylvia Eckel.

Ramon Rodriguez, de muzikale virtuoos uit Peru, is de bekendste speler die dinsdag de World Cup betreedt in een groep met een Turk en een Colombiaan. Therese Klompenhouwer strijdt voor een plaats in de volgende ronde met de Fransman Patrice Pinard en de Colombiaan Cesar Garzon, die maandag de nummer drie was van de winnaarslijst. Een opvallende groep is verder die van Sergio Jimenez, Gregory Le Deventec en Raymon Groot. Tom Löwe speelt onder andere met Jordy de Kruijf.

 

 

De zestien groepswinnaars van maandag:

Alain Hernandez 4-1.538-5

Henry Diaz 4-1.500-8

Cesar Garzon 4-1.395-7

Jhon Fredy Martinez 4-1.176-7

Alexander Munoz 4-1.176-5

Julian Torres 4-1.176-5

Luis Aveiga 4-1.153-7

Sergio Hernandez 4-1.153-6

Daniel Moreno 4-1.132-7

Julian Morales 4-1.111-6

Pablo Ocampo 4-1.016-6

Gregory Le Deventec 4-0.983-6

Andres Lizarazo 4-0.937-4

Andres Naranjo 4-0.789-5

Saltiago Martinez 4-0.625-5

Diego Lopez 3-1.034-7

Tekst: Frits Bakker
Foto: Therese en Eveline gearriveerd in World Cup arena

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese World Cup
Volg ons online