Therese Klompenhouwer, gewoon de beste in New York

Voor vierde keer op rij winnaar in Carom Cafe, het biljartmekka van de States

07 augustus 2017

NEW YORK - De overwinning van Therese Klompenhouwer, zondagavond in het Jennifer Shim toernooi in New York, heeft alle twijfels weer weggenomen. De Nederlandse biljartster is gewoonweg de beste van de wereld in het driebanden voor vrouwen. De finalepartij in Queens, waar het biljartmekka van Amerika is gehuisvest, tegen de regerend wereldkampioene Orie Hida werd met veel bravoure en overmacht gewonnen: 30-22 in 27 beurten.

 

 

,,Ik had even tijd nodig om goed op gang te komen, maar toen ik eenmaal een voorsprong had genomen (serie van acht in de zevende beurt), heb ik de wedstrijd daarna goed gecontroleerd en zelf de punten gemaakt'', analyseerde de onmiskenbare nummer één van de wereld. Het scorebord kwam na die hoogste serie van het toernooi op 11-5, Therese werd nog even bijgehaald door de Japanse sterspeelster (17-17), maar liep via 21-17, 26-19 naar een comfortabele 30-22 (gemiddeldes 1.111/0.814). Orie Hida, formidabel op dreef in haar halve finale tegen Ryoko Kobayashi (30-12 in 16/1.875 gemiddeld), miste in het eindgevecht het goede gevoel en de focus waarvoor ze zo gevreesd is.

Het zeldzame smetje op het palmares van Therese Klompenhouwer in de laatste twee jaar, het verlies van de wereldtitel in een partij tegen een Deense outsider, is met de overwinning in New York niet uitgewist. Orie Hida, toen al drievoudig wereldkampioen, greep dat buitenkansje aan voor een nieuwe machtsgreep. Therese bleef staan op twee wereldtitels, maar heeft de teleurstelling verwerkt.

 

 

De Nederlandse liet in de New Yorkse biljartarena bij vlagen haar grote klasse zien, bleef ongeslagen in de voorronden en was daarna superieur in de knock-out fase. Karina Jetten, haar landgenote, kreeg geen schijn van kans in de kwartfinales (30-10 in 24), Mi Rae Lee, het grootste talent van de nieuwe generatie, werd soeverein verslagen in de halve finale (30-14 in 27) en in het eeuwige titanengevecht glorieerde de Nederlandse als vanouds: strakke blik, als teken van een optimale concentratie, scorend op de goede momenten, sterk in de positie tijdens de beslissende, vroege serie van acht, koelbloedig in de beslissende fase en niet geremd door enig ontzag voor de wereldkampioene.

,,Ik voelde dat ik controle had over mezelf en over mijn partijen'', concludeerde ze na afloop. ,,Dat gold ook voor de partij tegen Mi Rae Lee, die best gevaarlijk kan zijn. Maar na een nerveuze start van allebei, ging het bij mij beter lopen, liep ik met een paar serietjes snel uit naar 16-3. En toen ik het gat had geslagen, kon ik de partij goed controleren.''

Het betekende voor Klompenhouwer de vierde overwinning op rij in dit evenement. Twee keer werd in het Carom Cafe nog met acht vrouwen gespeeld, de laatste twee keer, in het Jennifer Shim toernooi, met een bezetting van acht sterke dames en een veld van outsiders van een veel minder niveau.

 

 

Het draaide uiteindelijk uit een op strijd tussen zes Aziatische speelsters en twee Nederlandse dames. Therese Klompenhouwer bleef fier overeind, de Nederlandse Karina Jetten had een mooie start in de voorronden, maar verbleekte in de strijd toen het om de medailles en de ereplaatsen ging.

Orie Hida was toch weer de beste van vier Japanners, uit het land dat de hofleverancier is en blijft van het damesbiljarten.

Het Carom Cafe maakt zich vandaag (maandag) op voor een nieuwe start: de Verhoeven Open met een groot deel van de wereldtop bij de mannen.

 

Eindstand Jennifer Shim Open:

  1. Therese Klompenhouwer (Nederland) 1.116-8
  2. Orie Hida (Japan) 1.035-7
  3. Mi Rae Lee (Zuid Korea) 0.648-7
  4. Ryoko Kobayashi (Japan) 0.613-4
  5. Natsumi Higashiuchi (Japan) 0.813-7
  6. Namiko Hayashi (Japan) 0.729-5
  7. Je-Eun Han (Zuid-Korea) 0.621-6
  8. Karina Jetten (Nederland) 0.681-7.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Kozoom

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online