Therese is enige promotor met winst in Lausanne

Therese Klompenhouwer toonde zich de enige topspeelster in de Lausanne Billard Masters, waar damesbiljarten moest worden gepromoot, maar Therese de enige was die schitterde. Een verhaal met een reactie van Therese zelf.

19 november 2023

LAUSANNE – De Europese biljartleiders willen damesbiljarten promoten en hebben Therese Klompenhouwer voor die propaganda als uitgesproken leading lady. De 40-jarige Nederlandse biljartster won zondagmiddag de finale van de Lausanne Billard Masters van de ook 40-jarige Japanse Yuko Nishimoto (30-21 in 42) en was de enige speelster in een zeskoppig deelnemersveld die het driebanden voor dames op een waardig niveau kon demonstreren. Met haar moyenne was Therese twee klassen beter dan de dames die van ver waren gehaald, maar niet konden imponeren.

De promotie voor damesbiljarten, in de mooie jaren waarin dames in sporten als voetbal, atletiek, wielrennen, tennis en schaatsen de wereld imponeren, was het biljartevenement in een Zwitsers casino geen succes. Het tegendeel was waar: Therese Klompenhouwer verwende het publiek over drie dagen met partijen boven de 1 gemiddeld. De andere vijf speelsters, met moyennes tussen 0.250 en 0.550, waren absoluut geen voorbeelden voor jonge meisjes die de biljartsport in willen gaan. Wie mooi biljarten van jonge dames wil zien, is aangewezen op de toernooien van de Koreaanse PBA en LPBA organisatie, waar behalve Therse Klompenhouwer alle wereldtoppers spelen.

De Lausanne Billard Masters, waar wereldtoppers bij de mannen schitterden vanaf 2013, had een mooi plan moeten zijn voor Europese dames en zogenaamde kampioenen uit Peru, Colombia en Japan, maar heeft zeker geen hoostaande promotie kunnen maken. Therese Klompenhouwer is het eens met de theorie dat de dames in haar toernooien al een tiental jaren geen enkele progressie meer maken. ,,Ik kan er ook niets aan doen dat de dames in driebanden in Europa stil zijn blijven staan en ook in dit toernooi in Lausanne geen tegenstand konden bieden’’, reageerde de Nederlandse deze dagen op de kritiek in social media.

Daar werd onder meer door jarenlange volgers gezegd: ,,Het slaat helemaal nergens op dat ze Therese laten spelen tegen dames met zo’n enorm krachtsverschil. Therese kan daar natuurlijk niets aan doen, maar de organisatie is afgegaan met dit toernooi.’’

De reacties zijn ingegeven door de resultaten, die uiteindelijk tot de finale moesten leiden. Therese Klompenhouwer won haar twee eerste partijen met gemiddeldes van 1.304 en 1.000. Dat zijn gewone gemiddeldes voor de kampioene, maar Andrea Cardona was voor 0.255 helemaal uit Colombia gehaald, Jaimie Buelens voor 0.360 uit België en Jackeline Perez voor 0.428 uit Peru. Alleen al in Nederland, België, Frankrijk en Spanje lopen minstens 30 speelsters met die gemiddeldes.

Wedstrijden over 30 caramboles duurden 62, 61 en 54 beurten. Een reactie: ,,Niet één toeschouwer, behalve een vader of moeder van de meisjes, blijft daar tot het einde naar kijken.’’ Met andere woorden: dit was absoluut geen propaganda voor damesbiljarten. Heel jammer dus van de prachtige reputatie die Diane Wild met haar Lausanne Billard Masters in tien jaar heeft opgebouwd. De kreet van de biljartfans was duidelijk: Mooie poging, Diane, maar haal alstublieft de wereldtoppers terug naar Lausanne met Therese als welkome versterking.

Therese Klompenhouwer trekt zich die kritiek ook aan, maar kon niet anders doen dan haar partijtjes winnen en de premie van 3500 euro opstrijken. Ze won achtereenvolgens van Jackeline Perez met 30-9 in 30, Jaimie Buelens met 30-12 in 23, in de halve finale van Charlotte Sörensen met 30-11 in 33 en in de finale van Yuko Nishimoto met 30-21 in 42 beurten.

De Nederlandse reageerde na afloop: Ik weet het, maar ik moet keuzes maken. Veel mensen zeggen dat ik of bij de mannen of bij de dames moet spelen. Ik heb dat gedaan en uiteraard gekozen voor spelen bij de dames, omdat bijvoorbeeld Nederlandse en Europese kampioenschappen meetellen voor de damesranglijst. En nu krijg ik te horen dat ik veel te sterk ben om bij de dames te spelen. Dat het niveau niet hoog is, daar kan ik niets aan doen. Dat ik zo goed ben, daar kan ik wel wat aan doen. Daar heb ik heel hard voor gewerkt en daar werk ik nu nog elke dag hard voor.''

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Lausanne)

 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online