Terri niet beloond voor wereldpartij in boeiende climax

Eveneens excellente Huub Wilkowski verspert eerste keer naar poulefase voor 's-wereld beste driebandster

28 april 2022

BERLICUM - De stralende lach verdween maar niet van het gezicht van Therese Klompenhouwer. Ze greep de microfoon van Ziggo Sport en opende het interview met: ,,Ik zit hier gewoon nog te shaken zeg, wat een partij…’’ De 39-jarige wereldkampioene, die Kay de Zwart net had verslagen met 3-0 en een gemiddelde van 2.309, rekende onmiddellijk voor: ,,Ik heb tien keer de Masters gespeeld en nog nooit de voorronden overleefd.’’ Die kans was nu heel groot: alleen moest Dick Jaspers, in de partij die nog volop bezig was, nog even minstens met 3-1 van Huub Wilkowski winnen.

En dat gebeurde nou net niet, tot grote teleurstelling van Therese, tot grote vreugde van Huub Wilkowski, die na 10-6 voor Jaspers in de eerste twee sets won met 10-4 en 10-6 en toen al, via een ingewikkelde berekening (gelijk setsaldo met Therese op dat moment, maar meer gewonnen sets) een plaats in de kwartfinales had bedongen.

Wat er daarna ook gebeurde in die partij tussen Jaspers en Wilkowski: Therese Klompenhouwer, met die geweldige wedstrijd, één van de mooiste uit haar carrière, moet de Masters verlaten, met een opgeheven hoofd, met een grote glimlach, vol zelfvertrouwen voor de komende grote damestoernooien, maar ook ontgoocheld, omdat ze de knock-outs van de Masters nog nooit zo voor het grijpen had gehad.

 

Ze zei nog tijdens het interview: ,,Het zou toch moeten lukken hè, als Dick tegen Huub doet wat hij normaal gesproken doet.’’ Met andere woorden: met 3-0 of 3-1 winnen en Huub in elk geval geen twee gewonnen setjes zou toestaan.
Maar Huub Wilkowski, die in de voorbije dagen al zei dat hij nooit zo goed heeft gespeeld als de laatste maanden, leverde een puike partij af tegen de wereldkampioen. De moyennes waren niet hoog, Huub was sterk in de aanval, maar ook in de verdediging, won de tweede set met 10-4, miste eerst nog twee setballen voor de tweede setwinst na een serie van acht, maar scoorde dan uiteindelijk nog op 10-6 (in 4). De Brabander had zelf wel goed gerekend, in de commentaren klonk nog twijfel door, maar het was toch echt waar: Therese was bij die score uitgeschakeld, Huub ging door naar de kwartfinales na zijn verloren partij in de eerste ronde tegen Kay de Zwart (3-2) en winst tegen Therese in de tweede ronde met 3-2 na 2-1 achter.

Het kon Therese niet helemaal uit het veld slaan. ,,Het is jammer natuurlijk, maar deze partij blijft staan. Ik heb me zelden zo goed gevoeld. Ik maakte zulke mooie ballen, dat ik naar het einde toe dacht: wat speel je geweldig, Therese, wat voelt dit heerlijk.’’ En dat terwijl ze voor de partij zowat had gedacht: Kay staat met één been in de kwartfinales, ik nog niet met één teen.

Huub Wilkowski bleek evenwel de lachende tweede. ,,Ik weet het nog altijd niet zeker’’, zei hij bij de start van het interview, maar twee minuten later kwam voor hem het verlossende woord. ,,Ik heb gevochten, maar wist natuurlijk dat ik van de nummer één van de wereld niet zo maar twee setjes ging pakken. Toch is het gelukt, dat voelt goed, ik mag terugkomen en proberen verder te komen. Want ik wist, toen ik hier kwam, dat ik al maanden in een goed vorm ben.’’

Het detail in de ontknoping van de poule kwam later van de wedstrijdtafel. Paul Brekelmans vertelde: ,,Voor Huub is het goed dat de beslissing is gevallen op gewonnen sets. Als het op gemiddelde was geweest, dan had Therese met 1/1000e gewonnen.’’

De laatste ronde in deze Poule A:
Dick Jaspers-Huub Wilkowski 3-2
10-6 in 12, 4-10 in een 6, 6-10 in 4, 10-7 in 5, 10-0 in 3.
Therese Klompenhouwer-Kay de Zwart 3-0
10-3 in 6, 10-0 in 3, 10-5 in 3.

De eindstand:
1 Dick Jaspers 6-1.682-7
2 Huub Wilkowski 2-1.325-8
3 Therese Klompenhouwer 2-1.326-9
4 Kay de Zwart 2-1.233-7.

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto Therese: Ton Smilde.

 

Driebanden Jaspers, Dick Klompenhouwer, Therese
Volg ons online