TeamNL zonder zwakke schakels, maar afwezig op beslissende dag

Marc Bijsterbosch reikt verst met plek bij laatste 16

09 juni 2021

Het begin van het WK Pool voor de Nederlanders was best veelbelovend. Van de 128 deelnemers waren er zes getooid in het oranje danwel blauw/oranje – en liefst vijf van hen overleefde de eerste schifting richting de laatste 64. Een zeer degelijk opererend Nederlands team, dus!

Uiteindelijk was Marc Bijsterbosch degene die het verst zou komen – maar helaas niet ver genoeg om ook de dag van de beslissingen mee te maken.

 


 

Niettemin was er over iedere Nederlandse speler wel iets positiefs te melden:

Tim De Ruyter verloor zijn openingspartij van Niels Feijen, maar won daarna op geweldige wijze van Mosconi Cup deelnemer namens de VS Chris Robinson met liefst 9-3. In de kraker voor plaatsing tegen Veronika Ivanovskaia lagen de kansen voor het grijpen, maar verloor Tim uiteindelijk nipt met 9-8.

 

 

Jan van Lierop kwalificeerde zich bij de laatste 64 door op 4-4 tegen een Deens talent, Mickey Krause de wedstrijd knap uit te schieten (9-4). Daarvoor had hij tegen Britse tegenstand eenmaal gewonnen en eenmaal nipt verloren. Bij de laatste 64 werd de WK-debutant Van Lierop kansloos gelaten door Ekonomopoulos (GRE): 11-2.

 

 

Ivo Aarts verloor eerst van een Pool (Babica) maar herstelde zich knap, en won vervolgens van Polach en McGinley om toch bij de laatste 64 te komen. Daarin hield hij tot 4-4 gelijke tred met Fortunski (POL), maar die versnelde en Ivo moest op 4-11 capituleren.

 

 

Niels Feijen leek het WK te beginnen zoals gehoopt: twee overwinningen zonder uitzonderlijk spel, met de suggestie ‘the best is yet to come’. Dat bleek toch niet het geval: Bij de laatste 64 verzuimde de Terminator vroeg afstand te nemen en liep hij in het mes van de Poolse veteraan Kaplan (11-9).

Marco Teutscher begon zijn WK moeizaam (4-9) tegen Reintjes (DUI), maar herstelde zich met drie knappe zeges. Bij de laatste 32 kwam hij 5-1 voor tegen de Zwitser Jungo, maar daar stokte de machine. Bij de Zwitser leek ook de overtuiging te ontbreken, maar hij kwam toch eerder bij de finish (8-11). 

 

 

Marc Bijsterbosch boekte goede overwinningen op Majid (9-6), Chinahov (9-4), Skowerski (11-7) en bleef ijzig koel in een thriller tegen Billy Thorpe (11-10). Een uitstekende start dus van zijn WK, en zijn spel smaakte naar meer. Vandaag bij de laatste 16 liep de break echter niet lekker en ook de finesse in het verdedigende spel ontbrak. Gevolg: een 6-11 tegen Max Lechner (OOS), waarmee Marc als beste Nederlander afscheid nam van een WK waarin Europa zich van zijn goede kant liet zien: 10 Europeanen bij de laatste 16.

 

 

Al met al kon TeamNL als geheel terugkijken op een uiterst degelijke prestatie, waarin eigenlijk niemand uit de toon viel. Maar dat in de beslissende dag live op Videoland geen Nederlander meer in actie is, dat is toch jammer.

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Foto’s: Matchroom

Poolbiljart WK
Volg ons online