TeamNL in Tampere: Geen goud, toch enige tevredenheid

Mooie eindsprint op het EK Pool in Tampere voor Nederlands poolteam met drie medailles in de laatste twee dagen - al blijft de echte beloning uit

11 juni 2023

TAMPERE, FINLAND - Het begin was goed voor TeamNL, met het zilver van Yannick Pongers. Sterker: de pas 18-jarige jonge topper was in het EK Straightpool slechts een haartje verwijderd van het goud.

Zo’n fijn begin, het leek het startschot voor een uiterst succesvol EK voor het Nederlandse poolteam. Dat weliswaar was gekomen naar Tampere zonder de absolute vaandeldrager Niels Feijen (die deelnam aan de UK Open), maar alsnog een flink aantal kanshebbers/outsiders voor het eremetaal in de gelederen had.

Echter, na de sterke opening van Yannick Pongers bleef het lang stil. Pas bij het Team Event lieten de Nederlanders weer van zich horen, met o.a. een knappe overwinning op Duitsland in de kwartfinales. Helaas bleef het bij brons voor Nick van den Berg, Jan van Lierop, Marc Bijsterbosch, Tim de Ruyter en Yannick Pongers – net zoals het ook op de slotdag zou blijven bij tweemaal brons.

Dat gezegd hebbende was de afsluiting van TeamNL wel sterk, en dat in het koningsnummer, het 9-ball. Marc Bijsterbosch had zondagmorgen zijn toch formidabele opponenten Maciol (POL) 9-4 en Matikainen (FIN) 9-3 op weg naar het eremetaal echt van de tafels weggeblazen. Maar in de halve finale was het omgekeerde het geval: het werd liefst 9-1 voor Wojciech Szewczyk.

En ook voor Quinten Pongers was er een lichtpunt: hij rekende in zijn slotevent, het 9-ball U23, af met de demonen van vorig jaar en de fysieke malheur die hem dit jaar parten speelde. Maar helaas leidde het niet tot de finale. In de halve finale bleek Kristian Mrva met 9-6 te sterk, dus ook voor de gedreven Quinten Pongers bleef de finale buiten bereik – al was zijn blijdschap om het brons (terecht) groot.

 


 

Bij de dames geen medailles, al viel de jonge Jolien Schuurman wel in positieve zin op met een plek bij de laatste 16 in het 10-ball, iets wat overigens ook Jum Zwijnenburg lukte.

Al met al keert TeamNL terug naar Nederland met vier medailles – en dat is zeker niet slecht.

 

 

VOLG HET EK POOL IN TAMPERE

Infopagina KNBB
Infopagina EPBF
Artikelen op website Poolbiljarten
Alle artikelen over TeamNL in Tampere (incl. vooruitblik met alle spelers TeamNL)
Het complete EK schema
Livescores
Gratis livestream van alle tafels
Livestream-pagina KNBB
Updates via KNBB Sectie Pool Facebook
Foto's/video's via KNBB/TeamNL Instagram

 

Tekst: KNBB
Foto’s: TeamNL frame; foto in frame: EPBF

EK Poolbiljart TeamNL
Volg ons online