TeamNL niet in kwartfinale EK Artistiek voor Landenteams

Geen eremetaal voor Jop de Jong en René Dericks op het tweede EK biljart artistiek voor landenteams. Het eerste EK was in april 2023 in Antalya.

09 maart 2024

Jop de Jong en Rene Dericks hebben zich namens #TeamNL helaas niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het EK Artistiek Teams.

Het Nederlandse team bestond uit Jop de Jong en René Dericks. Zij speelden in een poule tegen Frankrijk 2 (Olivier Lacroix en Bastien Panis) en Duitsland 1 (Marvin Heinrich en Dennis Lendeckel).

Zowel Frankrijk 2 als Duitsland 1 haalden de kwartfinales, ten koste dus van Nederland.

 

De kwartfinales zien er als volgt uit:

TURKIYE 2 - BELGIUM

FRANCE 1 - AUSTRIA

FRANCE 2 - GERMANY 2

TURKIYE 1 - GERMANY 1

 

 

Enkele weetjes over het EK Artistiek voor Landenteams, door Ewald Holzhaus:

Dit is het tweede EK biljart artistiek voor landenteams dat gespeeld gaat worden. Het eerste EK was in april 2023 in Antalya. Speeldagen van dit EK zijn zaterdag 9 en zondag 10 maart 2023.

Het deelnemersveld bestaat uit 12 teams van 2 spelers, verdeeld over 4 poules van 3 teams. In de poule speelt ieder team 2 wedstrijden. Na de poulefase vallen alleen de nummers 3 van de poules uit. De overige 8 teams gaan door naar de knock-out fase, te beginnen met de kwartfinales.

Spelsysteem: setsysteem, best of five. Er zijn in totaal 14 sets van 7 figuren (dat zijn 98 verschillende figuren in totaal). Ieder figuur heeft een waarde tussen de 5 en 10 punten.

Aan elke tafel spelen 4 spelers, 2 van elk team. Bij de eerste 6 figuren van een set mag geen van de spelers meer dan 3 maal een figuur gespeeld hebben. Dus na 6 figuren heeft iedere speler van een team precies 3 maal gespeeld. Als hier een fout in gemaakt wordt (een speler die na 6 figuren 4 maal gespeeld heeft), gaat de set verloren.

Bij het 7e figuur mag het team kiezen welke speler dat laatste figuur van de set speelt.

Het kan zijn dat een set al uitgespeeld is vóór het 7e figuur, namelijk als de achterstand voor een team te groot is om het andere team in te halen.

Tie-break bij een gelijke stand na 7 figuren: de volgende set wordt gespeeld, figuur voor figuur, totdat een van de teams het figuur maakt en het andere team het figuur mist. Missen beide teams het figuur of maken beide teams het figuur, dan gaan we door naar het volgende figuur. In de tie-break moeten de spelers bij ieder figuur wisselen. Gebeurt dat niet, dan gaat de tie-break (en daarmee de set) verloren.

Het Nederlandse team bestaat uit Jop de Jong en René Dericks. Zij spelen in een poule tegen Frankrijk 2 (Olivier Lacroix en Bastien Panis) en Duitsland 1 (Marvin Heinrich en Dennis Lendeckel).

Nederland speelt de eerste partij op zaterdag 9 maart om 08.00 uur Nederlandse tijd ( dat is 10.00 uur lokale tijd) tegen Frankrijk 2. De winnaar van die partij speelt om 10.30 uur tegen Duitsland 1. De laatste partij in de poulefase is om 13.00 uur.

Kwartfinales zijn zaterdag om 17.00 uur. Halve finales zondag om 08.00 uur en 10.00 uur. Finale is om 14.30 uur.

Prijzengeld: nr 1 € 2000, nr 2 €1000, nrs 3 € 500

 

Tekst: KNBB, na input Ewald Holzhaus
Foto: CEB

Artistiek EK TeamNL
Volg ons online