TeamNL’s Jop de Jong strandt in kwartfinale EK Artistiek

Op de vroege donderdagmorgen versloeg Jop de Turk Serdar Gümüs na een feilloze start (100 procent in 7 figuren) uiteindelijk met een percentage van 68.823. Vervolgens wachtte Michael Hammen - en dat werd een kraker!

08 maart 2024

ANKARA - De Nederlander Jop de Jong heeft op het EK Artistiek biljarten de kwartfinales behaald. Op de vroege donderdagmorgen versloeg hij de Turk Serdar Gümüs na een feilloze start (100 procent in 7 figuren) uiteindelijk met een percentage van 68.823.

In de kwartfinale speelde Jop tegen de grote favoriet Michael Hammen uit Frankrijk, die in de achtste finales won van de Duitser Lendeckel met een geweldige score: 77.77 procent.

De partij Hammen-De Jonge was om 16.00 uur Turkse tijd, 14.00 in West Europa, live te zien op Kozoom. En wat een kraker werd het - waarbij Jop helaas (net) aan het kortste eind trok.

Jop na afloop op zijn Facebook-pagina: "Helaas, eindigt mijn EK-avontuur in de kwartfinale. Wat een partij! Spannend tot de laatste bal van de 35 stoten. Ik begon met een grote achterstand en wist die langzaam in te halen tot ik in de 5e set gelijk stond! Het werd een nek-aan-nek-race, die Hammen uiteindelijk won. Twee pomeransen stuk gemaakt, pech en geluk gehad, en ook nog eens genoten van de spanning."

"Het laatste figuur, figuur 34, miste ik. Desondanks heb ik genoten van deze spannende partij, met hele hoge percentages van 75% tegen 82%. Alle lof naar Michaël Hammen, die artistiek van de bovenste plank liet zien.
Morgen lekker een dagje vrij en genieten van de (halve) finale, daarna vertegenwoordig ik met trots Nederland in het EK teams!"
 
"Bedankt iedereen. en tot overmorgen."

 

 

Het 50e Europees kampioenschap wordt deze week gespeeld van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 maart in het TBF Biljart Complex in Ankara (Turkije), de thuisbasis van de Turkse Biljart Federatie. De Turkse speler Haci Arap Yaman is de titelverdediger, hij won vorig jaar in Antalya. Na het individuele gedeelte is ook nog het EK Teams, met namens TeamNL Jop de Jong en René Dericks.

 

 

De Fransman Michael Hammen, in de kwartfinale tegenstander van Jop de Jong, was als beste speler uit de voorronden gekomen van het Europees kampioenschap artistiek, dat in Ankara wordt gespeeld. Michael Hammen was een van de 8 spelers die in de voorronden de maximale matchpunten haalde. De Fransman scoorde 70.320 in procenten voor de Turk Baris Cin met 67.968, de Spanjaard Sergio Sanchez met 66.863, de Spanjaard Hector Cuadrado met 66.490 en de Turkse titelverdediger Haci Arap Yaman met 64.130. Verdere spelers met 4 matchpunten zijn Kevin Tran, Xavier Fonellosa en Serdar Gümüs. De Turken waren met drie spelers bij die beste 8.

De Nederlander Jop de Jong, die één wedstrijd verloor, voert de groep van spelers met 2 matchpunten aan met 67.048 procent. Hij was goed voor de beste wedstrijd op deze eerste dag met 72.903. 

De bekendste spelers die werden uitgeschakeld waren René Dericks uit Nederland en Manfred Hekerle uit Oostenrijk.

 

 

Er kwamen op woensdag 24 spelers aan de start, verdeeld over 8 groepen van 3. De kwartfinales met 35 figuren starten vrijdagmorgen om 10.00 uur. De winnaar neemt 2.000 euro mee naar huis.

De wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom.

 

De wedstrijden op de eerste dag:

Poule A:

Olivier Lacroix-Laszlo Kun 2-0

Haci Arap Yaman-Olivier Lacrois 2-0

Haci Arap Yaman-Laszlo Kun 2-0

Poule B:

Ken Dahlke-Laszlo Toth 2-0

Michael Hammen-Ken Dahlke 2-0

Michael Hammen-Laszlo Toth 2-0

Poule C:

Dennis Lendeckel-Manfred Hekerle 2-0

Xavier Fonellosa-Dennis Lendeckel 2-0

Xavier Fonellosa-Manfred Hekerle 2-0

Poule D:

Bernd Singer-Rene Dericks 2-0

Hector Cuadrado-Bernd Singer 2-0

Hector Cuadrado-Rene Dericks 2-0

Poule E:

Kevin Tran-Mehmet Sezer 2-0

Kevin Tran-Thomas Ahrens 2-0

Thomas Ahrens-Mehmet Sezer 2-0

Poule F:

Serdar Gümüs-Emrah Tac 2-0

Serdar Gümüs-Erik Vervliet 2-0

Erik Vervliet-Emrah Tac 2-0

Poule G:

Sergio Sanchez-Francisco Hernandez 2-0

Sergio Sanchez-Marvin Heinrich 2-0

Marvin Heinrich-Francisco Hernandez 2-0

Poule H:

Jop de Jong-Erik van den Zegel 2-0

Baris Cin-Jop de Jong 2-0

Baris Cin-Erik van den Zegel 2-0

 

Alle info over het EK Artistiek:
https://www.knbb.nl/agenda/ek-artistiek-invidueel-teams

 

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: CEB

Artistiek Jong, Jop de TeamNL
Volg ons online